Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  24.01.2024 16:28:42

Největší kryptoburzy postupně integrují Bitcoin Lightning Network

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Bitcoin Lightning Network se dostává čím dál víc do popředí zájmů běžných uživatelů na trhu s kryptoměnami. O rostoucí popularitě tohoto platebního nástroje svědčí dramatický nárůst počtu uživatelů v minulém roce. Momentálně tuto druhou vrstvu na blockchainu Bitcoinu využívá již více než 328 milionů uživatelů. Na druhou stranu je až s podivem, že Lightning Network do svých portfolií adaptovala prozatím jen malá část kryptografických burz napříč světem.

O důvodech, proč tomu tak je, lze jen spekulovat. S největší pravděpodobností se samotné kryptoburzy obávají o ztrátu části svých příjmů, které mají z vyřizování transakcí za své klienty. Dalším důvodem pak může být obava ze zranitelnosti tohoto systému. Přece jen je to relativně mladá technologie, která neměla na rozdíl od Bitcoinu ještě příležitost osvědčit se v čase. Zřejmě i to jsou některé z důvodů, proč tato platební inovace ještě nebyla úplně doceněna a široce přijata, přestože má potenciál změnit bitcoinové platby.

Kryptoburzy s implementací systému Lightning Network váhají

Vzrůstající popularity platebního systému Bitcoin Lightning Network si všimla přední společnost Kaminari, která se zabývá analýzou infrastruktury Bitcoinu. Ve zprávě, kterou společnost zveřejnila v průběhu ledna, analyzuje faktory, které vedly k tak výraznému růstu počtu uživatelů sítě Lightning Network v loňském roce (2023) a naznačuje, že vzrůstající trend bude pokračovat také v roce 2024. Hlavní premisou pro tento odhad je skutečnost, že inovativní platební systém již přijaly ty největší světové kryptoburzy jako Binance či OKX.

Na druhou stranu kryptoburz, které zatím Lightning Network do svých systémů neimplementovaly, je stále většina. Společnost Kaminari analyzovala 224 největších aktivních centralizovaných kryptoburz na světě a zjistila, že systém Lightning Network integrovalo zatím pouze 14 z nich. O to hodnotnější je skutečnost, že systém Lightning Network do svých systémů již implementovala i jedna ryze česká kryptoburza, CoinBank Trader. Ta však do analýzy společnosti Kaminari zahrnuta nebyla.

Odhad růstu počtu uživatelů Lightning Network (upraveno autorem) | zdroj: analýza Kaminari https://www.kaminari.cloud/documents/market-research.pdf

Z analýzy vyplývá, že za tak markantním nárůstem stojí zejména kryptoburza Binance, která platební systém Lightning Network integrovala v srpnu 2023. Díky tomu počet uživatelů, kteří získali přístup k okamžitým platbám, vzrostl o více než 150 milionů. Svůj podíl na růstu počtu uživatelů má také kryptoburza OKX, která integrací Lightning Network umožnila přístup k okamžitým platbám svým 50 milionům klientům. Kryptoburza Bitstamp přispěla 5 miliony klienty. Když se navíc přičtou uživatelé kryptoburz Kraken a Unocoin, neobank jako např. CashApp a kryptopeněženek jako Exodus, počet uživatelů, kteří získali díky těmto platformám přístup k okamžitým platbám, vzroste o dalších 54 milionů. Jen uživatelé těchto předních platforem tak tvoří více než čtvrtmiliardovou základnu všech dosavadních uživatelů.

Lightning Network zatím integrovalo jen malé procento kryptoburz

I když je počet uživatelů jednotlivých kryptografických burz, které integrovaly službu Lightning Network do svých systémů velký, přesto se jedná jen o jednotky procent ze všech kryptoburz. Stále je více než 90 % (93,8 %) kryptoburz, které Bitcoin Lightning Network prostřednictvím svých platforem nenabízí.

Graf poměru kryptoburz podporující LN vs. kryptoburzy nepodporující LN (doplněno o CoinBank Trader a upraveno autorem) | zdroj: analýza Kaminari https://www.kaminari.cloud/documents/market-research.pdf

V rychlosti integrace zaostávají také kryptopeněženky

Že je trh s přímými platbami v prostředí Lightning Network teprve v raných fázích přijetí, dokládá také pomalá integrace tohoto systému do kryptografických peněženek. Společnost Kaminari analyzovala více než 350 kryptopeněžek a zjistila, že jen 30 z nich již podporuje systém přímých plateb Lightning Network. Zajímavějším zjištěním však je, že v této třicítce jsou jen 2 kryptopeněženky (Exodus a BitPay), které patří mezi nejoblíbenější kryptopeněženky mezi uživateli. Obě se zároveň řadí mezi tzv. softwarové, tedy horké kryptopeněženky. Tato zjištění naznačují značný prostor pro rozšíření uživatelské základny také prostřednictvím širší integrace kryptopeněženek.

