Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Okénko kryptoměny  |  01.02.2024 17:27:51

Proč videoherní vývojáři volí blockchain?

Třebaže si neříkáte “gejmr”, čas od času si určitě zahrajete nějakou videohru alespoň na mobilu. Faktem je, že trh videoher rychle roste a globální uzavírka během nedávné pandemie růst silně akcelerovala, takže nyní hraje videohry asi 40% světové populace. Ve stejném období se objevil zájem o využití blockchainu jako datové sítě pro vnitřní ekonomiku videoher. To znamená, že místo herních zlaťáků existují kryptoměny a namísto herních předmětů nezastupitelné tokeny, označovány jako NFT. Vývojáři těchto videoher vidí přidanou hodnotu blockchainu zejména v otevření herní ekonomiky, ve využití existující funkční infrastruktury, v praktických a efektivních možnostech fundraisingu a také nové a transparentní monetizaci.

Vybudování otevřené herní ekonomiky je něco, o co nadšení vývojáři usilují už dlouhé roky. Je tím myšlen sekundární obchod s herními předměty s využitím státní měny (např. euro), nebo zástupného tokenu a možnost nejen peníze do hry vkládat, ale také je z ní vybírat. Na platformě Steam sice najdete něco, co se jako otevřená ekonomika tváří, ale ve skutečnosti je jednosměrná. Když si hráči mezi sebou prodají profilovou ikonu, peníze se přelévají v interní databázi, ale nikdy neopustí ekosystém, musí se v něm utratit.

Snaha umožnit sekundární obchod s využitím reálné měny naráží na mnoho technických, regulatorních i morálních překážek. Nicméně hráči nikdy nepřestali považovat postup získaný ve videohře za svůj digitální majetek a hledali vlastní cestu, jak s ním nakládat. Nejen ve světoznámém World of Warcraft se objevili prostředníci, kteří provozovali obchod s hráčskými účty a virtuální měnou v rozporu s podmínkami hry. Umožnění volného trhu s herním obsahem nepřipadalo v úvahu, takže se všichni přistižení dříve či později setkali s blokací herního účtu. V listopadu 2017 však přišel zvrat a spuštění hry CryptoKitties využívající blockchain Ethereum pro evidenci digitálních zvířátek odstartovalo změnu paradigmatu, dnes známou jako „Web3 Gaming“.

Každému žánru hry svědčí trochu jiná monetizace. Hry pro jednoho hráče spoléhají na jednorázový prodej kopie s možností dokoupení dodatečného obsahu. Hry pro více hráčů mohou sázet na měsíční poplatky, nebo jsou zdarma a tlačí hráče do nekonečného utrácení za prémiový herní obsah, jako jsou kosmetické doplňky, nebo usnadnění postupu hrou. Tato strategie má však dvě velké nevýhody: vysoké náklady na produkci tohoto obsahu a znehodnocení starého obsahu, za který hráči nevratně utratili své peníze, záplavou nového.

Řešením je osvědčená a lehce uchopitelná monetizace založená na poplatcích ze sekundárního obchodu. Videoherní studio stále může prodávat prémiový herní obsah, ale není nuceno ho produkovat v tak velké míře, protože má pravidelný příjem z poplatků vybíraných na sekundárním trhu. Proto mají zakoupená herní předměty skutečnou tržní hodnotu a výrazně delší životnost. Protože se trendy rychle mění a často se vracejí (podobně jako v módě), motivace hráče obměňovat např. kosmetické doplňky je vysoká a zároveň pro nákup využívá stále stejný kapitál, ze kterého vývojář pomalu ukrajuje poplatky. Efektivitu této monetizace je možné sledovat například u NFT kolekcí Parallel, Gods Unchained nebo Hytopia, které při relativně malém počtu pravidelných hráčů dosahují vysokých objemů obchodů.

Dalším důležitým prvkem web3 her je podpora a zužitkování „obsahu vytvořeného uživateli“. Představme si hráče, kteří vytvářejí vlastní menší hry uvnitř videohry, které sami zpoplatňují a ze kterých odvádějí poplatky vývojářskému studiu. Studio nemá žádné náklady navíc a funguje jako platforma, která profituje z práce vlastních uživatelů. Příkladem mohou být servery na platformě Minecraft. Otevření herní ekonomiky vytváří nové příjmové kanály a šetří náklady na tvorbu dodatečného obsahu.

Hra s velkým objemem transakcí vyžaduje komplexní systém a databázi, která vše eviduje. Zároveň taková databáze musí být bezpečná, neproniknutelná a efektivní. Přesně takovou technologií je blockchain.

Začátky vývoje na blockchainu byly divoké a nepředvídatelné, ostatně jako začátky každé technologie. Nyní však existuje mnoho odzkoušených certifikovaných SDK (nástrojů pro vývoj softwaru) v běžných programovacích jazycích, které umožňují snadnou implementaci technologie do kódu hry. Zároveň existují standardy pro vydání tokenů či vybudování celého tržiště. Díky tomu blockchain předchází náročnému vývoji vlastní technologie.

