ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  06.02.2024 15:30:00

Komise vítá nová opatření na podporu zavádění gigabitových sítí

Nová opatření na podporu zavádění gigabitových sítí

Komise vítá politickou dohodu dosaženou mezi Evropským parlamentem a Radou ohledně aktu o gigabitové infrastruktuře, kterou Komise navrhla dne 23. února 2023. K dohodě dochází současně s přijetím doporučení o podpoře regulace gigabitového připojení (doporučení o gigabitové síti).

Akt o gigabitové infrastruktuře

Akt o gigabitové infrastruktuře (GIA) zavádí soubor opatření ke zjednodušení a urychlení zaváděnísítí s velmi vysokou kapacitou, jako jsou optická vlákna a 5G, a to snížením administrativní zátěže a nákladů na zavádění. Plná dostupnost gigabitových sítí a zavádění sítí výkonných sítí 5G ve všech obydlených oblastech jsou klíčovými prvky podpory digitální transformace evropského hospodářství a společnosti, jak je stanoveno v cílech EU v oblasti digitální transformace do roku 2030, v politickém programu Digitální dekáda.

Akt zejména zjednodušuje a zefektivňuje postupy udělování povolení, které jsou předpokladem pro zavádění sítí, a zajišťuje, aby orgány veřejné správy dodržovaly lhůty pro udělování povolení. Zavádí rovněž opatření k digitalizaciinformací o stávajících fyzických infrastrukturách, plánovaných občanských dílech a postupech udělování povolení, která provozovatelům umožňují online přístup ke všem informacím nezbytným pro plánování zavádění sítě.

GIA rovněž zahrnuje opatření k usnadnění koordinace zavádění fyzické infrastruktury, jako jsou kabelovody, věže nebo stožáry, s pracemi na jiné veřejné infrastruktuře, jako jsou vodovodní nebo elektrické rozvodné sítě. Tato opatření usnadňují provozovatelům opakované využívání veřejné infrastruktury a prostor, jako jsou střechy, k instalaci digitálních síťových prvků, čímž se v konečném důsledku sníží náklady na zavádění.

Cílem nových pravidel je dále podpořit inovace a podpořit nové a výrazně renovované budovy, aby byly předem vybaveny infrastrukturou připravenou na optická vlákna a optická vlákna. Tím se zajistí rychlé zavedení sítí s velmi vysokou kapacitou, což v konečném důsledku umožní většímu počtu občanů využívat služeb rychlého připojení.

Cílem nového nařízení je rovněž snížit environmentální stopu sítí elektronických komunikací podporou zavádění ekologicky účinnějších technologií, jako jsou optická vlákna a 5G. Opětovné využití stávající fyzické infrastruktury a větší koordinace stavebních prací rovněž přispějí ke snížení celkového dopadu zavádění sítí na životní prostředí prostřednictvím účinnějšího využívání zdrojů.

Dále bylo dosaženo dohody o pravidlech pro komunikaci v rámci EU (hovory a SMS zasílané z domovského členského státu do jiného členského státu), čímž se zajistí trvalá ochrana zranitelných spotřebitelů před rizikem potenciálně nadměrných cen za tyto služby do roku 2032 a mechanismus řízený trhem, který má odstranit neodůvodněné cenové rozdíly.

Doporučení o gigabitových sítích

Doporučení o gigabitových sítích, které dnes přijala Komise, poskytuje vnitrostátním regulačním orgánům pokyny, jak koncipovat povinnosti týkající se přístupu operátorů s významnou tržní silou k zajištění spravedlivé hospodářské soutěže a zároveň podpořit zavádění gigabitových sítí zajištěním toho, aby všichni operátoři měli přístup ke stávajícím síťovým infrastrukturám. Doporučení o gigabitech zejména poskytuje pokyny k situacím, kdy je pravděpodobné, že přístup k infrastruktuře inženýrských sítí bude jediným prostředkem nápravy přístupu k řešení zjištěných problémů v oblasti hospodářské soutěže. Uvádí rovněž, jak mohou vnitrostátní regulační orgány hladce provádět přechod z mědi na vlákno.

Další kroky

Dohodu o GIA nyní musí formálně přijmout Evropský parlament a Rada. Nová pravidla budou přímo použitelná ve všech členských státech 18 měsíců po vstupu v platnost, přičemž některá ustanovení se použijí o něco později. Nová pravidla nahradí směrnici o snížení nákladů na širokopásmové připojení.

Doporučení o gigabitech nahrazuje doporučení o přístupu nové generace (2010) a doporučení o metodice nediskriminace a nákladů (2013).

Pozadí

Na podporu zavádění inovativních sítí konektivity přijala EU komplexní legislativní rámec, který v roce 2018 zavedl evropský kodex pro elektronické komunikace, který kombinuje inovace a modernizaci sítí s ochranou spotřebitelů. V roce 2020 Komise rovněž přijala soubor nástrojů pro konektivitu, soubor osvědčených postupů pro včasné zavedení sítí 5G a rychlého širokopásmového připojení, po němž v roce 2022 následovaly revidované pokyny ke státní podpoře širokopásmových sítí.

Dne 23. února 2023 předložila Komise balíček týkající se konektivity s cílem posílit zavádění gigabitových sítí. Kromě aktu o gigabitové infrastruktuře navrhla EU doporučení o gigabitové infrastruktuře, jehož přijetí dnes navazuje na stanovisko sdružení BEREC, které bylo Komisi oznámeno dne 5. května 2023. Zahrnovala rovněž konzultaci o budoucnosti odvětví telekomunikací, jejíž výsledky zveřejněné v říjnu 2023 zdůraznily potřebu spolehlivé a odolné infrastruktury pro konektivitu.

Zavádění sítí konektivity je rovněž podporováno financováním EU, zejména prostřednictvím programu Digitální Evropa v rámci Nástroje pro propojení Evropy, programu DigitálníEvropa a společnéhopodniku pro inteligentní sítě a služby (SNS JU).

Pro více informací

Doporučení o gigabitových sítích

Návrh aktu o gigabitové infrastruktuře

Výsledky průzkumné konzultace o budoucnosti odvětví elektronických komunikací a jeho infrastruktury

Quote

Pro naši digitální transformaci má zásadní význam omezení byrokracie a zajištění rychlé a spolehlivé konektivity. A také pro nás jako občany i pro podniky. Tato nová pravidla spolu s doporučením o gigabitových sítích nám pomohou řešit rostoucí poptávku po nejmodernějším připojení.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk 2024-02-05

Dnes činíme nový krok směrem ke skutečnému jednotnému digitálnímu trhu: prostřednictvím aktu o gigabitové infrastruktuře jsme se dohodli na pravidlech pro celou EU, která mají urychlit zavádění sítí, omezit byrokracii a přinést optická vlákna všem, všude. A když budujeme sítě budoucnosti, musíme zajistit, aby nikdo nezůstal opomenut: proto jsme se dohodli na rozšíření cenových stropů pro zranitelné zákazníky za účelem uskutečňování volání a zasílání SMS z jejich domovského členského státu do jiného členského státu.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2024-02-05

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688