Michal Petrák (Comgate)
Okénko pro podnikatele  |  01.02.2024 08:34:11

E-shopaři věří v lepší rok 2024, ukazuje průzkum Comgate

Průzkum e-commerce Téměř přesně 50 procent respondentů věří, že rok 2024 bude po stránce tržeb lepší než ten minulý. Vyplývá to z tradičního průzkumu Comgate, do kterého se zapojilo více než 300 internetových obchodníků. Dotazník se týkal také rekapitulace vánoční sezóny, využití slev nebo stanovení marže.

Lepší vánoční sezónu než před rokem zaznamenalo 35 procent e-shopů, které se zúčastnily povánočního průzkumu společnosti Comgate. Obchodníci, kteří nahlásili meziroční růst, mají mírnou převahu nad těmi, co zaznamenali stagnaci, případně propad tržeb. To je pozitivní signál, který se nejvýrazněji týká segmentů kosmetiky a zdraví, případně poskytovatelů služeb nebo prodejců potravin.

 

 

Graf odpovědí týkajících se srovnání tržeb ve čtvrtém kvartálu roku 2023 a 2022 ukazuje, jako by se trh stabilizoval. Ubyly totiž extrémy. Zatímco za rok 2022 hlásilo 14,3 %, resp. 14,7 % obchodníků vysoký meziroční nárůst nebo pokles tržeb, v aktuálním průzkumu se obě tyto skupiny pohybují kolem 11 %. Naopak narostl podíl e-shopařů, kteří zaznamenali méně výrazný nebo žádný rozdíl.

 

Níže graf z průzkumu v roce 2023 

 

Pokud jde o největší výzvy, jakým e-shopaři během vánoční sezóny čelili, opakuje se pokles poptávky mezi kupujícími. Ten zmínilo 43,3 % účastníků průzkumu, loni to bylo 41,3 %. Znát je stabilizace situace u dodavatelů – zatímco před rokem byl růst cen u nich největším problémem, na který obchodníci naráželi, letos se co do počtu zmínek nedostal ani mezi tři nejpalčivější.

 

Níže graf z průzkumu v roce 2023 

 

Ve výhledu na rok 2024 jsou obchodníci v e-commerce velmi optimističtí. Téměř přesně polovina respondentů (50,1 %) očekává přinejmenším patnáctiprocentní nárůst tržeb oproti roku 2023, dalších 45,2 % si myslí, že budou mít tržby stejné, jen minimum respondentů se obává poklesu. Vloni věřilo v růst pouze 38,5 % obchodníků, podíl těch, kteří očekávali pokles tržeb, byl podstatně vyšší.

 

Níže graf z průzkumu v roce 2023  

 

Průzkumy Comgate se tradičně neomezují jen na otázky tržeb a predikcí vývoje, dotazujeme se i na specifičtější záležitosti – tentokrát například na způsob nabízení slev v období vánoční sezóny nebo na určení marže. Kompletní vyhodnocení s komentáři je na blogu Comgate.    


Michal Petrák

Michal Petrák je v Comgate od roku 2022 vedoucím komunikace a PR. Vystudoval žurnalistiku a mediální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. V minulosti působil jako sportovní novinář a manažer PR a komunikace fotbalového klubu.




Comgate

Comgate je ryze česká společnost s dvacetiletou tradicí, která poskytuje platební brány a platební terminály. Ceny prezentuje veřejně v přehledných a jednoduchých tarifech bez hvězdiček. Její služby využívá více než 15 tisíc klientů.

Více informací na https://www.comgate.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

26.03.2024  5 důvodů, proč by měl e-shop outsourcovat logistiku Michal Petrák (Comgate)
17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688