Jan Berka (Roklen24)
Úrokové sazby  |  24.01.2024 08:45:14

Co je potřeba k tomu, aby vzrostly japonské úrokové sazby?

Co je potřeba k tomu, aby vzrostly japonské úrokové sazby?

Jan Berka
08:45 24. ledna 2024
Zdroj: Depositphotos

Bank of Japan dnes zveřejnila kompletní prognózu, včetně doplňkových analýz. V závěru dokumentu se zabývá vývojem spotřebitelské inflace s ohledem na dovozní ceny a vztahem mezi cenami a mzdami.

Banka uvádí, že pokles dovozních cen, především z titulu poklesu cen komodit, přispěl k nedávnému oslabení proinflačních tlaků. Upozorňuje, že v tomto prostředí bude klíčové, zda po oslabení importních cenových tlaků dojde ke zvýšení tlaků na růst mezd. Z šetření banky vyplynulo, že pro mnohé firmy bylo snadnější reflektovat do konečných cen nárůst surovin oproti nákladům práce. To by se však mohlo změnit.

Zdroj: Bank of Japan
Zdroj: Bank of Japan

Prostor se otevírá především v sektoru služeb, kde je poptávka silnější. To naznačují i poslední inflační data, kde jsme viděli značně slabší pokles cen služeb oproti zboží.

Zdroj: Bank of Japan
Zdroj: Bank of Japan

Bank of Japan dále zmiňuje, že se konkrétně růst mezd postupně projevuje v konečných cenách u všech tří skupin položek spotřebitelské inflace rozdělených dle cenové volatility. Zdůrazňuje především růst u skupiny s nejnižší cenovou volatilitou.

Zdroj: Bank of Japan
Zdroj: Bank of Japan

K tomu přidává další komponenty růstu spotřebitelských cen, včetně vývoje příspěvku mzdových faktorů a cenového trendu v sektoru služeb, kde je největší podíl práce. Tyto položky se velmi dlouho pohybovaly kolem nuly. V posledních letech však začínají růst, což banka považuje za signál rostoucího vlivu růstu mezd na konečné ceny.

Zdroj: Bank of Japan
Zdroj: Bank of Japan

I proto má Bank of Japan nastaveno, že klíčovým prvkem jejího dalšího rozhodování budou právě mzdy a jejich dopad na inflaci a inflační výhled. Mzdová vyjednávání v Japonsku začínají v období únor/březen. Banka by tak už během dubna mohla mít představu, zda růst mezd překoná inflaci, což podpoří růst reálných mezd.

Pokud tomu tak bude a dubnová prognóza ukáže udržitelné dosažení inflačního cíle na celém horizontu, vznikne prostor pro úpravu sazeb. Může k němu dojít už v dubnu. Pakliže si bude Bank of Japan chtít počkat na více dat, další příležitostí bude červen.

A současné trhy se zvýšením sazeb již počítají. Kurz japonského jenu to tento týden nijak zásadně nereflektuje. Včera se totiž musel potýkat s plošným posílením dolaru, které podpořil nárůst amerických tržních sazeb, především reálných. Dnes jsme sázky na vyšší japonské úroky viděli zejména na dlushopisovém trhu, kde například desetiletý japonský výnos rostl o více než deset bodů. Zatím se však drží pod horní hranicí pásma cílení výnosové křivky na 1 %. Pod ní se drží i desetiletý swap. Pakliže ten poroste, výnosy budou následovat, což by mohlo pozitivně působit na silnějí jen. Zálažet bude i na globálním prostředí, zejména s důrazem na dolar a americké výnosy.

Zdroj: Bank of Japan, Bloomberg, Reuters

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Ekonomika

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Úrokové sazby:

Út 10:33  Makro: Holub pro postupné snižování sazeb ČNB Research (J&T BANKA)
Út   8:14  T. Holub preferuje snížení sazeb o 50bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:12  MNB srazí sazby o dalších 50 bazických bodů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
15.04.2024  Fed letos úrokové sazby zřejmě nesníží - týdenní zpráva z finančního trhu Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688