Redakce (Kurzy.cz)
Z regionů  |  30.01.2024 16:00:00

Lidé v Bohumíně více třídí odpad, město se brání povinnému zálohování

V Bohumíně roste objem separovaného odpadu. I díky novému systému „door to door“, který radnice zavedla na začátku roku 2023 a přistavila k rodinným domům nádoby na plast a papír, lidé loni ve městě vytřídili o 43 tun plastu více než v roce 2022.

Popelářská auta v Bohumíně každoročně svezou více opakovaně využitelného odpadu. Podle statistik se podařilo ve městě loni vytřídit přímo z nádob 312 tun plastu. Společně s plasty odloženými ve sběrném dvoře jde o 463 tun oproti 420 tunám v roce předchozím. Optimistický nárůst evidují technické služby BM servis i u papíru, kde se celkem vyseparovalo 450 tun oproti 421 tunám v roce 2022.

„Jde o pozitivní trend, i když u nás stále existují velké rezervy. Snažíme se obyvatele maximálně motivovat k tomu, aby jim nebylo lhostejné, kam odpad vyhazují. Na začátku loňského roku jsme zájemcům bydlícím v rodinných domech dodali zdarma nádoby na plast a papír, jejich vývoz je bezplatný,“ vysvětlil místostarosta Bohumína Lumír Macura s tím, že město udržuje v provozu i 140 sběrných hnízd s velkými separačními zvony. Na sídlištích navíc přibyly kontejnery s horním výsypem. Bohužel ne všichni se už naučili před odhozením krabice zmenšit její objem. A ne všichni pochopili, že odhazování plastů a papíru do směsného odpadu je v rozporu se zákonem,“ podotkl.

Několikaletou snahu o efektivní systém odpadového hospodářství městu nyní nabourává vládní plán na zavedení povinného zálohování PET lahví. „Přidali jsme se k výzvě Sdružení místních samospráv a povinné zálohování odmítáme. Stát chce vzít obcím nejlépe tříditelnou a recyklovatelnou komoditu s nejlepší výkupní cenou. Celý navržený systém je neskutečně drahý, jeho zavedení má stát přes pět miliard korun a provozní náklady obchodníků se mají každý rok vyšplhat k jedné a půl miliardě korun,“ doplnil Macura.

Podle něj je předvídatelné, že výrobci přenesou tyto náklady na zákazníky v cenách potravin a nápojů. „Lidé budou kupovat dražší výrobky, jejichž obaly pak budou muset prázdné a nesešlápnuté skladovat doma a odnášet je zpět do obchodu. Nákladní auta pak budou převážet vzduch v PET lahvích po republice. Na tom nelze shledat nic ekologického, ani smysluplného,“ řekl místostarosta.

Bohumín se před dvěma lety vydal jinou cestou, než většina měst, v nichž funguje paušální systém, kde za svoz komunálního odpadu platí všichni občané stejně. Požadavky státu na větší míru třídění, rostoucí ceny a blížící se zákaz skládkování inspiroval radnici k přechodu na systém plateb za vyprodukovaný odpad. „Lidé hradí likvidaci směsného odpadu podle objemu a četnosti vývozu nádob. Svoz plastů a papírů od domů, stejně jako bioodpadu a použitých tuků, je zdarma. Bez poplatků mohou občané využívat i separační hnízda a stabilní i mobilní sběrný dvůr. Platí tak skutečně jen za to, co vyhodí do směsného odpadu,“ uzavřel Macura.

Jana Končítková
tisková mluvčí

Foto: Lukáš Kania


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688