Redakce (Kurzy.cz)
Z regionů  |  24.01.2024 00:00:00

Město Bohumín prodá poslední tři pozemky v nové vilové čtvrti

Bohumín uzavírá jednu z nejvýznamnějších investičních akcí posledních let v oblasti bydlení. Většinu z 39 kompletně zasíťovaných parcel v centru města mezi ulicemi Petra Cingra, Alberta Hahna a Karla Otta už formou veřejné licitace prodal, volné zůstávají pouze tři. Zájemcům je nabídne na konci března.

„Dosavadní výsledky licitací dokazují, že po stavebních pozemcích situovaných v městském prostředí je i přes složitou ekonomickou situaci zájem. Jejich atraktivitu zvýšil i náš koncept neprodávat pouze parcely, ale vytvořit v nevyužité oblasti celou novou obytnou zónu s parkem, chodníčky, cyklostezkou, vodní nádrží a dětskými hřišti,“ uvedl místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Prodej parcel město rozfázovalo do několika etap. Zatím poslední licitace se uskutečnila loni v říjnu, zbývající tři pozemky nabídne město 25. března. Vyvolávací cena zůstává 1 089 korun za metr čtvereční. Náklady na vybudování zázemí pro vznik nové obytné čtvrti představovaly 64,5 milionu korun, průměrná cena parcel zatím dosáhla 1 434 korun za metr čtvereční. Bohumín z prodeje dosud utržil 53 milionů korun.

První rodinné domy v lokalitě, která se nachází v samotném centru Bohumína nedaleko supermarketu Albert, už vyrůstají. Ostatně kupující se zavázali, že objekt postaví do pěti let od uzavření smlouvy. Do dnešního dne bohumínský stavební úřad vydal 11 povolení, další vilky se projektují. Už loni na podzim se zazelenala výsadba v sousedícím nově založeném Ottově parku.

Město prodejem zbývajících parcel ukončí pětiletý projekt, který dal druhou šanci brownfieldu, sloužícímu poslední léta k venčení psů. „Volných lokalit v centrech měst obecně příliš mnoho nebývá. Zvažovali jsme proto, jak s územím naložit. Po demolici sedmi vybydlených domů, které v místech stávaly, už jsme měli jasný plán na nové využití celé zóny,“ podotkl starosta Bohumína Petr Vícha s tím, že poslední zdevastovaný objekt se poroučel k zemi v polovině roku 2019.

Následovalo vypracování projektu a v březnu 2021 rada města schválila zadání veřejné zakázky na regeneraci plochy a přípravu stavebních parcel. Práce na výstavbě trvaly rok a půl a skončily v závěru roku 2022. Bohumínu se navíc podařilo získat dotaci od Ministerstva pro místní rozvoj ve výši 3,1 milionu korun. Radnice loni dokončila v sousedství pozemků stavbu velkého parkoviště pro 60 aut a nasvětlený přechod pro chodce.

Jana Končítková
tisková mluvčí


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688