Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  06.02.2024 16:38:00

Signály z trhu naznačují, že by ještě před půlením mohlo dojít k znatelnému propadu hodnoty BTC

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Dlouho očekáváné lednové schválení burzovně obchodovaných fondů (ETF) s bitcoiny a vidina brzkého půlení odměny těžařům (duben 2024) jsou aktuálně největšími tahouny růstu hodnoty bitcoinu. Na druhou stranu, s rostoucí cenou bitcoinu (BTC) se objevuje stále více signálů na řetězci, které naznačují možnou korekci trhu s kryptoměnami před tzv. halvingem, tedy snížením odměny těžařům na polovinu. Je až zarážející, jak moc si je současný cenový vývoj podobný s cenovým vývojem předcházející zatím poslednímu půlení. Tehdy cena BTC také nejdříve vzrostla, aby se pár týdnů před půlením prudce propadla. Které signály korelují s předchozím obdobím půlení, uvádíme níže.

NUPL vstupuje do oblasti důvěry

První signál se týká ukazatele čistého nerealizovaného zisku/ztráty (tzv. NUPL – Net Unrealized Profit/Loss). V podstatě se jedná o rozdíl mezi relativním nerealizovaným ziskem a relativní nerealizovanou ztrátou. Ukazatel se vypočítá tak, že se odečte výnos ze všech prodejů od tržní kapitalizace a výsledek se vydělí tržní kapitalizací. NUPL existuje ve třech variantách, kdy se zvlášť vypočítává pro krátkodobé držitele (STH – Short-term holders), pro dlouhodobé držitele (LTH – Long-term holders) a pro všechny investory na trhu dohromady.

Z grafu níže je patrné, že se na celkovém trhu čistý nerealizovaný zisk/ztráta posunul v průběhu prosince 2023 a ledna 2024 do tzv. oblasti víry, která je znázorněna zelenou křivkou. Když se ukazatel nachází v této oblasti v období býčího trendu, tak signalizuje silný tlak na další možný růst a zdravý trh. Do této míry vypadá ukazatel pozitivně. Nesměl by však následovat hned po dosažení makrodna (červené kruhy). Pokud budeme vycházet z historických údajů, tak zatím vždy po prvním prolomení oblasti víry (modré kruhy) po zaznamenání dna došlo k poklesu hodnoty BTC. Teprve až po této prvotní redukci se NUPL navracel dlouhodoběji do oblasti optimismu (žlutá křivka).

Grafické znázornění ukazatele NUPL v poměru k ceně bitcoinu | zdroj: Glassnode https://studio.glassnode.com/metrics?a=BTC&category=&m=indicators.NetUnrealizedProfitLoss&s=1292198400&u=1704931200&zoom=

Z grafu je více než zřejmé, že na přelomu roku 2019/2020 došlo po růstu ceny bitcoinu a potažmo ukazatele NUPL ke korekci a výraznému propadu až do oblasti kapitulace (červená křivka). Tak výrazný propad zřejmě tentokrát nepřijde, protože jsou na trhu stále přítomny prorůstové faktory (schválené ETF) a také do půlení zbývá mnohem méně času (zhruba 2 měsíce), než tomu bylo v roce 2020 (cca 0,5 roku). Drobné korekce bez poklesu do pásma kapitulace se však ještě dočkat můžeme.

NRPL: Realizované zisky kopírují rok 2019

Druhým on-chain ukazatelem, který může naznačovat budoucí korekci hodnoty BTC, je čistý realizovaný zisk/ztráta (NRPL – Net Realized Profit/Loss). Čistý realizovaný zisk/ztráta je definován jako rozdíl mezi realizovaným ziskem a realizovanou ztrátou.

Když se to přenese do grafického znázornění, tak větší zisky realizují ti účastnici trhu, kteří se obchodování účastní v době, kdy se křivka grafu nachází v zelené oblasti. Další růst křivky v této oblasti pak značí, že účastníci trhu realizují vyšší zisky z investice. Často se však stává, že hodleři v obavě o svou investici, začnou po prvních propadech prodávat své BTC, aby minimalizovali ztráty. Nejen, že tím podkopávají nohy trhu, ale svým jednáním dokonce sráží trh do ještě výraznější kapitulace. Pokud taková fáze trvá, realizují investoři čistou ztrátu.

