europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  06.02.2024 13:14:00

Evropský parlament požaduje konec beztrestnosti nebezpečného řízení

V současné době platí, že ve většině případů, kdy řidič přijde o řidičský průkaz v důsledku dopravního přestupku v jiném členském státě, než ve kterém mu byl řidičský průkaz vydán, jsou sankce uplatněny pouze v zemi, kde byl přestupek spáchán. Ve zbytku EU není řidič nijak omezen.

Aby se zajistilo, že pozastavení, omezení nebo odebrání řidičského průkazu zahraničnímu řidiči bude platit ve všech zemích EU, bude muset být podle nových pravidel toto rozhodnutí předáno členskému státu, kde byl řidičský průkaz vydán.

Závažné dopravní delikty

Poslanci navrhují přidat řízení bez platného řidičského průkazu na seznam závažných dopravních deliktů, jako je řízení pod vlivem alkoholu nebo smrtelná dopravní nehoda, které by vedly k výměně informací o zákazu řízení.

Mezi závažné dopravní delikty, které by mohly vést k zákazu řízení, patří také jízda o 50 km/h rychleji, než je povolená rychlost. Poslanci přitom požadují stanovit nižší rychlostní limit pro obytné zóny, kde by překročení rychlosti o 30 km/h mohlo vést ke ztrátě řidičského oprávnění nebo k jeho pozastavení.

Časové lhůty

Parlament navrhuje stanovit lhůtu deseti pracovních dnů pro to, aby se členské státy vzájemně informovaly o rozhodnutích o zákazu řízení, a další lhůtu 15 pracovních dnů pro rozhodnutí, zda bude zákaz řízení platit v celé EU. Dotyčný řidič by měl být o konečném rozhodnutí informován do sedmi pracovních dnů, dodávají poslanci.

Prohlášení zpravodaje

Zpravodaj Petar Vitanov (S&D, BG) uvedl: „Jsem přesvědčen, že tato směrnice nejen pomůže snížit počet dopravních nehod, ale také přispěje k lepšímu povědomí občanů o zodpovědnějším řízení a ochotě dodržovat pravidla a přijmout důsledky jejich porušení, ať už jezdíme kdekoli v EU.“

Další postup

Návrh pravidel o celounijním účinku některých zákazů řízení byl přijat v úterý 372 hlasy (220 bylo proti a 43 se zdrželo hlasování). Parlament nyní uzavřel první čtení, a jelikož Rada dosud nepřijala svůj postoj, bude v práci na tomto právním předpisu pokračovat nový Parlament, který bude zvolen v červnu 2024.

Souvislosti

Pravidla o zákazu řízení jsou součástí balíčku o bezpečnosti silničního provozu, který Komise předložila v březnu 2023. Ten obsahuje rovněž pravidla pro přeshraniční výměnu informací o dopravních deliktech, která jsou v současné době předmětem jednání s Radou. Cílem balíčku je zlepšit bezpečnost všech účastníků silničního provozu a co nejvíce se přiblížit nulovému počtu úmrtí v silniční dopravě v EU do roku 2050 (tzv. „vize nula“).


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688