Jan Dvořák (Salutem Fund)
Okénko nemovitosti  |  30.01.2024 15:51:51

Výhody investic do malých fondů

Při investování do nemovitostí je na trhu několik velmi velkých fondů, které jsou sledovány. Investoři si však často neuvědomují, že výběrem fondu podle jeho velikosti zároveň vybrali také samotnou velikost jednotlivých investic fondu a že toto rozhodnutí patří mezi klíčová. 

Řada investorů opomíjí při svém rozhodování velkou výhodu malých fondů - mnohem větší flexibilita portfolia, a to včetně jeho možné koncentrace. Výhody využívají hlavně malé fondy, které disponují týmem analytiků pokrývajících celou Česko republiku.

Malých nebo středně velkých investičních příležitostí je na trhu výrazně více než velkých, a to po celé České republice Jejich nalezení a realizace ve vybraných regionech je sice těžší, ale efektivní kombinace týmu zastoupeného v regionech a získání méně dostupných informací umožňuje menším regionálně zaměřeným fondům nalézt výrazně lepší investiční příležitosti. Takovýto fond má možnost najít mezi na první pohled velkým množstvím investičních příležitostí skutečnou investiční perlu.

Tento názor zastává dokonce i jeden z nejslavnějších investorů světa, W. Buffett, přezdívaný jako Věštec z Omahy, jehož společnost spravuje v koncentrovaném portfoliu stovky miliard dolarů. Warren Buffett opakovaně říká, že kdyby spravoval menší objem peněz, byl by výnos výrazně vyšší než výnosy, které dosahuje při správě společnosti Berkshire Hathaway. Zároveň i v něm používá koncentraci portfolia, nevlastní akcie stovek společností. Investoři by tedy při svém rozhodování neměli zapomínat, že velikost fondu je velmi důležité rozhodnutí a neměl by automaticky vybírat pouze mezi největšími. 

Jan Dvořák

Jan Dvořák působí v týmu Salutem Fund jako Head of Research a věnuje se makroekonomickým tématům a analýzám realitního trhu. Pravidelně sleduje jednotlivé trendy, které mají vliv na vývoj tuzemského i zahraničního trhu s nemovitostmi a dává je do kontextu investičních příležitostí na realitním trhu.

Během své více než 20leté praxe se pět let věnoval auditu v PwC či internímu auditu v GE Money Bank (dnes MONETA Money Bank). Patnáct let působil v oblasti kontrolingu u mezinárodní společnosti, zabýval se i kontrolingem v oblasti investic do nemovitostí. Je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze a ve Velké Británii získal titul Fellow Chartered Certified Accountant.


Salutem Fund

SALUTEM FUND SICAV, a. s., je fond kvalifikovaných investorů formy akciové společnosti s proměnným kapitálem a je obchodovaný na Burze cenných papírů v Praze. Salutem Fund byl formálně založen roku 2020, v jeho portfoliu se ale nachází nemovitostní společnosti s mnohaletou historií. Patří mezi ně například Real-Vita Prostějov a.s. (www.real-vita.cz), ASPELL a. s. (www.aspell.cz), Salutem Services s. r. o. (www.salutemservices.cz), Salutem – Realitní I, s.r.o. (www.salutem-jedna.cz). Činnost Fondu dozoruje Česká národní banka. Depozitářem fondu je Československá obchodní banka, a. s., obhospodařovatelem je TILLER investiční společnost a.s. a auditorem renomovaná společnost NEXIA AP a. s.

Více informací na www.salutemfund.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688