Jan Berka (Roklen24)
Dluhopisy  |  01.02.2024 08:00:55

Proč klesly výnosy amerických dluhopisů? (video)

Proč klesly výnosy amerických dluhopisů?

Jan Berka
08:00 1. února 2024
Zdroj: Depositphotos

Včerejší pokles amerických výnosů patřil k těm výraznějším. U středních splatností dosáhl krátce více než deseti bazických bodů. Chceme-li zjistit, co přesně přispělo k výnosovému poklesu podél celé křivky, narazíme na několik faktorů, od dat přes ministerstvo financí až po nervozitu kolem newyorské regionální banky.

Z dat byl zveřejněn Národní report zaměstnanosti od agentury ADP, který za leden ukázal nad očekávání nižší tvorbu nových pracovních míst. Tento report můžeme brát jako další z dílků skládačky reflektující velmi pozvolné uvolňování trhu práce. Všeobecně jde ale o druhořadá čísla, jelikož trh nejvíce sleduje report od amerického ministerstva financí (nonfarm payrolls), který vyjde v pátek.

Jako další byl zveřejněn index nákladů zaměstnanosti za poslední kvartál loňského roku. Jde o index, který sleduje nejen vývoje mezd, ale i bonusů a příspěvků. V podstatě tak plně reflektuje náklady na zaměstnance, přičemž samotný Fed jej pečlivě sleduje v rámci skupiny dat z amerického trhu práce. Index mezikvartálně klesl z 1,2 % na 0,9 % při predikci 1 %. Šlo přitom o nejslabší číslo od druhého čtvrtletí roku 2021. V obou případech mohla data nahrát představě o pokračujícím uvolňování trhu práce, které povede ke snížení úrokových sazeb.

Dále byla zveřejněna skladba emisí amerického dluhu, kde došlo k mírnému navýšení u všech splatností mimo dvacetileté. Podle výsledku šetření mezi primárními dealery byla tato úprava očekávána a v podstatě kopírovala úpravu z předchozího kvartálu. I tak nás v příštích třech měsících čekají jedny z historicky největších emisí středních a dlouhých splatností v historii. To by samo o sobě mělo přispět k vyšším výnosům, uvažujeme-li přístup přes vyšší nabídku. Ministerstvo však vedle toho uvedlo, že v příštím čtvrtletí již neplánuje další navýšení. Spolu s tím oznámilo i to, že emise pokladničních poukázek bude v prvním čtvrtletí dosahovat dosavadních objemů 300-350 miliard dolarů. Na přelomu března a dubna je však sníží o 100-150 miliard.

Z našeho pohledu přispěla k poklesu výnosů i událost kolem regionální banky New York Community Bank. Ta reportovala nad očekávání větší ztrátu a oznámila výrazné snížení dividendy z 17 centů na 5. Banka se potýkala s odpisy špatných půjček, které byly navázané na realitní sektor. S ohledem na to navýšila tvorbu opravných položek, co se následně projevilo v její ztrátě. Zatímco trh očekával opravné položky kolem 45 milionů dolarů, realita ukázala 552 milionů.

Trh v tomto případě znejistil, jelikož si moc dobře pamatuje bankovní nervozitu z března 2023. Vedle poklesu akcie newyorské banky o více než 40 % jsme tak viděli i pokles indexů navázaných na regionální banky. Objevily se i některé spekulace, že Fed vinou této události vypustil ze svého komentáře po rozhodnutí pasáž o odolném a robustním bankovním systému. Z našeho pohledu je událost kolem NYCB jednou kapkou v moři. Regionální banky jsou sice pod tlakem například dění v realitním sektoru, který trpí vinou vyšších sazeb, nejde však o žádnou systémovou událost.

Záznam online komentáře k rozhodnutí Fedu, který vznikl ve spolupráci se společností XTB

Výstup ze zasedání Fedu nakonec vyzněl více jestřábím směrem. Centrální banka uvedla, že ke snížení sazeb potřebuje více důkazů o udržitelném posunu inflace směrem k cíli. Guvernér Powell připustil, že březnové snížení úroků by bylo pravděpodobně předčasné. Explicitně tento krok však nevyloučil. Uvedl zároveň, že v centrální bance panuje shoda na letošním snížení sazeb. Rozchod ale najdeme v otázce načasování tohoto kroku. I z tohoto mohly americké výnosy klesnout.

Powell zároveň zmínil, že v březnu bude banka více do hloubky debatovat program kvantitativního utahování. To automaticky neznamená, že by došlo na jeho okamžitou úpravu. V tomto ohledu má Fed dostatek času a prostoru. Adekvátní objem rezerv je odhadován na úrovni 10-11 % HDP či kolem 13 % všech aktiv bankovního sektoru. V obou případech rezervy hladce převyšují tyto hodnoty, mohou tím pádem dále klesat. Program QT zároveň není plně navázán na objemy reverzního repa. Powell upozornil, že případná úprava není podmíněná poklesem reverzního repa na nulu.

V debatě o reverzním repu a úpravě QT sehraje roli i emise pokladničních poukázek. Snížení jejich emisí, které ministerstvo financí plánuje ve druhém čtvrtletí, povede k poklesu jejich výnosů. To by mělo udržet část likvidity v reverzním repu. Fondy peněžního trhu se vždy rozhodují, zda své prostředky vloží do poukázek, reverzního repa, repo trhu či do půjček FHLB. Pakliže výnosy poukázek klesnou například právě pod reverzní repo, fondy se budou soustředit na výnosnější alternativu. To by samo o sobě mělo rovněž přispět k tomu, že by Fed mohl program QT upravit až později, například na přelomu první a druhé poloviny roku.

Americké výnosy zejména u delších splatností mírně klesají i dnes ráno. K jejich dalšímu vývoji by měla přispět data jako dnešní zveřejnění indexu ISM průmyslu, a především zítřejší report z amerického trhu práce. Sledovat budeme s ohledem na další navýšení emise a data i vývoj časových prémií. Ty na dlouhém konci křivky v posledních dnech opět rostly, což přispělo k vyšším výnosům, např. u desetileté splatnosti krátce převyšující 4,15 %. Zde se však výnos neudržel a včera klesl pod 4 %. Předpokládáme, že by se mírný výprodejní tlak mohl vrátit, což by vedlo k návratu nad 4 %.

Zdroj: Fed, US Treasury, Bloomberg, Reuters

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

investice Trhy Sazby

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688