Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  31.01.2024 06:35:00

Fed se snižováním sazeb nebude pospíchat, akcie mají prostor pro další růst - Siegel (video)

Jeremy Siegel z Wharton School na úvod rozhovoru pro CNBC uvedl, že americké akcie se nyní obchodují zhruba za 20násobek zisků očekávaných v příštích dvanácti měsících. U růstových akcií je to přitom asi 25násobek, u hodnotových se PE pohybuje kolem 15. Profesor ale podle svých slov stále věří v další růst amerického trhu.

PE kolem 20 „je OK, ale akcie určitě nejsou levné.“ Expert konkrétně věří, že americké akcie by si letos mohly připsat přibližně 10 %. Své odhady přitom opírá o předpokládaný vývoj zisků obchodovaných firem a valuačních násobků. Ekonomika je přitom silná a ekonom v této souvislosti uvedl, že je mnohem lepší mít ekonomiku v takovém stavu než klesající sazby kvůli blížící se recesi.

Fed podle profesora nebude se snižováním sazeb nijak pospíchat, spíše je pravděpodobné, že sazby zůstanou výše po delší dobu. Býčí trh na akciích by ale neměl být podmíněn poklesem sazeb. K tomu expert dodal, že pokud by trh měl letos posílit o 8 – 10 %, jak odhaduje, je to znatelně vyšší návratnost, než jakou nabízí dluhopisy.“ Ohledně jednotlivých segmentů trhu pak míní, že může být lepší přesunout se k akciím s nižšími valuačními násobky, protože „ty nepotřebují pro své posílení růst tak, jak jej potřebují akcie s násobky vysokými.“

Mark Zandi z Moody's Analytics podle CNBC hovořil o hladkém přistání už v době, kdy v něj ostatní nevěřili. Nyní data jeho predikce potvrzují a je otázkou, co to znamená pro sazby Fedu. Ekonom míní, že centrální banka bude mít tendenci spíše počkat a mít ještě větší jistotu ohledně dalšího poklesu inflace. Každopádně je ale podle experta již jasné, že hladké přistání spojené se směřováním inflace k 2 % je realitou.

Zandi připomněl, že klesající inflace neznamená pokles cen na jejich předchozí úrovně. Zejména ceny potravin jsou v USA výrazně výš než před pár lety. Snižující se inflace ale znamená, že klesá tempo jejich dalšího růstu. Důležité přitom je, že mzdy momentálně rostou „mnohem rychleji, než jaká je inflace,“ a to znamená, že tlak na domácnosti by měl klesat. Za půl roku či rok tak podle experta už inflace nebude pro spotřebitele takovým tématem.

Zdroj: CNBC


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688