Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
Finanční rady  |  31.01.2024 08:42:00

Změna dodavatele energií 2024: Jaké jsou příležitosti na trhu?

V poslední době je zřejmý rostoucí zájem lidí o změnu svých dodavatelů energií. Hlavním důvodem je vznik nových, cenově výhodných nabídek na trhu, které zákazníkům umožňují ušetřit významné částky, v průměru více než 5000 Kč ročně na jedno odběrné místo.

Běžnou praxí je, že stávající dodavatelé reagují na iniciativu zákazníka změnit dodavatele tím, že předloží tzv. retenční nabídku. Tyto nabídky mohou pro zákazníka představovat určitá rizika. Nejde pouze o možnost zmeškat příležitost přejít k jinému dodavateli, ale také o to, že takové nabídky mohou být matoucí.

V rámci retenční nabídky může dodavatel nabídnout bonus, který argumentuje nižší roční platbou. Tento bonus však není rozpočítán na celou dobu trvání fixace, ale pouze na první rok. Spotřebitel tak může mít dojem úspory, avšak tato úspora je realizovaná jen v prvním roce, nikoli po celou dobu fixace, která je obvykle uzavřena na dva až tři roky.

Je důležité zdůraznit, že i když mohou být retenční nabídky cenově konkurenceschopné, často nejsou nejvýhodnější. Ve srovnání s akvizičními ceníky, které jsou v současné době přitažlivé díky příznivým tržním podmínkám, nebo dokonce s neveřejnými nabídkami, které mohou přinést ještě větší úspory, je rozdíl patrný.

Zákazníci by si měli dávat pozor na délku fixace ceny a zda je cena garantována po celou dobu trvání kontraktu. Je vhodné využívat ověřené srovnávače nabídek. Na rozdíl od retenční nabídky jednoho dodavatele si mohou vybírat z široké škály dodavatelů elektřiny a plynu. Aktuální tržní ceny jim navíc poskytují páku při vyjednávání s dodavatelem, i v případě retenčních nabídek.

Závěrem, energetický trh je v současné době velmi dynamický a domácnosti, které jsou aktivní, mohou výrazně ušetřit. Zaznamenáváme případy zákazníků, kteří díky změně dodavatele ušetřili desítky tisíc korun ročně. Nejčastěji to byly domácnosti, které změnily dodavatele elektřiny a plynu současně, nebo domácnosti s vyšší spotřebou elektřiny, například vytápějící přímotopy nebo tepelnými čerpadly.

 


Tomáš Vrňák

Tomáš Vrňák

Jeho pracovní začátky sahají do roku 2009, kdy začínal jako obchodník a radil převážně domácnostem se změnou dodavatele. Později se vypracoval na seniorního obchodníka. Od roku 2016 nastoupil do společnosti Ušetřeno.cz, kde na pozici supervizora doposud vede obchodní tým. Od roku 2022 zastává pozici energetického analytika, který sleduje vývoj na trhu a pomáhá společnosti predikovat chování domácností v oblasti změny dodavatele energií. Jeho příspěvky můžete najít v Hospodářských novinách, Deníku, či vystoupil v reportážích ČT. Jeho koníčkem je rodina, rád tráví čas v přírodě a má rád rychlé automobily.




Pomáháme lidem vybrat si správně. Šetříme jim tak čas, peníze i starosti.

U nás si porovnají všechny produkty a služby – od hypoték, přes dodavatele energií či pojištění až po mobilní tarify a jednoduše a rychle vyberou, co je pro ně nejvýhodnější. My jsme jim k ruce, když si neví rady a potřebují něco vysvětlit. Také za ně dokážeme spoustu věcí zařídit. Je to radost a dává nám to obrovský smysl. Děláme to srdcem a férově.

Obě naše společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. a Ušetřeno s.r.o. jsou součástí skupiny ČSOB.

Více na www.usetreno.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688