Export (export.cz)
Export  |  20.12.2023 10:40:00

V Lotyšsku poprvé vyjely české vlaky

V Lotyšsku poprvé vyjely české vlaky

V Lotyšsku se uskutečnila slavnostní premiérová jízda nových příměstských vlaků Škoda Vagonka. Země si objednala celkem 32 elektrických vlaků za více než 250 mil. eur, což je historicky jedna z největších zakázek pro českou firmu v Pobaltí.

České vlaky na lotyšské koleje poprvé vyjely 15. prosince. Foto: Škoda

Na trase Tukums, Aizkraukle a Skulte se vlaky poprvé rozjely 15. prosince. Cesty do Jelgavy začaly o den později. Slavnostní zahajovací akce poblíž nástupiště číslo dvě na hlavním vlakovém nádraží v Rize se zúčastnil ministr dopravy Kaspars Briškens, předseda představenstva společnosti PV Rodžers Janis Grigulis, výkonný místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis a člen představenstva Škoda Group Zdeněk Sváta. Po slavnostním zahájení, kterého se zúčastnil i zástupce Velvyslanectví ČR v Rize, se přesně podle jízdního řádu v 10:59 rozjel nový elektrický vlak Škoda Vagonka z Rigy do Dubulti.

Pro Lotyšsko se jedná o přelomovou modernizaci osobní železniční dopravy, jelikož na lotyšských tratích dosud jezdily staré sovětské vlaky, které již dlouhou dobu neodpovídaly standardům kladeným na moderní evropské příměstské cestování.

Nové vlaky začnou postupně jezdit na všech elektrifikovaných tratích – na trati Aizkraukle a Skulte, na trati Tukums a později také na trati Jelgava. Lotyšský osobní železniční dopravce obdrží všech 32 elektrických vlaků plně připravených pro osobní vlakovou dopravu do poloviny roku 2024. První dvě elektrickésoupravy vyrobené v Česku byly do Rigy dodány v červnu 2022.

Každá z nich se skládá ze čtyř vagónů. Jedna jednotka je dlouhá 109 metrů. Soupravy mají místa k sezení pro 436 cestujících a místa k stání pro 454 cestujících. Nové vlaky jsou zarovnány s nástupišti, aby se zlepšila přístupnost. Přizpůsobení veškerých nástupišť na uvedených tratích je plánováno postupně během roku 2024. Konstrukční rychlost nových vlaků je až 160 km/h (v současnosti 120 km/h). Maximální rychlost bude možné vyvinout tam, kde to železniční infrastruktura dovolí.

Na nákup přispěla EU

Náklady na celý projekt nových jednotek činí 257,889 milionu eur a je plánován nákup 23 nových konfigurací elektrických vlaků se spolufinancováním z Fondu soudržnosti Evropské unie ve výši 114,211 milionu eur.

Cestující se novými vlaky měli svézt již koncem léta 2023, poté bylo jejich uvedení odloženo. Dohoda mezi lotyšskou státní železniční společností JSC Pasažieru vilciens a Škodou Vagonka o nákupu 32 nových elektrických vlaků byla podepsána v roce 2019. Vzešla však z tendru vypsaného v roce 2015. Zpoždění dodání bylo způsobeno nejprve pandemií nemoci covid-19 a poté válkou na Ukrajině, což vedlo k zpřetrhání dodavatelských řetězců.

Veronika Sidó, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Rize

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

26.03.2024Dnes z Prahy poprvé vyjede noční vlak do Bruselu Euroskop (euroskop.cz)
18.12.2023V Rize poprvé vyjely české vlaky ŠKODA mzv.cz (MZv ČR)
15.08.2023Na středočeské koleje vyjely nové vlaky RegioFox Středočeský (kr-stredocesky.cz)
21.02.2023Výletní parní vlak vyjede v dubnu z Ústí nad Orlicí do Polska pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688