Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)
Finanční rady  |  30.01.2024 09:15:11

Proč nepodceňovat výši zálohy za elektřinu či plyn

S koncem roku 2023 přestal platit vládní cenový strop pro ceny elektřiny a plynu a zároveň s tím začala platit vyhláška Energetického regulačního úřadu, která nám všem celkem znatelně zvýšila poplatky za distribuci elektřiny. Jak se má zákazník chovat? Na co by neměl určitě na začátku letošního roku zapomenout? A co má dělat, když mu od dodavatele elektřiny přijde email či dopis, kde najde nově stanovenou výši měsíční zálohy, která je výrazně vyšší než očekával?

U plynu zdražení poplatků nezpůsobilo tak dramatický dopad na celkovou cenu a výslednou fakturaci. Naopak u elektřiny se jedna MWh průměrné spotřebované elektřiny zdražila o cca 1.200 Kč včetně DPH. Zákazníky nyní můžeme rozdělit do tří skupin s odlišnými dopady zdražení. 

 

První skupina “strop a více” 

Do této skupiny řadíme ty zákazníky, kteří na konci roku 2023 za elektřinu stále platili cenu určenou vládním stropem, tedy přibližně 6.000 Kč za 1 MWh. Bez vládního stropu by spousta z nich platila dramaticky více.

Co tuto skupinu čeká v roce 2024? Ke konci roku 2023 se většina dodavatelů pokusila domluvit se zákazníky na snížení ceny elektřiny mírně pod vládní strop. Pokud měl někdo smlouvu na dobu neurčitou, jeho cena za 1 MWh se většinou snížila přibližně o 1.000 Kč. Na začátku roku 2024 začaly platit nové distribuční poplatky, které zvýšily cenu 1 MWh elektřiny o cca 1.200 Kč. Sleva na elektřině a zvýšení poplatků za distribuci se tak téměř srovnaly a většině zákazníků tak změna od ERU nepřinesla nijak moc dramatické zdražení. Výsledná fakturovaná částka by se této skupině však mohla ještě o dost snížit, pokud by se zákazník o sebe postaral sám a nenechal řešení jen na stávajícím dodavateli. Ten má sice ze zákona povinnost prodloužit smlouvu a nabídnout novou cenu, ale zcela určitě nebude dávat to nejlepší, co je na trhu. Většina dodavatelů v případě, že zákazníkům zlevnila automaticky, nabízela cenu kolem 5.000 Kč / MWh včetně DPH. Co to znamená? Především to, že existuje ještě velký prostor pro úsporu, protože v současné době nabízí někteří dodavatelé cenu elektřiny o cca 1.000 Kč za 1 MWh nižší, tedy na úrovni 4.000 Kč/ MWh včetně DPH. Podívejme se na úsporu u smlouvy s fixací na 2 roky v číslech:

Pokud máte malou spotřebu (3 MWh/rok), pak se bavíme o rozdílu 6.000 Kč, protože většina smluv je na 2 roky. Pokud elektřinou ohříváte vodu a máte spotřebu cca 7 MWh/rok, pak za 2 roky spotřebuje 14 MWh a to je tedy 14.000 Kč rozdíl. A ten, kdo elektřinou topí a spotřebuje 15 MWh za rok může změnou dodavatele získat až 30.000 Kč.

Pozor si však musí dát každý zákazník, který měl cenu nad vládním stropem a jeho dodavatel mu cenu elektřiny nesnížil. Těmto zákazníkům začnou dodavatelé účtovat ceny, které v loňském roce kontroloval vládní cenový strop. A zde je jediným rozumným řešením nechat si srovnat ceny od specialistů a najít si nového dodavatele. Co nejdříve.

Druhá skupina “našel si sám” 

Zde máme zákazníky, kteří si v průběhu roku 2023 sami našli výhodnější nabídky. Díky tomu platí přibližně 5.000 Kč za 1 MWh. V dopadech zdražení distribučních poplatků jsou na tom tito zákazníci paradoxně hůře. Na nižší cenu elektřiny si již zvykli a nyní se jim zvedají pouze distribuční poplatky o již zmíněných cca 1.200 Kč za 1 MWh.

V našem hypotetickém příkladu pro ně zdražení vychází asi takto:

Třetí skupina “klikaři” 

Tuto skupinu tvoří několik set tisíc zákazníků, kteří dosud platili nízké ceny z doby před energetickou krizí. Ti se doteď měli nejlépe. Elektřina se jim nezdražila, dokonce 1 rok nemuseli platit poplatky za obnovitelné zdroje a tak vlastně ještě více ušetřili. Právě oni ale nyní čelí největším cenovým šokům. Jakmile jim totiž skončí zafixovaná cena, přejdou na aktuální ceníky, které jsou pro všechny stejné. Přestože se budou opravdu snažit a najdou si jednu z nejlevnějších nabídek, i tak se jim zdraží elektřina jako taková na dvojnásobek. K tomu mají stejné zdražení distribučních poplatků jako všichni ostatní. Místo 2.000 Kč/MWh budou nově platit 4.000 Kč/MWh a navíc ještě 1.200 Kč/MWh za distribuční poplatky.

