Export (export.cz)
Export  |  02.02.2024 12:32:00

Indonéské odpadové hospodářství láká startupy

V Indonésii stejně jako v mnohých rozvojových zemích je skládkování i spalování odpadu běžné. Zejména mladí lidé ale hledají také cesty cirkulární ekonomiky. Odpadové hospodářství láká startupy a celý sektor potřebuje investory, stejně jako nápady ze zahraničí.

Ilustrační foto: Shutterstock

Velká země – velký problém s odpadem. V případě Indonésie to bohužel platí. Souostrovní stát společně s Čínou drží prvenství v objemu vyprodukovaného plastového odpadu, z něhož se jen méně než 10 % dočká recyklace. Co se zemí, jejíž ekonomika dynamicky roste a střední třída touží po konzumu, který přináší více odpadu? Takovou otázku si kladou odborníci, stejně jako nastupující generace Z, která se pouští do náročného odvětví odpadového hospodářství. Podle statistik Indonéského ministerstva životního prostředí a lesnictví se v roce 2023 evidovalo přes 200 společensky odpovědných firem v oblasti odpadů a jejich zpracování, ať už jimi jsou sběrny odpadu, upcyclingové projekty, recyklační provozovny či bezobalové prodejny potravin a další.

V obecném povědomí je už delší čas například startupová sběrna odpadu Waste4Change, která klientům nabízí školení na správné třídění odpadu, doručí vlastní sadu barevných kontejnerů, odpad zkompostuje s pomocí larev much, ale i zúročí při tvorbě plastového nábytku. Recyklaci se aktivně věnuje i startup Duitin, který si poradí i s kompozitními materiály. Dalšímu zpracování plastů se věnuje i začínající podnik Rebricks Indonesia, který konkuruje klasickým stavebním materiálům vlastními upcyklovanými cihlami z plastů stejně jako střešní krytinou, zatímco jemu podobný startup PlustTik si poradí s plastem nejnižší přidané hodnoty a vyrobí z něho třeba rybářskou loď. Surplus Indonesia se zase zaměřuje na efektivní využívání potravinových přebytků, které lze pomocí mobilní aplikace včas přeprodat, a snížit tím ušlý zisk z plýtvání. Odpadové hospodářství mladí podnikatelé v Indonésii chápou široce jako cirkulární ekonomiku a ve svých řešeních preferují zapojení mobilních aplikací, blockchain technologií a komunitního přístupu.

Sektor přitahuje také investory

Indonésie vede celosvětový peloton v počtu startupů vůbec. Ne všechny nápady jsou jedinečné a ne všechny hodné následování – ostatně řešit odvoz odpadu pomocí mobilní aplikace na bázi individuální jednorázové logistické služby bez jakékoliv plánování není systémové řešení, ale „odpadkové taxi“, které už tak přetížené dopravní situaci v indonéských megapolích určitě nepomůže. Řada začínajících podniků má na druhou stranu plnou důvěru místních zastupitelstev i regionálních vlád, stojí za nimi významní investoři nebo spolupracují s velkými podnikovými hráči na trhu. Waste4Change dnes provozuje 5 sběren a recyklačních linek díky investici odnože těžařské společnosti PT Barito Mitra Investama a technologického fondu AC Ventures. Není tedy divu, že se po úspěšném projektu Waste4Change dnes ohlíží i vlivný developer Sinar Mas s nabídkou pozemků pro rozšíření jejich dalších aktivit. V Semarangu na Střední Jávě se již staví chodníky ze vsakové dlažby z recyklovaných materiálů. A v Kuninganu na Západní Jávě se rozběhl pilotní projekt Green House – komunitní zelené energeticky účinné bydlení z recyklovaných materiálů první svého druhu v Indonésii, kde se mimo hlavního developera Zerone Indonesia zapojily startupy Rebricks a Duitin.

Mise PROPED cílí na odpady

Dílčí projekty jsou sice krásnou iniciativou, ale systém dál kulhá na obě nohy. Hlavnímu městu Jakarta chybí kolem 15 spaloven odpadu a gigantické skládky například v Bandungu s určitou frekvencí zasypou či přiotráví někoho z místních. Posílení kapacit indonéského odpadového hospodářství při zapojení maxima inovací je tak neodkladnou záležitostí, která se neobejde bez know-how zahraničních partnerů. Na tuto poptávku ostatně reaguje chystaná mise PROPED se zaměřením na odpadové hospodářství, kterou připravuje Velvyslanectví České republiky v Jakartě ve spolupráci s asociací WASTen. Chcete-li informace o programu a možnostech účasti, obracejte se na email office@waste.cz nebo jakarta.commerce@mzv.gov.cz

Christine Sidjabat, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Jakartě

Alena Štojdlová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Jakartě

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688