Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  31.01.2024 07:31:01

Bez peněženky do obchodu? Nákup "zaCVAKnete" i bez hotovosti

„Nepřijímáme platební karty“. Ruku na srdce, komu z vás takové oznámení někdy v životě nezkomplikovalo hladký průběh nákupu či platby za službu? Nosit po kapsách větší finanční hotovost nebo hledat bankomat je pouze další překážkou. To vše může být již brzy minulostí. Air Bank se rozhodla zcela změnit způsob, jakým nakupujeme i platíme v malých obchodech, u řemeslníků či na tržištích. Nová platební metoda CVAK slibuje revoluci v přístupu k platbám – a to nejen pro zákazníky, ale i pro malé obchodníky, kteří dosud nemohli nebo nechtěli bezhotovostní platby přijímat.

CVAK – Platby v obchodě i bez platebního terminálu

  • Co je CVAK? Systém CVAK od Air Bank umožňuje bezhotovostní platby přímo z účtu na účet nebo kartou bez potřeby tradičního platebního terminálu. Využití je možné přes chytrý telefon s mobilním bankovnictvím nebo digitální platební kartou.
  • Kdo může CVAK využívat? CVAK je určen pro malé obchodníky, OSVČ, jako jsou kadeřnice, prodejci na trzích a řemeslníci. Do budoucna se počítá s rozšířením i pro větší podniky a restaurace.
  • Jak funguje placení bez platebního terminálu? Obchodníci se zaregistrují na příslušných stránkách, stáhnou si aplikaci a po přijetí NFC karty od Air Bank mohou začít přijímat platby. Zákazníci platí skrze své bankovní aplikace nebo digitální peněženky s NFC. Aplikace CVAK obchodníkovi ihned ukáže, zda platba proběhla úspěšně či nikoli.
  • Kolik platba stojí? Platební metoda nabízí jednodušší a levnější způsob, jak přijímat bezhotovostní platby, s nižšími poplatky (0,80 % z transakce) a bez potřeby fyzického terminálu.

Co se pro vás jako zákazníka při placení změní?

K placení nepoužijete plastovou kartu, nýbrž váš mobilní telefon. Pokud máte účet u AirBank, nebo jedné z dalších tří bank, které se do systému v letošním roce zapojí (Fio banka, mBank a MONETA Money Bank), stačí mít nainstalované mobilní bankovnictví a platba se provede přímo z vašeho účtu na účet obchodníka.

Pokud máte účet u jiné banky, stačí mít v mobilním telefonu digitalizovanou platební kartu a platba se provede přes systém Google Pay či Apple Pay jako platba kartou. Dále je nutné, abyste při placení byli připojeni k internetu, měli odemknutý telefon a zapnutou funkci NFC. Zároveň nesmíte mít otevřenou Peněženku Google nebo Apple nebo jakoukoli jinou platební aplikaci.

CVAK vs. ostatní platební řešení

Tato platební metoda přináší unikátní přístup k bezhotovostním platbám, který je zjednodušený, ekonomicky výhodnější a přístupnější pro širší spektrum obchodníků ve srovnání s tradičními platebními terminály.

Podobné řešení nabízí na českém trhu již několik let služba Trisbee od stejnojmenné nebankovní společnosti s licencí od ČNB. Platba probíhá v tomto případě přes QR kódy s použitím Google Pay, Apple Pay nebo klasické karty. Když platby nepřesáhnou 50 tisíc měsíčně, je služba pro obchodníka zdarma, peníze pak dostane do sedmi pracovních dnů. V případě překročení limitu platí obchodník paušál 490 korun měsíčně, peníze přijdou do tří dnů.

Platba QR kódem je ostatně alternativním řešením právě pro ty obchodníky, kteří placení kartami odmítají nebo má jejich terminál např. výpadek. Komplikací této metody je ale skutečnost, že pomocí klasické platby QR kódem nedochází k platbě kartou, nýbrž k převodu z účtu na účet. Ty však i v roce 2024 trvají různě dlouho a řídí se svými pravidly. Obchodník tak v některých případech nemá šanci ihned ověřit, zda platba proběhla úspěšně, především u bank, které nemají okamžité platby. Pokud jsou navíc příchozí platby na podnikatelský účet zpoplatněny, ani v tomto případě se obchodník nevyhne zpoplatnění za provedenou transakci.

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688