Pro detailnější příklad jsme vybrali zákazníka, který elektřinou topí a má spotřebu 15 MWh. Musí počítat se zdražením téměř o 50.000 Kč za rok. Jeho cena elektřina se mu totiž zvýšila z předkrizových 2.000 Kč na dvojnásobek a nově za ní platí 4.000 Kč. To znamená o 30.000 Kč za rok více. Navíc tuto částku bude platit jen tehdy, pokud si vybere jeden z aktuálně nejlevnějších produktů. Pokud se o sebe nepostará sám a nechá situaci vyřešit svým stávajícím dodavatelem, klidně může za rok zaplatit ještě o dalších 15.000 až 30.000 Kč více podle toho, jakou cenu mu dodavatel sám nastaví. A pak jsou tu tolik diskutované distribuční poplatky, které se zdražily všem, tedy i této skupině. Částka 1.200 Kč za MWh představuje u spotřeby 15 MWh dalších 18.000 Kč navíc. V součtu jsme tedy na téměř 50.000 Kč rozdílu a přitom se nebavíme o nijak dramaticky vysoké spotřebě. Roční spotřeba kolem 15 MWh se týká všech větších rodinných domů s tepelným čerpadlem nebo elektrokotlem. Často je jejich spotřeba i výrazně nad touto hodnotou. Pokud tyto domácnosti proaktivně cenu elektřiny neřeší a nechají to na svém dodavateli, musí počítat s tím, že jim nejlepší cenu nenastaví a celkové zdražení není 50.000 Kč, ale 80.000 Kč a klidně i více.

 Jaké je doporučení?

Všichni zákazníci by se měli hlavně zajímat o to, co je čeká. Nemusíte aktivně hledat nejlepší možné nabídky. Od toho jsou online srovnávače, jako je třeba Kalkulátor.cz, kde vám rádi a zdarma pomohou srovnat nabídky elektřiny a podívat se na to, co se stane, když budete pasivní, nebo kolik ušetříte, když se rozhodnete dodavatele změnit. Zdražení distribuce se dotkne nás všech, ale pokud se vám podaří získat nižší cenu za elektřinu, nemusí být dopady nijak zásadní a měsíční zálohy můžete klidně platit i menší, než jste měli v roce 2023. Věděli jste, že změna dodavatele je dnes vlastně pouze jeden váš podpis? Ano, a to v případě, že použijete partnera, který se za vás o všechno postará. I pro zákazníky s dlouhodobými smlouvami existují možnosti změny, které mohou přinést úspory. Specialista z Kalkulátor.cz, který se energetikou denně zabývá, vám se vším poradí a pomůže. Konečné rozhodnutí budete muset udělat sami. Určitě je však jednodušší vybrat si z nabídek, které vám někdo připraví a srovná, než si celý energetický trh procházet sami. 

 



Lukáš Kaňok

Lukáš Kaňok je zkušený obchodník, jehož profesní kariéra začala v oboru TELCO, kde působil 14 let a nyní již 8 let pokračuje ve světě online srovnávačů cen energií, pojištění a financí. Jeho vášeň a odbornost v oblasti startupů, zejména v sektorech energetiky a financí, ho řadí mezi přední odborníky. Jeho zájem o nové technologie mu pomohl rozvíjet inovativní řešení a strategie pro energetický a finanční obor. V obchodním světě se vyznačuje nejen bohatými zkušenostmi, ale také nadšením a odhodláním k dosažení pozitivních změn v oblasti energetiky a financí. Lukáš je v necelých 50 letech již dědečkem a k tomu navíc vášnivým motorkářem.


Kalkulátor.cz

my počítáme, vy šetříte

Kalkulátor.cz, je srovnávač, který se rozhodl změnit svět. Pomáhá lidem šetřit peníze a orientovat se v turbulentním světě energií, pojištění a financí. Zákazník je pro nás partner, kterému se snažíme ušetřit čas i peníze. Možnosti řešení prezentujeme lidsky a srozumitelně. Naše doporučení v čase hlídáme a v případě lepších možností, zákazníka informujeme o nových možnostech. Našim cílem je dlouhodobý spokojený vztah se zákazníkem. Nic nám neudělá radost víc, než zákazníci, kteří se vracejí a využívají našich služeb ve všech oblastech.

Více informací na https://www.kalkulator.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688