Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  25.01.2024 16:12:46

Žádné změny ze strany ECB a další silná data z USA (Komentář)

ECB podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny, debata o jejich snižování je podle ní stále předčasná. Na tiskové konferenci prezidentka Lagardeová potvrdila, že si stále stojí za svým předchozím vyjádřením, ze kterého na trzích rezonovala hlavně možnost prvního snížení sazeb již „v létě“. Konkrétnější výhled úrokové trajektorie však nezazněl. Vedení ECB se i na tomto zasedání shodovalo, že na zahájení debaty o snižování úrokových sazeb je stále příliš brzy. Další kroky by tedy měly být závislé hlavně na datech. Nové údaje přitom podle centrální banky v podstatě potvrdily střednědobý výhled inflace z prosince, ve kterém ECB počítala pro letošní rok s celkovou i jádrovou inflaci na úrovni 2,7 %. Právě perzistence jádrové inflace by přitom měla podle nás být jedním z hlavních důvodů, proč by měnověpolitické sazby ECB letos měly poklesnou méně, než zaceňují finanční trhy (zhruba 140 bb do konce roku), přestože vymezení se vůči tržním očekáváním bylo na tiskové konferenci přeci jen o něco slabší, než jsme předpokládali.

Odolnost ekonomiky USA trhy nepřestává překvapovat. Tamní HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezičtvrtletně anualizovaně vzrostl o 3,3 %, zatímco trhy očekávaly snížení dynamiky z 4,9 % q/q v Q3 23 na 2,0 % q/q. V rámci struktury se ovšem překvapení koncentrovalo hlavně do zásob. Růst osobní spotřeby naopak překonal očekávání jen lehce (2,8 % q/q vs. 2,5 % q/q anualizovaně). Překvapení z agregátního čísla částečně diskontuje také růst jádrových spotřebitelských cen (jádrového deflátoru soukromé spotřeby), který podle očekávání setrval na 2 % mezičtvrtletně anualizovaně, což znamená, že fundamentální cenové tlaky ve Spojených státech byly ve druhé polovině loňského roku v průměru konzistentní s inflačním cílem Fedu.

S podporou silných dat dnes dolar k euru mírně posílil. Odpoledne se obchodoval poblíž 1,085 USD/EUR, tedy zhruba o 0,3 % silnější než ráno. Měny středoevropského regionu si i dnes žily vlastním životem. Navzdory posílení amerického dolaru pokračovaly v korekci ztrát z první poloviny týdne, která z našeho pohledu nastala bez výrazných kurzotvorných informací, a tedy měla spíše technický charakter. Koruna se vrátila lehce pod 24,80 CZK/EUR (posílení o 0,3 %) a o něco výraznější relativní zisk ve výši 0,5 % si k euru dnes připsal i maďarský forint. Podrobněji naši prognózu nejen kurzu koruny popisujeme v nových Ekonomických výhledech zde https://bit.ly/CEO_1Q24_CZ.

Autor: Jaromír Gec

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688