OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  26.01.2024 11:38:00

Jak digitální jsou německé banky a pojišťovny?

Jak jsou Němci věrní své bance a kolik z nich uvažuje o přechodu k instituci, která je čistě on-line? Kdo si vyřizuje své bankovnictví on-line? Vytlačují chytré telefony a chytré hodinky hotovost u pokladny? Jak složité je uzavřít pojistnou smlouvu na internetu? A jak rozšířený je zájem o kryptoměny, jako je Bitcoin a ty další? Odpovědi na tyto a další otázky naleznete v nové studijní zprávě "Digitální finance 2023" od digitální asociace Bitkom.

„Digitalizace ovládla finanční svět. Ať už v bankovnictví, u pokladny v supermarketu nebo při hledání pojištěníněmečtí občané si uvědomují výhody digitálních technologií a chtějí je využívat. Měnící se potřeby zákazníků jsou nejen výzvou, ale nabízejí také obrovské příležitosti,“ zdůrazňuje Lukas Marschallek, specialista pro digitální bankovnictví a finanční služby ve společnosti Bitkom. „Touto studijní zprávou jsme si posvítili na stav digitalizace ve finančním a pojišťovacím sektoru a ukazujeme, kde je ještě třeba něco udělat. Banky totiž v současné době dostávají od zákazníků hodnocení svých digitálních nabídek na úrovni „uspokojivé“, zatímco pojišťovny dostávají známku ještě horší – jen „dostatečnou“.“

Některá z klíčových zjištění zprávy studie "Takto vypadá digitalizace německého finančního a pojišťovacího sektoru":

  • Starší lidé dohánějí náskok, pokud jde o internetové bankovnictví: 76 % Němců používá internetové bankovnictví, což je zhruba stejný podíl jako v předchozím roce (78 %). Podíl uživatelů internetového bankovnictví v generaci 65+ se výrazně zvýšil – z 21 % v roce 2019 na 45 % v letošním roce.
  • Věrnost bance nadále klesá: doby, kdy si lidé nechávali jednou založený účet po zbytek života, jsou definitivně pryč. S 55 % z nich, již tedy více než polovina, změnila svůj hlavní běžný účet. Před rokem to bylo 51 % a v roce 2018 jen 35 %.
  • Pro mladší lidi jsou rozhodující digitální nabídky bank: většina, tedy 54 % osob ve věku 16 až 29 let uvádí jako důvod své poslední změny banky „lepší digitální nabídky“ od nového poskytovatele. Mezi lidmi ve věku 30 let a více je to 36 %.
  • Bezkontaktní platby jsou součástí každodenního života: 95 % respondentů již někdy provedlo bezkontaktní platbu u pokladny v místním obchodě pomocí chytrého telefonu, chytrých hodinek nebo platební karty. Před dvěma lety to bylo pouze 85 %. 7 z 10 účastníků studie vadí, že nemohou v obchodech platit bezhotovostně.
  • Velká většina uzavírá pojištění on-line: 8 z 10 Němců (79 %) již někdy uzavřelo pojištění on-line. Pouze 18 % z nich však považovalo tento proces za „velmi snadný“, 36 % za „spíše snadný“. 20 % považovalo tento proces za „spíše složitý“, 23 % dokonce za „velmi složitý“.
  • Žádoucí digitální přehled důchodového zabezpečení: 70 % lidí, kteří ještě neodešli do důchodu, by chtělo jednoduchý digitální přehled všech svých očekávaných příjmů ve stáří.

Podrobnosti o výsledcích studie a celou řadu dalších údajů týkajících se digitalizace finančního sektoru a postojů německých občanů ke kryptoměnám naleznete v úplné zprávě studie „Digitální finance 2023 - Takto digitální je německý finanční a pojišťovací sektor".

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688