ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  24.01.2024 12:42:00

Evropská komise vydala rozhodnutí zaregistrovat dvě nové evropské občanské iniciativy

Komise se rozhodla zaregistrovat dvě nové iniciativy

Evropská komise se dnes rozhodla zaregistrovat dvě evropské občanské iniciativy nazvané „Zákaz konverzních praktik v Evropské unii“ a „Evropská občanská iniciativa na obranu zemědělství a venkovského hospodářství v Evropě“.

Organizátoři iniciativy „Zákaz konverzních praktik v Evropské unii vyzývají k zákazu intervencí zaměřených na změnu, potlačování či utajování sexuální orientace, genderové identity a/nebo vyjádření pohlavní příslušnosti občanů LGBTIQ+. Organizátoři zejména vyzývají Komisi, aby navrhla směrnici, která by doplnila konverzní praktiky na seznam trestných činů EU, nebo pozměnila navrhovanou směrnici o rovném zacházení tak, aby zahrnovala zákaz konverzních praktik. Rovněž vyzývají ke změně směrnice 2012/29/EU o právech obětí s cílem zavést minimální pravidla pro práva, podporu a ochranu obětí konverzních praktik.

„Evropská občanská iniciativa na obranu zemědělství a venkovského hospodářství v Evropě vyzývá k ochraně evropského zemědělství a venkovského hospodářství prostřednictvím regulačního rámce založeného na několika prvcích. Patří mezi ně prioritní využívání zemědělské půdy pro produkci potravin, zaručení potravinové soběstačnosti a řešení otázek potravinového řetězce a vysokých cen. Organizátoři rovněž vyzývají k vytvoření Evropského hydrologického plánu, který by zaručil dodávky a distribuci vody v celé EU, a Agentury EU pro zemědělství a hospodářství venkova, která by měla zajistit ochranu zemědělství a venkovského hospodářství v rozhodovacích procesech EU.

Rozhodnutí o registraci iniciativy vychází z právní analýzy její přípustnosti podle nařízení o evropské občanské iniciativě. Nepředjímá právní ani politické závěry Evropské komise týkající se těchto iniciativ, ani opatření, která Komise eventuálně přijme, pokud některá z těchto iniciativ získá nezbytnou podporu alespoň jednoho milionu evropských občanů.

Vzhledem k tomu, že obě evropské občanské iniciativy splňují formální podmínky stanovené v příslušných právních předpisech, Evropská komise je považuje za právně přípustné. Obsahem návrhů se Evropská komise v této fázi nezabývala.

Další kroky

Po dnešní registraci mají organizátoři šest měsíců na to, aby zahájili sběr podpisů. Pokud evropskou občanskou iniciativu během jednoho roku podpoří jeden milion občanů z alespoň sedmi členských států, musí na ni Komise odpovědět, tzn. musí rozhodnout, zda žádosti vyhoví a přijme odpovídající opatření, či nikoli, a své rozhodnutí musí zdůvodnit.

Souvislosti

Koncept evropské občanské iniciativy zavedla Lisabonská smlouva jakožto nástroj, jehož prostřednictvím mohou občané ovlivňovat evropské záležitosti. Oficiálně začal tento nástroj fungovat v dubnu 2012. Jakmile je konkrétní evropská občanská iniciativa formálně zaregistrována, může jeden milion občanů z alespoň sedmi členských států EU vyzvat Evropskou komisi, aby v oblastech, které spadají do její působnosti, navrhla odpovídající právní předpisy. Iniciativa je přípustná za těchto podmínek: 1) nesmí zjevně spadat mimo oblasti, ve kterých má Komise pravomoc předkládat návrhy právních aktů, 2) nesmí být zjevně zneužívající, bezdůvodná nebo šikanózní a 3) nesmí být zjevně v rozporu s hodnotami Unie.

Od začátku fungování tohoto systému již Evropská komise zaregistrovala 109 evropských občanských iniciativ.

Další informace

Zákaz konverzních praktik v Evropské unii

Evropská občanská iniciativa na obranu zemědělství a venkovského hospodářství v Evropě

Statistiky týkající se evropské občanské iniciativy

Evropské občanské iniciativy ve fázi shromažďování podpisů

Fórum evropské občanské iniciativy

Kampaň #EUTakeTheInitiative

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688