Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  04.02.2024 12:48:27

Pražská burza posílila druhý týden v řadě, letos již dvě emise s více než desetinovým zhodnocením. Na pořadu KB


Akcie na Wall Street dokázaly v uplynulém týdnu díky pozitivním hospodářským reportům některých gigantů posunout dále svá historická maxima. Euforie se navrátila také například do sousedního Německa, kde index DAX opět zdolával rekordní hranici 17 tis. bodů. Nicméně evropské akcie měřeno širším indexem EuroStoxx 600 si v týdnu nakonec v souhrnu polepšily jen o 0,2 %. Pražská burza si tak v porovnání vedla o něco lépe, když index PX přidal téměř 0,7 %. Otázkou je vývoj v následujících dnech, kdy geopolitické napětí jistě mezi investory přinese nervozitu. 

Vítězem týdne se každopádně staly akcie MONETA, které dále přepisovaly historické statistiky svých maxim. Zveřejněné hospodářské výsledky společně s výhledem a oznámenou navrhovanou 9 dividendou je posunulo nad hranici 100 . V návaznosti si upevnily i své postavení v indexu PX, když jejich váha se blíží již 17,5 %. Dařilo se i zbylým dvěma bankovním titulům. ERSTE se nicméně v domovské Vídni stále vlastně neurčitě motala okolo opakovaně zmiňované výrazné technické hranice u 40 EUR, nicméně i tak nepatrně posouvala svá téměř 2letá maxima. U nás se titul obchodoval již i nad hranicí 1 000 , když své v přepočtu sehrává dále slábnoucí korunaeur. Akcie KB se pak přibližovaly svým letošním maximům z poloviny ledna, resp. zároveň loňským maximům zaznamenaným před dividendou. Společně s výsledky banka ve čtvrtek nejspíše zveřejní návrh letošní dividendy, která nejspíše bude pod tou loňskou 60 korunovou. Doplnit rovnou lze tentokrát kurzově proti směrující akcie VIG.


Index PX výkonnostně překonaly již jen mimo něj stojící akcie GEVORKYAN a akcie PHOTON ENERGY. Ty tak z indexu upevnily své postavení letos nejziskovější emise.

Akcie KOFOLA po oznámení další akvizice vlastně nadále oscilují v úzkém obchodním pásmu. Dále se o něco vzdalovat svým dlouhodobým minimům se opakovaně pokoušely akcie PHILIP MORRIS, avšak závěr páteční seance přinesl červená čísla. Zejména v druhé polovině týdne podobně na jih směřovaly akcie COLT, které se přitom v pondělí pokoušely solidně o nádech. Zkrátka dále přicházejí o nabrané zisky z úvodu roku.

V minulém reportu zmiňovaný možný obrat na akciích GEN DIGITAL se po výsledcích skutečně dostavil, navíc díky slabému výhledu s výraznou intenzitou. Titul na domovském trhu Nasdaq nicméně dokázal v pátek i více než 20% propad nakonec v průběhu seance poměrně výrazně zmírnit na cca 11 %, resp. závěrečných 21,23 USD. Tedy v přepočtu na cca 489 .

Relativně divoké obchodování předváděl hlavní titul pražské burzy ČEZ, když své tentokrát sehrávaly zejména zprávy od politiků. Po výrocích ministra Rakušana došlo na oznámení o změně tendru na dostavbu JE, které vlastně také znovu otevřelo otázky o budoucnosti ČEZ. Po delší době se tak oficiálně investoři totiž dozvěděli, že vláda stále zvažuje budoucí možný model firmy. Otázkou, zda právě i v daném kontextu, bylo také opět odsunuto projednávání kontroverzního tzv. Lex ČEZ. Každopádně ceny elektřiny zůstávají u „minim“ a akcie ČEZ také především v té souvislosti zaznamenávají roční minima.

pražské burze nutno závěrem zmínit akcie PRIMOCO, které by šlo z hlediska volatility a nadprůměrné likvidity vyhlásit za titul týdne. Jejich pondělní přechod na prestižní Prime Market ještě více rozdmýchal investorskou aktivitu a titul se obchodoval na nových historických maximech až za 1 280 . Intradenně byly v týdnu zcela běžné více než 5% pohyby, v pátek se titul dal koupit i za 1 020 . Nakonec zakončil na 1 080 , což značí týdenní pokles o 100 . Od počátku roku tak zisky redukoval na 22 %. Ve čtvrtek se každopádně zobchodovaly akcie PRIMOCO za více než 23 mil. . Více titul zaznamenal jen loni 15. srpna, když však trhem prošlo na 120 tis. akcií PRIMOCO od zakladatelů firmy. Možno zmínit, že v souvislosti s přechodem na Prime Market informativně Gabriel Fülöpp nahlásil regulátorovi aktuálně držený 24% podíl ve firmě. Ladislav Semetkovský svůj majoritní podíl zatím nereportoval.

 

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688