Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  30.01.2024 13:13:05

Za růst a následný propad bitcoinového trhu může jeden a ten samý hráč

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Ačkoliv to může znít zvláštně, nedávný propad kurzu bitcoinu, je dílem stejné společnosti, díky které se v období kolem 10. ledna 2024 dostala prozatím na svou letošní nejvyšší úroveň, těsně nad 49000 dolarů (49021 USD). Dlouho očekávaný krok, kdy americká Komise pro cenné papíry a burzy oznámila schválení 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF) s bitcoiny, nastal právě 10. ledna. Velká očekávání spojená s tímto krokem amerického regulátora byla tahounem růstu kurzu bitcoinu již dlouhé týdny před finálním schválením.

Analytici se vesměs shodovali v tom, že poté, co se Komise rozhodla nepodat odvolání proti prohranému soudnímu sporu se společností Grayscale (více zde), jí ani nic jiného nezbývalo. Byla to právě společnost Grayscale a její žádost o transformaci hedgeového fondu na ETF s bitcoiny (Grayscale Bitcoin Trust – GBTC), která se stala hlavním tahounem kryptoměnového trhu v předchozích týdnech. GBTC fond byl největší a nejstarší investiční produkt, který umožňoval nepřímou expozici na bitcoin. Za deset let svého působení se stal osvědčeným nástrojem kapitálových trhů pro přenos rizika u bitcoinu. Investoři za tu dobu svěřili do tohoto fondu kapitál v hodně 25 miliard dolarů (25,17 mld. USD).

Zdání klame

Po schválení 11 spotových ETF s bitcoiny se zdálo, že se naplňují prognózy analytiků o býčím trendu, který může koncem roku 2024 vyústit v nové rekordní hodnoty bitcoinu. Jenže již za pár dní se situace obrátila a bitcoin v podstatě během pár dní odepsal více než 20 % ze své hodnoty a propadnul se k úrovni 38500 dolarů. Propad bitcoinu tak silně koreluje s odtokem kapitálu z GBTC

Z více než deset let starého portfolia bitcoinů (největšího na světě) totiž od 11. ledna, kdy se z něj stal burzovně obchodovaný fond, odteklo postupně přibližně 4,8 miliardy dolarů (4,77 mld. USD). To představuje zhruba z celého kapitálového objemu GBTC. Ve fondu po tomto exodu zůstalo 20,4 miliardy dolarů. Alespoň to vyplývá z údajů agentury Bloomberg. Tento odtok se v průběhu minulého týdne stabilizoval, což bitcoinu pomohlo najít ztracenou pevnou půdu pod nohama. V pondělí 29. ledna se obchoduje opět za více jak 42500 dolarů (42501 USD v 17:00 h).

Graf vývoje hodnoty BTC | zdroj: CoinBank Trader https://trader.coinbank.cz/mena/Bitcoin

Spekulativní kapitál

Odtok tak velkého kapitálu souvisí se spekulativními investicemi. Investoři totiž využili nabídky společnosti Grayscale, která umožňovala expozice vůči podkladovým aktivům GBTC s výraznou slevou (diskont až 48,89 % – prosinec 2022) dříve, než dojde ke schválení regulátorem. Zhruba 20 hedgeových fondů využila nabídky čistě ke spekulacím. V rozmezí let 2021 až 2023 nakoupily akcie GBTC a vsadily na to, že cena fondu prudce vzroste, jakmile Komise pro cenné papíry a burzy schválí bitcoinové ETF.

Vzhledem k tomu, že tyto hedgeové fondy buď nemají zájem investovat do bitcoinu, nebo jen nechtějí platit vysoké 1,5% poplatky za správu své investice, tak společnosti Grayscale odprodali se ziskem nazpět své akcie GBTC a buď se z trhu stáhli, nebo jen přesunuli do ETF s nižními poplatky.

Někoho kryptoměny netáhnou

Christopher Brown, zakladatel hedgeového fondu Aristides Capital (AC), pro agenturu Reuters uvedl, že:

„Vyšlo to jako velmi dobrý obchod. Z podstaty věci však nejsme bitcoinem nijak extra nadšeni.“

Tato firma investovala do GBTC zhruba 20 milionů dolarů s průměrnou slevou 30 % z hodnoty aktiv. Nyní, když se diskont rovná čisté hodnotě aktiv, tak se fond se ziskem zbavuje svých pozic vůči GBTC. Vzhledem k tomu, že v nadcházejících měsících plánuje AC úplný odchod z tohoto fondu, připisuje si během pár měsíců 30% zhodnocení investice.

Graf vývoje hodnoty diskontu GBTC | zdroj: Ycharts https://ycharts.com/companies/GBTC/discount_or_premium_to_nav

To, že akcie GBTC klesly na diskontní hodnotu vůči podkladovým aktivům portfolia bitcoinů z počátku roku 2021, je dáno tím, že spotové ETF mají tendenci objímat čistou hodnotu aktiv. Tato známá teze vede spekulanty k sázkám na to, že diskont zmizí. GBTC v tomto ohledu nebyl výjimkou. Transformace původního fondu na spotové ETF má ještě jednu nespornou výhodu, přechod z takového uzavřeného formátu do nového fondu umožnil investorům uzavřít arbitrážní obchod a zbavit se bezcenných aktiv zkrachovalé burzy FTX a tím pročistit trh.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688