V zájmu velkých studií je ochrana svého duševního vlastnictví a kontrola uživatelského obsahu. Blockchain nabízí možnost část ekonomiky otevřít a část naopak ponechat uzavřenou, nebo určité funkce zpřístupnit pouze ověřeným uživatelům. Díky tomu je možné monitorovat případné chování v rozporu s pravidly či aktivitu takzvaných botů – herních účtů ovládaných počítačem.

Jelikož v současné době většinu web3 her vyvíjí nezávislá studia, která mají nouzi o finanční kapitál, hrají ve vývoji velkou roli investoři. Ti v minulosti namísto investice do firmy projevili zájem o tokeny projektů. Když v roce 2021 začal investovat také retail, stalo se vydání vlastní kryptoměny nejsnazším způsobem fundraisingu v historii fundraisingů. A jak se později ukázalo, byla to velmi riziková investice a 99 % tokenů spadlo až na nulu. Narozdíl od investice do podílu společnosti, se nemusí hodnota tokenu navyšovat, pokud je projekt úspěšný. Token samotný totiž zřídkakdy bývá navázaný na její příjmy.

Aby měl token nějakou hodnotu, musí postavit tři základní pilíře:

· UUdržitelnost – zásoba tokenu v oběhu nesmí růst příliš rychle a celková zásoba musí být fixní

· U Užitečnost – token musí sloužit jako míza celého projektu, ne pouze jako prémiová měna

· DiDividenda – držitelé tokenu by měli mít nárok podílet se na úspěchu firmy

 Av Avšak vytvořit užitečné mechanismy závislé na tokenu, které působí přirozeně a souzní s fixní měnovou zásobou, je pro vývojáře ten největší oříšek. Jediná dosud osvědčená utilita je transakční, tedy pro účely sekundárního obchodu a převodu hodnoty. Aby nebyla cena tokenu tlačena pouze růstem počtu uživatelů, může vývojář nabízet dividendu z příjmu podobně, jako skrze akcie. To funguje běžně formou tzv. stakingu. Ale tím firma vážně balancuje na hraně zákona. Jaké je tedy řešení?

Jako nejlepší se jeví kombinace tří alternativ. První je částečný prodej společnosti pro úvodní financování vývoje, jak tomu obvykle bývá v tradičním finančním světě. Druhé řešení je využití grantu ve formě infrastrukturního tokenu (např. Ethereum, Polygon, Immutable, Solana, …) pro otevření vnitřní ekonomiky bez použití vlastního tokenu a s využitím již existujících nástrojů. A nakonec se nabízí prodej NFT k získání jednorázového většího příjmu a zajištění pravidelného příjmu z poplatků za transakce na sekundárním trhu. Na NFT se užitečné mechanismy navazují výrazně snadněji než na vlastní token.

Proč si tedy videoherní studia volí blockchain? Protože hráči dlouhodobě požadují skutečně vlastnit svou stopu ve hře, protože blockchain předejde náročnému vývoji vlastního řešení a ze své podstaty kráčí naproti interoperabilitě, a protože využití blockchainu otevírá nové dveře získávání kapitálu od zcela nových investorů. Blockchain není pouze možnost, je to cesta k budoucnosti a vidíme to my stejně jako projekty v našem portfoliu.

Autoři: Tomáš Kalabis, Tomáš Kacerovský

Tomáš Kacerovský

Tomáš Kacerovský působí na pozici portfolio manažera fondu kvalifikovaných investorů WOOD & Company Blockchain+. Sám do Bitcoinu a dalších kryptoměn investuje od roku 2016. Blockchain chápe zejména jako technologii umožňující efektivnější a transparentnější pohyb a alokaci kapitálu, která má potenciál umožnit dosud nerealizovatelné obchodní modely, a tím urychlit inovace. Ve WOOD & Company je zároveň spoluodpovědný za část přímých investic skupiny z oblasti rizikového kapitálu.


WOOD & Company

WOOD & Company je významnou investiční skupinou s více než třicetiletou zkušeností a předním postavením na středoevropském kapitálovém trhu. Specializuje se na správu investičních aktiv, komplexní korporátní transakce a obchodování na burzách.

WOOD & Company Blockchain+ je fond kvalifikovaných investorů. Jeho strategií je tzv. „fond fondů“, kdy investuje do profesionálních investičních fondů zaměřených na trh blockchainu a kryptoměn. Investoři tak disponují expozicí jak do kvalitních kryptoměn, tak přímo do start-upů, které používají blockchain pro získání konkurenční výhody. Cílem fondu je umožnit svým investorům vytvářet zisky spolu s rostoucím trhem a následně je díky realokaci v rámci portfolia ochránit při poklesových obdobích krypotměnového trhu. V roce 2023 WOOD & Company Blockchain+ připsal investorům zhodnocení ve výši  73 %.

Více na https://wood.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688