skoda-auto.cz (Škoda auto)
Auto Moto  |  23.01.2024 09:01:00

Originální vozy z historie. Poznejte unikátní škodovky

1900: „Quadricykl“ pražskou senzací

První prototyp auta sestavili mladoboleslavští z komponentů svých motocyklů a tříkolek s benzinovými jednoválci. Čtyřkolka — quadricykl — se představila 1. července 1900. Místo volantu byla použita řídítka, pod sedlem motocyklového typu vidíme válcovitou nádržku s benzinem. Sedadlo spolujezdce, spojené s širokou oporou pro nohy, se ocitlo o něco níže. Řidič, známý pražský cyklista Bedřich Merfait, tak měl přes slaměný klobouk pasažéra dobrý výhled vpřed.

1900, Quadricykl

1904: Čtyřválcový motocykl L&K CCCC

Skutečnou senzací své doby se stal jeden z prvních čtyřválcových motocyklů na světě, typ CCCC, představený v březnu 1904. Na zdvihový objem 735 cm3 se „složily“ čtyři standardní, napříč uložené jednoválce se samostatnými klikovými hřídeli a navzájem spojenými ozubeným soukolím. Model CCCC se sice později dočkal vyzrálejšího nástupce s jediným klikovým hřídelem, ale šlo spíše o prestižní záležitost. Sériová výroba šla jinudy.

1904, Čtyřválcový motocykl L&K CCCC

1912: Motorové pluhy Excelsior

Motorové pluhy L&K Excelsior poprvé rozoraly pole v roce 1912. Prvním modelem byl osmdesátikoňový Excelsior P4, jehož motor měl čtyři válce o úctyhodném vrtání 160 mm. Toto monstrum s šesti radlicemi dvoumetrové šířky záběru dokázalo rozrušit hutnou půdu na zkušebním poli u Kosmonos až do hloubky 42 cm. Motorovým pluhům nahrála do karet první světová válka (1914–1918), které kromě vojáků a civilistů padly za oběť i miliony koní. Excelsiory je pomáhaly nahradit. Později tyto obry nahradily lehčí víceúčelové traktory.

1963: Škoda typ 990 „Hajaja“

Sériovému sedanu Š 1000/1100 MB neboli „Embéčku“ předcházela řada prototypů. Patřilo k nim kombi typu 990 z roku 1963. Jak přišlo k přezdívce „Hajaja“? Jeho litrový čtyřválec byl pod podlahou zavazadlového prostoru uložen takřka vodorovně, jako by ležel. A protože Hajaja byl hrdina českých populárních rozhlasových večerníčků, ukládajících děti ke spánku, o jméně bylo rozhodnuto. Technické řešení bylo důmyslné, jenže se nepodařilo vyřešit potíže s chlazením motoru. A tak zůstalo u prototypu, který dnes „hajá“ ve sbírkách mladoboleslavského Škoda Muzea.

1963, Škoda typ 990 „Hajaja“

1996: Škoda Felicia Fun

Prázdninově prosluněným žlutým barevným odstínem laku karoserie zářil derivát populárního modelu Škoda Felicia do dálky. Felicia Fun, uvedená v roce 1996, budila pozornost i zajímavým „party trikem“: výklopnou a posuvnou zadní stěnou v základu dvoumístné kabiny, umožňující rozšířit obsaditelnost upraveného pick-upu o dvě další místa. Zhruba čtyři tisícovky rozverných modelů Fun se rozhodně neztratily a dnes platí za vyhledávaný sběratelský artikl.

1996, Škoda Felicia Fun

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688