Že hrají prim právě tyto dvě kryptopeněženky, je dáno nejspíš preferovanou variantou přímé platby v sektoru her a hazardních her. V době, kdy online kasina jsou přístupná odkudkoliv, kde je internet, se prostředí Lightning Network stává čím dál častěji preferovanou variantou pro zákazníky těchto heren. Jsou to právě rychlost transakcí a nižší náklady, které vyhovují nejnovějším trendům uživatelů online kasin. Ti totiž nejčastěji vkládají malé částky a díky Lightning Network alespoň ušetří na transakčních poplatcích. Nehledě na fakt, že si stále udrží vysokou míru anonymity.

Velký potenciál pro mikro BTC transakce s nízkými poplatky

Rostoucí oblíbenost bitcoinových transakcí dokládá rekordní počet transakcí, který se uskutečnil v roce 2023. To je dobrá zpráva také pro platební systém Lightning Network, který díky tak velkému zájmu může také růst. Díky tomu lze očekávat, že rostoucí počet uzlů a kapacita sítě Lightning Network naváže na růst z loňského roku další expanzí v tomto roce i následujících letech. Potenciál pro ještě širší přijetí a integraci napříč kryptografickým trhem bezesporu má. Do karet širšímu přijetí Lightning Network hraje i změna chování uživatelů.

Pryč je doba, kdy Bitcoin a transakce s ním byly jen výsadou nadšenců. Dnes roste počet drobných investorů, kteří chtějí bitcoin kupovat a převádět po pár stokorunách, popřípadě s ním platit drobné útraty. Že přímé platby skrze systém Lightning Network využívají zejména investoři k menším platbám, dokládá i skutečnost, že při zhruba 6,6 milionech transakcí bylo převedeno jen 78,2 milionů dolarů. Tzn., že průměrně bylo jednou transakcí převedeno necelých 12 dolarů (11,85 dolarů, ekv. 269 korun) V blockchainu Bitcoinu pak bylo zaznamenáno 14,41 milionu transakcí skrze které bylo převedeno 224870 milionů dolarů. To odpovídá průměrné platbě zhruba 15600 dolarů (354120 korun) v rámci jedné transakce.

Počet a objem transakcí skrze LN vs. počet a objem transakcí skrze blockchain Bitcoinu | zdroj: analýza Kaminari https://www.kaminari.cloud/documents/market-research.pdf

Vyhlídky na budoucnost Lightning Network

Do karet růstu celé bitcoinové lightningové sítě hraje i plán na integraci stablecoinů do blockchainu Bitcoinu. Vyhlídka možnosti migrace miliard dolarů v transakcích USDT do Lightning Network by mohla výrazně podpořit přijetí přímých plateb a ruku v ruce s tím podpořit růst sektoru stablecoinů.

Podíl 5 největších stablecoinů na celkové tržní kapitalizaci | zdroj: analýza Kaminari a Cryptorank https://www.kaminari.cloud/documents/market-research.pdf

Analytici společnosti Kaminari k možné migraci stablecoinových transakcí do prostředí Bitcoinu uvádějí, že by se podíl Lightning Network na počtu těchto transakcí mohl v počátečních fázích pohybovat v rozmezí 5 až 10 %. To by mohlo znamenat roční objem transakcí mezi 257 až 514 miliardami dolarů. Do budoucna analytici nevylučují růst tohoto podílu.

Lightning Network je v nadcházejících letech připravena na rychlou expanzi a nabízí obrovské příležitosti pro ty, kteří jsou schopni využít jeho inovativních schopností. Integrace Tetheru (USDT) do Lightning Network tak může být klíčovým momentem, který rychlou expanzi podpoří. Stejně tak bude mít svůj podíl na dalším růstu Lightning Network i širší integrace přímých plateb v systémech kryptoměnových burz a peněženek. Jakmile k tomu dojde, stane se platební systém Lightning Network důležitou součástí kryptoměnového ekosystému.

 

Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688