Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  27.01.2024 08:27:01

Zisky od IPO Microsoftu jsou astronomické. Ocenění firmy vůbec poprvé přesáhlo 3 biliony dolarů

Pokračující investiční honba za umělou inteligencí vlastně neutuchá. Podíl Microsoftu v OpenAI, resp. integrování daných služeb firmy do produktů softwarového giganta nese své ovoce. Tedy přinejmenším co se týče zájmu investorů o akcie Microsoft. Firma se stala „teprve“ světově druhou veřejně obchodovanou společností, kterou investoři ocenili na 3 biliony dolarů. Po zhruba půl roce tak následuje společnost Apple, které se závěrečným kurzem na Wall Street prvně dostalo daného ocenění na konci loňského června. Intradenně se Applu podařilo zmiňovaného milníku dosáhnout již v úvodu roku 2022, avšak závěrečný kurz tehdy 3. ledna ocenění nepotvrdil. Akcie Microsoft ve čtvrtek na Nasdaq uzavřely na novém historickém maximu 404,87 USD, což právě firmu ocenilo na 3,009 bil. USD. Tedy v přepočtu na více než 68 bilionů korun. V pátek titul zakončil mírně níže na 403,93 USD. Akcie Apple ztratily výrazněji a v ocenění poklesly těsně pod hranici 3 bilionů USD, resp. aktuálně jsou již „dvojkou“.

Vývoj akcií Microsoft (MSFT) za posledních 5 let (týdenní graf)


Zdroj: Yahoo finance

Přidat další bilion dolarů v ocenění trvalo společnosti Microsoft zhruba 2,5 roku. Ke konci června 2021 totiž v reakci na představení Windows 11 tržní ocenění společnosti prvně pokořilo úroveň 2 bilionů USD. Ke zdvojnásobení ocenění tehdy došlo za zhruba 27 měsíců. Na bilion dolarů byl totiž trhem Microsoft prvně oceněn v dubnu 2019. Zkrátka ani ne za 5 let se hodnota společnosti Microsoft ztrojnásobila, resp. stoupla o 2 biliony USD.

Primární emiseroce 1986 aneb zhodnocení přes 553 tisíc procent

Vznik společnosti Microsoft se datuje na duben 1975. Na akciový trh se dostala 13. března 1986, kdy například spoluzakladatel Bill Gates prodal v rámci primární emise (IPO) akcie Microsoft za 1,6 mil. USD. Kurz byl tehdy stanoven na 21 USD. Zhodnocení za necelých 38 let na trhu nicméně není zhruba 20násobné, jak by se na první pohled mohlo zdát. V čase růst akcií Microsoft totiž přiměl firmu k celkem 9ti splitům s různorodě stanovenými poměry. Díky štěpení lze říci, že cena akcie MicrosoftIPO byla vlastně jen necelých 0,073 USD.

Kdo by při IPO například koupil 5 akcií Microsoft, tedy za 105 USD, měl by v případě ponechání investice již 1 440 akcií. Tedy nyní akcie Microsoft v ceně přes 581 tis. USD. Vedle toho navíc mohl akcionář počítat s příjmem z dividend.

Pro zajímavost možno zmínit, že před vstupem na akciový trh firmaroce 1985 vykázala příjmy přes 140 mil. USD. Za účetní rok 2023 již dosáhly téměř 212 mld. USD. Vzhledem k výrazným maržím firmy vytvořený čistý zisk v daném roce tvořil třetinu, resp. přesněji 72,36 mld. USD. K danému údaji se vlastně akcie Microsoft nyní obchodují již na 41násobku zisku. Aktuální hospodářské výsledky společnost zveřejní v úterý 30. ledna.

TOP 6 nejhodnotnějších společností na Wall Street

Vedle akcií Microsoft a Apple klub společností oceněných na Wall Street na více než bilion dolarů v tomto týdnu rozšířila Meta Platforms (dříve Facebook). Akcie firmy zkrátka zatím navazují na loňský veleúspěšný vývoj, kdy byly z indexu S&P 500 po akciích NVDIA druhým nejvýkonnějším titulem s kurzovým posunem o 194 %. Zmiňované akcie NVDIA přidaly loni 239 % a právě firmu v ocenění posunuly také nad bilion USD. Úvod letošního roku je navíc na akciích producenta čipů nadále výrazně pozitivní, zkrátka trh firmu začal oceňovat již na více než 1,5 bilionu dolarů.

Čtěte také: Vítězové a poražení roku 2023. Akcie, komodity či Bitcoin?

Současný růst Wall Street na nová historická maxima podporují akcie i dalších gigantů. Chybí už „jen“ 80 mld USD a Alphabet (Google) příp. bude v ocenění teprve třetí firmou s hodnotou 2 biliony USD. Titul zkrátka rovněž v tomto týdnu dosáhl nových historických kurzových maxim. Zpět k maximům z roku 2021 se pak přibližují akcie Amazon. Trh firmu v současnosti oceňuje na 1,65 bilionu USD.

Ocenění jen šesti výše zmiňovaných gigantů přesahuje v souhrnu 12 bilionů USD. V přepočtu 274 bilionů korun. Pro porovnání této astronomické částky možno například zmínit, že příjmy domácího státního rozpočtu v loňském roce dosáhly 1,914 bilionu korun.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688