Euroskop (euroskop.cz)
Evropská unie  |  31.01.2024 18:33:00

Evropská komise představila balíček na posílení ekonomické bezpečnosti EU

Evropská komise předložila ve středu 24. ledna návrh několika nových návrhů, které mají v době rostoucího geopolitického napětí a technologických změn přispět k posílení hospodářské bezpečnosti EU. Sdělení Komise, které vychází z Evropské strategie hospodářské bezpečnosti z června 2023, představuje 5 nových iniciativ v oblasti obchodu, investic, výzkumu a inovací.

Cílem přijatých iniciativ je další posílení ochrany bezpečnosti a veřejného pořádku EU pomocí důkladnějšího prověřování zahraničních investic směřujících do EU, zlepšení evropské koordinace v oblasti kontrol vývozu, určení potenciálních rizik vyplývajících z odchozích investic, větší podpora výzkumu a vývoje technologií s potenciálem dvojího užití a zavedení opatření zaměřených na posílení bezpečnosti výzkumu.

Revize nařízení o prověřování přímých zahraničních investic směřujících do EU

Zahraniční investice jsou pro evropskou ekonomiku bezesporu přínosem, některé však mohou pro EU představovat bezpečnostní riziko. Komise přezkoumala za poslední 3 roky více než 1 200 transakcí přímých zahraničních investic oznámených členskými státy a na základě vyhodnocení fungování stávajícího nařízení plánuje zlepšení účinnosti systému mimo jiné prostřednictvím:

  1. povinnosti zavedení národního screeningového rámce pro všechny členské státy
  2. zacílení na potenciálně nejvíce rizikové případy přímých zahraničních investic se zohledněním stanovisek členských států a Komise týkajících se obav z narušení bezpečnosti a veřejného pořádku
  3. rozšíření kontroly vnitrounijních transakcí v případě, kdy je investor kontrolován zahraniční firmou mimo EU

Monitorování a posuzování rizik u odchozích investic (bílá kniha)

EU je jedním z největších zahraničních investorů na světě, Komise bere tudíž na vědomí rostoucí obavy ohledně odchozích investic do úzce vymezené oblasti pokročilých technologií, jež by mohly posílit vojenské a zpravodajské kapacity aktérů, kteří je mohou zneužít k oslabení mezinárodního míru a bezpečnosti EU. Komise proto navrhla provedení analýzy odchozích investic, která bude zahrnovat tříměsíční konzultace se zúčastněnými stranami a dvanáctiměsíční monitorování a posuzování odchozích investic na vnitrostátní úrovni. Výstupem analýzy by mělo být rozhodnutí o případné potřebě přijetí nápravných opatření k efektivnímu řešení úniku špičkových unijních technologií.

Účinnější kontrola vývozu zboží dvojího užití (bílá kniha)

Současný geopolitický kontext vyžaduje zlepšení koordinace kontrol vývozu zboží s civilním i obranným využitím. Jedná se například o pokročilou elektroniku či jaderné nebo raketové technologie. Komise proto navrhuje zavedení jednotných kontrol u toho zboží, které nebylo přidáno na kontrolní seznamy mnohostranných režimů kontroly vývozu z důvodu zablokování ze strany některých třetích zemí, čímž by se také předešlo aplikaci rozdílných přístupů k těmto položkám ze strany jednotlivých členských států. Dále bílá kniha navrhuje vytvoření fóra pro politickou koordinaci mezi členskými státy a Komisí, která v létě 2024 vydá doporučení ke zlepšení koordinace vnitrostátních kontrolních seznamů sloužící k lepší koordinaci přijímání vnitrostátních kontrol na úrovni členských států.

Možnosti podpory výzkumu a vývoje technologií s potenciálem dvojího užití (bílá kniha)

Bílou knihou o možnostech posílení podpory výzkumu a vývoje zahrnujících technologie s potenciálem dvojího užití zahájila Evropská komise veřejnou konzultaci a zaměřuje se na přezkum stávající podpory nabízené v rámci programů financování Evropské rady pro inovace (EIC), programu EU pro inovace v oblasti obrany (EUDIS), který svou působností spadá pod Evropský obranný fond (EDF), nebo Horizont Evropa. Poté nastiňuje tři možnosti dalšího postupu:

1) pokračovat dále v rámci současného uspořádání

2) zrušit výhradní zaměření na civilní aplikace ve vybraných částech programu, který nahradí program Horizont Evropa

3) vytvořit specializovaný nástroj se zvláštním zaměřením na výzkum a vývoj s potenciálem dvojího užití

Posílení bezpečnosti výzkumu v EU (doporučení)

Odvětví výzkumu a inovací se v současném geopolitickém kontextu může stát zranitelným místem, jelikož výsledky v oblasti inovací mohou být zneužívány například pro vojenské účely ve třetích zemích nebo autoritářských státech. Navrhované doporučení zdůrazňuje význam mezinárodní spolupráce a nastiňuje opatření s ohledem na akademické svobody a institucionální autonomii. Komise rovněž doporučuje vytvořit politický rámec pro bezpečnost výzkumu, zavést ochranná opatření prostřednictvím financujících organizací a motivovat univerzity a další veřejné a soukromé organizace působící v sektoru výzkumu a inovací, aby zaškolovaly poradce a tvůrce politik v problematice bezpečnosti. Komise bude monitorovat pokrok každé dva roky.

Zdroj: Evropská komise
Ilustrační foto: Unsplash

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688