Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  01.02.2024 15:59:03

Čínské automobilky BYD, NIO, XPeng či Li Auto - všechny zaznamenaly v lednu meziměsíční propad prodejů

Elektromobily BYD

Leden pro automobilkyČíně bývá z hlediska prodejů obvykle nejslabším měsícem v roce. Potvrdil to i letošek, což například pro tamního lídra automobilku BYD znamenalo přerušení loňské výrazné růstové vlny. Zatímco BYD v prosinci prodala rekordních 341 tis. NEV vozů (New Energy Vehicle), v úvodu roku jen 201,5 tis. tedy o více než 40 % méně. V meziročním srovnání přesto třetinové zlepšení.

Při pohledu na osobní čistě jen bateriové vozy vykázala BYD v lednu meziroční zlepšení dokonce o téměř 48 %, elektromobilů totiž prodala přes 105 tis. O měsíc dříve to bylo nicméně rekordních téměř 191 tis. elektromobilů. Prodeje v úvodu letošního roku šly také ruku v ruce s výrobou, na sklad BYD příliš nevyrobila, resp. celkem z linek sjelo 205,6 tis. NEV vozů. Zmiňovaný meziměsíční propad prodejů byl dán primárně domácím trhem. Zahraniční prodeje „zeleně“ stagnovaly, resp. k řidičům se dostalo 36 174 vozů.

Připomenout lze, že BYD se v loňském posledním čtvrtletí stala celosvětovým lídrem v prodejích elektromobilů, když z trůnu sesadila Teslu (více zde).

Vývoj prodejů elektromobilů BYD v roce 2023


Akcie BYD zažily v první polovině týdne negativní směrování, když také reagovaly na zveřejněné předběžné indikativní hospodářské loňské výsledky. Přestože automobilka v posledním čtvrtletí vykázala rekordní produkci, ziskovost oproti 3. čtvrtletí evidentně klesla. Své sehrál i konkurenční boj, když splnění prodejních cílů automobilka podpořila také snížením cen. U některých tipů až o 10 tis. CNY (cca 32 tis. Kč). Každopádně BYD konkrétně uvedla, že zisk za loňský rok očekává v rozmezí 29-31 mld. CNY. Tedy v přepočtu zhruba 94 až 100 mld. .

Dnes v Hongkongu akcie BYD ze středečních více než ročních minim nevýrazně přidaly na závěrečných 175,30 HK$.

Jak známo BYD spustila výstavbu svého výrobního závodu na osobní vozy v Maďarsku. V rámci svého dalšího zviditelnění se s ní „setkají“ v Evropě fanoušci fotbalu. Firma se totiž stala oficiálním partnerem EURA 2024.

Čínská Tesla, jak je také přezdíváno automobilce NIO, pak v lednu prodala 10 tis. elektromobilů, zatímco v prosinci to bylo o 8 tis. vozů více. V meziročním srovnání nicméně vykázala podobně jako BYD zlepšení a to v porovnání o méně výrazných 18 %.

O 58 % na 8 250 vozů pak meziročně vzrostly v lednu prodeje automobilce XPeng. Její novinky, sedmimístné SUV s názvem X9 se v prvním měsíci k zákazníkům dostalo téměř 2,5 tis. Každopádně meziměsíčně XPeng zaznamenal více než 50% propad, jelikož v prosinci prodal tehdy rekordních více než 20 tis. vozů.

Meziměsíčnímu propadu se nevyhnula ani automobilka Li Auto, která z hlediska meziročních nárůstů loni patřila k lídrům. Lednový výsledek více než 31 tis. prodaných vozů sice opět ukazuje na excelentní téměř 106% meziroční nárůst, nicméně v prosinci Li Auto dodala rekordních více než 50 tis. vozů.

Podobně jako akciím BYD, také i akciím výše zmiňovaných automobilek se poslední týdny nedaří. Nejvýrazněji akciím XPeng (XPEV), které během zhruba dvou měsíců zlevnily na polovinu až k úrovni 8,50 USD. Akcie NIO (NIO) jsou pak nejlevnější od poloviny roku 2020, když poklesly pod 6 USD. Akcie LI Auto (LI) se pak v lednu ocitly nejníže od května, aktuálně se pokoušejí směrovat zpět k hranici 30 USD. Loni vlétě se přitom vyšplhaly až nad 47 USD.

Závěrem možno zmínit, že od prodejů automobilůČíně nelze příliš čekat ani v únoru. Letos totiž vychází oslavy příchodu Nového roku na 10. února, resp. tím začne letošní rok „Wood Dragon“ (Dřevěného draka). Jako státní svátky budou mít Číňané od 10. do 17. února 8 dní volna. Tamní ekonomika se tak ve většině výrobních sektorů prakticky zastaví.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688