Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Okénko investora  |  05.02.2024 15:26:06

3 smrtelné chyby při předávání majetku

Předávání majetku další generaci je přirozeným vyústěním vašeho úspěšného života. Nechci tím říct, že úspěch nebo neúspěch našich životů by se měl hodnotit podle majetku, který po nás zůstane. Je ale přirozené, že pokud se nám v životě daří a se svým majetkem hospodaříme rozumně, jeho hodnota v průběhu našeho života stoupá. A pokud se nerozhodneme darovat nakonec veškerý majetek na dobročinné účely, vyvstává otázka, jak ho smysluplně předat našim dětem, abychom jim jejich životy nezničili, ale zlepšili.

Existují 3 chyby, které snadno změní předání majetku v noční můru. Tady jsou:

  1. Uvažujete v příliš krátkém horizontu.
  2. Na nástupnictví se díváte příliš úzkým pohledem.
  3. Domníváte se, že nástupce se musí přizpůsobit.

1. chyba: Příliš krátký horizont

Rozdíl mezi chudými a bohatými často poznáte na délce časového horizontu, který při plánování budoucnosti mají.

Chudí lidé se často dívají do další výplaty, protože tam dohlédne jejich rozpočet. Na to, aby plánovali něco dál, peníze prostě nemají. Často však tato chudoba nevyplývá ze stavu jejich peněženek nebo velikosti výplaty, ale ze stylu jejich uvažování a přístupu k životu. Někteří lidé prostě žijí jen přítomností. Budoucnost plánují hlavně s ohledem na to, co si užijí teď nebo při další dovolené. Nejsou ochotní odkládat si prostředky na cíle, které leží za hranicí konce letošního roku.

Potkat můžete také lidi, kteří se mohou zdát na první pohled chudí, ale opak je pravdou. Celý život se snaží hospodařit s přebytkem finančních prostředků a každý měsíc si odkládají peníze na budoucnost. Tyto peníze pak pravidelně investují a ačkoliv jejich příjmy nejsou astronomické, díky své disciplinovanosti a dlouhodobému pohledu na majetek dokáží vybudovat často obrovské jmění.

Krátký vs. dlouhý horizont předávání majetku

Stejně můžete přemýšlet i o tom, jak svůj majetek předat. Bohatí se snaží o svém majetku uvažovat v mezigeneračním přesahu. Přemýšlí o tom, jak má jejich bohatství sloužit nejen příští generaci, ale jak to udělat, aby mohlo sloužit i těm, co přijdou po nich.

Takový pohled si žádá změnu přístupu a přesun z role vlastníka takového majetku do role správce. To je zcela odlišný koncept správy majetku a odpovídá filozofii, kterou můžeme vidět u úspěšných šlechtických rodů.

2. chyba: Úzký pohled na nástupnictví

U podnikatelských rodin dochází často k tomu, že je nástupnictví vnímáno jako otázka převzetí společnosti. Podnikatelé tak uvažují o nástupnictví ve firmě a neuvědomují si, že by více měli přemýšlet nad nástupnictvím v kontextu celkového majetku.

Vaše dítě nemusí být nutně prototypem úspěšného podnikatele nebo manažera. Často mají nástupci zcela jiné zájmy a jiné silné stránky, které by chtěli ve svém životě rozvíjet. Tlak na to, že mají po svých rodičích převzít řízení rodinného podniku, může jejich sny a plány zcela zadupat.

Jako rodiče a podnikatelé byste si měli uvědomit, co je pro vás na prvním místě. Jestli je to vaše firma nebo vaše děti a jejich štěstí. Pokud jsou to děti, je třeba obrátit svou pozornost k následujícímu bodu.

3. chyba: Nástupce se musí přizpůsobit

Děláte to tedy pro děti, nebo pro firmu? Pokud chcete svým majetkem podpořit život svých dětí a otevřít jim s jeho pomocí nové dveře, výzvy a příležitosti, které jim umožní žít šťastnější a plnější životy, je třeba zaměřit svou pozornost nejprve na ně.

Dříve než začnete přemýšlet o tom, co potřebuje firma, přemýšlejte o tom, co potřebují vaše děti. Mluvte s nimi o tom, co je v životě dělá šťastné, a jak se dívají na to, že by po vás firmu převzali.

Pokud se vaše děti vidí v jiné než podnikatelské roli, je na čase uvažovat o tom, že byste NEMĚLI MĚNIT NÁSTUPCE. V TAKOVÉM PŘÍPADĚ JE TŘEBA ZMĚNIT STRUKTURU VAŠEHO BOHATSTVÍ!

PLÁN ÚSPĚŠNÉHO NÁSTUPNICTVÍ

Nástupnictví a jeho plánování není jednoduchá disciplína a v životě ji bude většina z nás pravděpodobně dělat jen jednou. Máte tak jeden jediný pokus, který prostě musí vyjít. Variantu, že se to nepodaří a vy svým dětem předáním majetku poškodíte životy, si totiž nikdo z nás nechce ani připustit.

Jak tedy nad předáním majetku přemýšlet? My začínáme tím, že hledáme odpovědi na následující tři otázky:

  1. CO máte?
  2. KOHO máte?
  3. JAK své bohatství připravit pro konkrétní nástupce?

Dobrým pomocníkem v procesu předávání může být i rodinná ústava, o které jsem psal již dříve. Ta vám pomůže v případě, kdy je vaší vizí spravovat majetek v rámci rodiny společně a využívat ho i pro další generace. Vaši nástupci by pak měli svou roli vnímat ne jako vlastnickou, ale jako správcovskou. Samozřejmě mohou z majetku čerpat benefity, ale zároveň by ho měli spravovat tak, aby ho jednou předali svým nástupcům v lepším stavu, než ho oni sami na počátku převzali.

 

Jiří Cimpel, EFP

Jiří Cimpel je privátním investičním poradce a majitelem společnosti Cimpel & partneři. Ve financích působí již od roku 2002 a díky tomu se svými klienty mohl prožít růsty a krize za dvě poslední dekády. Tyto zkušenosti využívá denně při práci s novými klienty. Je držitelem prestižních evropských titulů EFA (Europien Financial Advisor) a EFP (Europien Financial Planner). Také je aktivním zvoleným členem výkonné rady AFPČR (Asociace finančních poradců ČR), která spojuje honorované finanční poradce v ČR. Posledních 5 let se věnuje, se svou rodinnou firmou Cimpel & partneři, privátnímu investičnímu poradenství a wealth managementu.

Cimpel & partneři

Cimpel & partneři je rodinná poradenská firma, specializující se na investiční poradenství a wealth management pro současné i budoucí rentiéry. Jsou průkopníky a propagátory honorovaného modelu investičního poradenství, který do ČR přináší z Velké Británie a USA. Díky honorovanému (bezproviznímu) modelu spolupráce a jejich orientaci na odměnu ze zisku investic, pracují nejčastěji pro zkušené investory - současné nebo bývalé majitele firem, podnikatele, lékaře, manažery a speciality z řad IT. Jejich specializací jsou burzovní investice prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů (ETF), privátní investice do nemovitostí a jsou předními českými experty na oblast dědického plánování.

Pokud hledáte cestu, jak efektivně zhodnocovat své peníze, můžete si zdarma stáhnout jejich knihu Rentiérské minimum. Díky ní se naučíte spravovat své investice tak, jak to dělají největší světoví správci, jako je Nobelova nadace, se strategiemi, které nesou pravidelný a stabilní zhodnocení.

Více na https://cimpel.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688