Graf znázorňující čistý realizovaný zisk/ztrátu v poměru k ceně bitcoinu | zdroj: Glassnode https://studio.glassnode.com/metrics?a=BTC&category=&m=indicators.NetRealizedProfitLoss&s=1511996667&u=1704931200&zoom=

Z grafu je zřetelná podobnost s obdobím před čtyřmi roky a vývojem na přelomu let 2023/2024 (modrá šipka a modré kruhy). Srovnání je o to zajímavější, že se jedná o období před půlením odměny za těžbu. V předchozím cyklu tento vývoj vyústil v propad hodnoty BTC o 53 % (červená šipka).

V porovnání s dnešní hodnotou BTC, která se pohybuje kolem úrovně 43000 dolarů, by tak mohlo dojít k propadu až k úrovni 25000 dolarů. Odtud také pramení některé hlasy odborníků, kteří říkají, že BTC musí nejdřív klesnout, než se vydá do své superbýčí seance a k výraznějšímu růstu.

UTXO: Nespotřebované transakční výstupy

Posledním on-chain signálem, který naznačuje možnost blížící se korekce ceny BTC, je procento nespotřebovaných transakčních výstupů (UTXO – Unspent Transaction Outputs) v zisku. Zjednodušeně řečeno tento ukazatel vyjadřuje procento bitcoinů uložených na jednotlivých adresách, které investoři pořídili za nižší cenu v porovnání s aktuální hodnotou BTC. Ukazatel UTXO udává kolik bitcoinových adres je v současnosti v zisku.

Z grafu níže je patrné, že aktuálně se takřka všechny bitcoinové adresy nachází v zisku. To je dáno úrovní, na které se aktuálně UTXO nachází. Stejně jako před čtyřmi roky je i nyní přes 95 % (červená úroveň) bitcoinových adres v zisku. To může investory svádět k prodeji a k realizaci svého zisku z předchozí držby. Pokud by ke stejnému kroku přistoupili i další investoři, kteří se budou chtít zahojit po předchozích nevydařených letech, může to mít za následek hlubší propad hodnoty bitcoinu.

Graf nespotřebovaných transakčních výstupů v zisku, které se nachází v přeprodané oblasti | zdroj: Glassnode https://studio.glassnode.com/metrics?a=BTC&category=&m=blockchain.UtxoProfitRelative&s=1511996667&u=1704931200&zoom=

Závěr

Lze jen stěží predikovat, jestli se bude opakovat situace z přelomu let 2019 a 2020, kdy se investoři také připravovali na halving bitcoinu. Nutno podotknout, že v té době, na trhy působily úplně jiné faktory, než působí v současnosti a skladba investorů doznala značných změn. Jednak za poslední čtyřleté období došlo k širšímu přijetí kryptoměn a druhak se celý trh vyrovnával s krizí, která vyústila v krach do té doby jedné z největších kryptoburz na světě, burzy FTX.

Díky širšímu přijetí a katarzi v době krize došlo k většímu vzdělání investorů, kteří již při prvním výkyvu trhu nejednají zbrkle a nevrhají se do hromadných výprodejů svých kryptoměn, aby zmírnili své ztráty. I díky tomu se celkově daří toto nové odvětví trhu kultivovat. Svou významnou a nezastupitelnou roli hraje také širší přijetí veřejnosti, ke kterému došlo v rámci stávajícího cyklu.

Přestože je možné, že se stále najdou tací investoři, kteří při náznaku problémů přistoupí k výprodejům a chvilkově strhnou i ostatní, tak dle grafů výše lze předpokládat, že se nebude jednat o dlouhodobý trend. Půlení odměny těžařům je již blízko a proti výraznějšímu poklesu snad až pod úroveň 30000 dolarů aktuálně působí faktor schválených ETF americkou Komisí pro cenné papíry a burzy.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688