ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  30.01.2024 20:11:00

EU a USA zhodnotily obchodní a technologickou spolupráci

Evropská unie a Spojené státy dnes uspořádaly páté zasedání Rady EU-USA pro obchod a technologie (TTC) ve Washingtonu D.C. Zasedání umožnilo ministrům zhodnotit pokrok v práci Rady pro obchod a technologie a poskytnout politické vedení, pokud jde o klíčové priority pro příští zasedání ministrů Rady pro obchod a technologie, které se bude konat na jaře v Belgii.

Rada pro obchod a technologie je hlavním fórem pro úzkou spolupráci v otázkách transatlantického obchodu a technologií. Spolupředsedali jí výkonná místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně Evropské komise Valdis Dombrovskis, ministryně obchodu USA Antony Blinkenová, ministryně obchodu USA Gina Raimondoová a obchodní zástupkyně USA Katherine Taiová, spolu s evropským komisařem Thierrym Bretonem.

Účastníci projevili silné společné přání pokračovat ve zvyšování dvoustranného obchodu a investic, spolupracovat v oblasti hospodářské bezpečnosti a vznikajících technologií a prosazovat společné zájmy v digitálním prostředí. V rámci tohoto zasedání Rady pro obchod a technologie se obě strany dohodly, že budou i nadále zkoumat způsoby, jak usnadnit obchod se zbožím a technologiemi, které mají zásadní význam pro ekologickou transformaci, mimo jiné posílením spolupráce v oblasti posuzování shody. EU a USA se rovněž zavázaly dosáhnout hmatatelného pokroku v oblasti nástrojů digitálního obchodu, aby se snížila byrokracie pro společnosti v Atlantiku a posílily naše přístupy k prověřování investic, kontrolám vývozu, odchozím investicím a inovacím dvojího užití.

V návaznosti na svůj závazek přijatý na posledním zasedání ministrů Rady pro obchod a technologie EU a USA uvítaly mezinárodní obecné zásady v oblasti umělé inteligence a dobrovolný kodex chování pro vývojáře umělé inteligence přijaté v rámci skupiny G7 a dohodly se, že budou pokračovat ve spolupráci na mezinárodní správě umělé inteligence. Obě strany rovněž uvítaly plán pro průmysl 6G, který stanoví hlavní zásady a další kroky k rozvoji této kritické technologie. Rovněž zhodnotili pokrok při podpoře bezpečné konektivity po celém světě, zejména pokud jde o sítě 5G a podmořské kabely.

EU a USA rovněž zintenzivňují svou koordinaci, pokud jde o dostupnost kritických surovin, které mají zásadní význam pro výrobu polovodičů, a to poté, co Čína oznámila kontroly gallia a germania, aktivovaly společný mechanismus včasného varování Rady pro obchod a technologie pro obchod a technologie v případě narušení dodavatelského řetězce polovodičů. Pokračovaly ve výměně informací o veřejné podpoře investic uskutečněných podle příslušných aktů EU a USA o čipech. V rámci Rady pro obchod a technologie se uskutečnil kulatý stůl o dodavatelském řetězci polovodičů, který se zaměřil na vývoj a potenciální spolupráci ve starších dodavatelských řetězcích polovodičů. V neposlední řadě EU a USA jednaly o zprávě mapující přístupy EU a USA k digitální identitě, která je v současné době otevřena k připomínkám.

Na setkání zúčastněných stran věnovaném vytvoření transatlantického zeleného trhu, které se uskuteční dne 31. ledna, předloží zúčastněné strany své názory a návrhy, jak zajistit, aby transatlantické dodavatelské řetězce byly silnější, udržitelnější a odolnější. Uskuteční se řada workshopů s cílem podpořit transatlantický zelený trh a podpořit kvalitní pracovní místa pro ekologickou transformaci, jakož i semináře o dodavatelském řetězci solární energie, permanentních magnetech a prověřování investic.

Obě strany se dohodly, že příští zasedání ministrů Rady pro obchod a technologie se bude konat na jaře v Belgii, které pořádá belgické předsednictví Rady.

Pozadí

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a prezident USA Joe Biden zahájili činnost Rady EU-USA pro obchod a technologie na summitu EU-USA v Bruselu v červnu 2021. Rada pro obchod a technologie slouží EU a USA jako fórum k projednání a koordinaci klíčových obchodních a technologických otázek a k prohloubení transatlantické spolupráce v otázkách společného zájmu.

Ustavující zasedání Rady pro obchod a technologie se konalo dne 29. září 2021 v Pittsburghu. Po tomto zasedání bylo zřízeno deset pracovních skupin zabývajících se otázkami, jako jsou technologické normy, umělá inteligence, polovodiče, kontroly vývozu a globální obchodní výzvy. Následoval druhý summit v Paříži dne 16. května 2022, třetí summit v parku College Park v Marylandu v prosinci 2022 a čtvrtý v květnu 2023 ve švédském Lulea.

EU a USA zůstávají klíčovými geopolitickými a obchodními partnery. Dvoustranný obchod mezi EU a USA dosáhl historické úrovně, přičemž v roce 2022 dosáhl více než 1,5 bilionu eur, včetně digitálního obchodu ve výši přes 100 miliard eur.

Pro více informací

Informační stránka Rady pro obchod a technologie

Platforma Rady pro obchod a technologie Futurium

Obchodní vztahy mezi EU a USA

Zahájení činnosti Rady EU-USA pro obchod a technologie

TITAČÍ

Quote

V dnešní silné konkurenci v oblasti technologií musíme snížit riziko, abychom zajistili naši hospodářskou bezpečnost. Budování partnerství s podobně smýšlejícími zeměmi nám pomůže tohoto cíle dosáhnout. Rada pro obchod a technologie je klíčovým fórem pro pokrok v naší práci v oblasti hospodářské bezpečnosti vznikajících technologií, včetně bezpečné digitální infrastruktury, pokročilých polovodičů a kvantové a důvěryhodné umělé inteligence.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk 2024-01-29

Jako dvě z největších ekonomik na světě musí EU a USA posílit spolupráci v oblasti hospodářské bezpečnosti, odolnosti dodavatelských řetězců a zajistit, aby obchod mohl podpořit ekologickou transformaci. Již nyní usnadňujeme vzájemné zásobování ekologickým zbožím a technologiemi a nyní se zaměříme na vytvoření skutečného zeleného transatlantického trhu. Rada pro obchod a technologie již posílila transatlantickou koordinaci v klíčových oblastech, zejména pokud jde o naše obchodní sankce vůči Rusku. Nyní chceme na tomto úspěchu navázat.
Valdis Dombrovskis, výkonný místopředseda odpovědný za obchodní politiku 2024-01-29

V současném geopolitickém kontextu se technologie stala životně důležitou pro naši hospodářskou bezpečnost. Jsem potěšen, že bylo dosaženo pokroku ve spolupráci mezi EU a USA v otázkách společného zájmu, jako je důvěryhodná umělá inteligence, 6G, normalizace a bezpečnost dodávek.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2024-01-29

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688