Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Auto Moto  |  01.02.2024 14:08:39

Pokoutní dovozci ojetých automobilů za rok 2023 připravili stát o téměř miliardu korun na daních

Trh s ojetými automobily v České republice čelí závažnému problému, tím je stále zvyšující se podíl prodeje ojetin spekulanty a pokoutnými prodejci, kteří okrádají státní kasu tím, že neplatí daně jako standardní obchodníci. Daňové úniky, které takto vznikají, dosahují podle kvalifikovaného odhadu téměř jedné miliardy korun ročně.

V České republice se průměrně každý rok prodá na 700 tisíc ojetých vozů. Téměř polovinu prodaných ojetin tvoří prodeje přes soukromý inzerát. Z analýzy publikovaných a platných inzerátů vyplývá, že zhruba 20% z nich prodávají právě spekulanti, kteří dovezou vůz ze zahraničí a s průměrnou marží 23% prodají pod jeden rok zákonem určené lhůty pro osvobození od daně z prodeje. Tak stát každým rokem přichází zhruba o téměř 900 milionů korun!

Trh s ojetými automobily prodávanými přes soukromý inzerát je prostředím, kde panuje legislativní bezvládí. Nejenže nedochází ze strany velkých inzertních serverů k prověřování prodávajících, ale také roste počet spekulativních prodejů. Praxe je taková, že spekulanti koupí vůz po totální havárii na aukčním portálu nebo přes soukromý inzerát, laicky jej opraví a prodávají v České republice, často bez přiznaného původního stavu, důkladné kontroly a opravou kvalitními díly. Navíc jej prodávají pod 12 měsíců zákonem určené lhůty vlastnictví a s průměrnou marží 23% tak ve výsledku okrádají státní kasu o téměř 900 milionů korun, které by měli zaplatit na daních.

"Spekulativní prodej ojetin je závažným problémem, který poškozuje důvěryhodnost trhu s ojetými vozy a navíc odvádí ze státního rozpočtu stovky milionů korun ročně,” říká Zbyněk Veselý, předseda sdružení SOVA.

Ke zvýšení transparentnosti trhu s ojetými automobily SOVA doporučuje:

  • Posílení kontrolních mechanismů: Vláda by měla regulovat velké inzertní servery a stanovit povinnost prověřování totožnosti prodejců ojetých vozidel.
  • Zlepšení informovanosti veřejnosti: Veřejnost by měla být lépe informována o daňových povinnostech týkajících se prodeje ojetých vozidel a o principech bezpečné koupě i prodeji.
  • Přísnější tresty: Osoby, které budou přistiženy při spekulativním prodeji ojetých vozidel a pokusu vyhýbat se daňové povinnosti, by měly čelit tvrdším trestním sankcím a pokutám.


Cílem SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů je pomáhat lidem, kteří si kupují ojetá auta a stávají se oběťmi triků nepoctivých bazarů nebo individuálních dovozců. Radí lidem s konkrétními problémy, a to nejen v Praze, ale po celé České republice. Monitoruje situaci na trhu s ojetými auty a vytváří přehled aut podezřelých z manipulace s tachometrem. Informace o podezřelých vozech také zasílá České obchodní inspekci, která je následně prověřuje. V uplynulém roce zaslalo České obchodní inspekci několik desítek podnětů s podezřením na manipulaci s tachometrem. Tyto případy se hojně množí a je třeba je bedlivě sledovat.

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688