Mladá Boleslav (mb-net.cz)
Z regionů  |  23.01.2024 16:20:00

Město Mladá Boleslav podpořilo nákup palubních jednotek pro rychlejší průjezd vozů IZS křižovatkami

Deset vozů integrovaného záchranného systému nově projede mladoboleslavskými křižovatkami rychleji díky novému vybavení. Pořízení speciálních palubních jednotek zajišťujících přednostní právo volby, tedy zelené na semaforech, je společným projektem Statutárního města Mladá Boleslav, Nadačního fondu Škoda Auto a Klaudiánovy nemocnice.
Palubní jednotky usnadn průjezd vozů IZS křižovatkami
Palubní jednotky usnadn průjezd vozů IZS křižovatkami
 

 
 
Takzvané OBU jednotky jsou propojené s telematickou infrastrukturou ve městě a dopravní ústřednou, která v Mladé Boleslavi umožňuje dynamické řízení dopravní situace.
Systém dovoluje přednostní volbu a prodlužování signálu „volno“ tak, aby dotyčná vozidla projela křižovatkou zcela bez zastavení nebo s minimálním zdržením.
Už v předminulém roce město zakoupilo první dvě jednotky: jedna byla umístěna na vůz mobilních jednotky intenzivní péče, které převáží pacienty neodkladné péče mezi poskytovateli zdravotnických služeb, druhá jednotka byla umístěna na sanitku záchranky.
V roce 2023 byly díky sponzorskému daru BK Mladá Boleslav, MITEL a.s. a SPEL a.s zakoupeny tři další jednotky: jedna byla umístěna ve voze nemocnice a dvě ve vozech záchranky. Nyní budou vybavena vozidla hasičů a státní policie.
„Považuji téměř za naši povinnost podílet se na takto důležité investici, která může doslova pomoci zachraňovat životy našich spoluobčanů, a proto jsem rád, že jsme jako město na nové palubní jednotky přispěli. Navíc všichni víme, jaký je provoz v Mladé Boleslavi, takže jakýkoliv systém, který složkám IZS usnadní průjezd městem, je velkým přínosem pro všechny strany," uvedl primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati.
Jak zmínil předseda představenstva Klaudiánovy nemocnice Ladislav Řípa, celková investice činí přibližně jeden milion korun. Nadační fond Škoda Auto přispívá částkou téměř půl milionu korun, Statutární město darovalo 300 tisíc korun, zbývající část uhradí nemocnice ze svého rozpočtu.
„Mladoboleslavským záchranářům, policistům a hasičům se snažíme pomáhat. Vnímám, že přesně takové projekty jsou velmi důležité - podobně jako například náš nedávný příspěvek na pořízení nové čtyřkolky pro mladoboleslavské hasiče, která jim bude sloužit pro přepravu osob i materiálu v těžko přístupem terénu,“ zmínil první náměstek primátora Jiří Bouška další aktuální finanční pomoc ze strany města.
„Těší mě, že Nadační fond Škoda Auto může dlouhodobě přispívat ke zvyšování bezpečnosti dopravy v Mladé Boleslavi. Nákup palubních jednotek pro vozy policie a hasičů je dalším významným krokem kupředu, který navazuje na projekt instalace telematiky do dopravního systému města. Věřím, že pomůže jak obyvatelům Mladé Boleslavi, tak těm, kteří každodenně chrání jejich zdraví a životy,“ doplnil ředitel Nadačního fondu Škoda Auto Ladislav Kučera.
Lepší průjezd Mladou Boleslaví tak budou mít nově zajištěny nejen vozy nemocnice a záchranné služby, ale také Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje a Policie České republiky.
„Mám v živé paměti vážnou nehodu naší boleslavské prvosledové hlídky, která ve velké rychlosti projížděla světelnou křižovatkou u Bondy Centra. Přestože hlídka použila výstražné světelné a zvukové zařízení, jeden z řidičů to nepostřehl a po rozsvícení zeleného signálu vjel do křižovatky. Došlo „jen“ k lehkým zraněním, ale služební vůz byl na odpis. S OBU jednotkou by se to nestalo. Jsme proto velmi rádi za tuto technologii, které přispěje k větší bezpečnosti při cestě na místo urgentní události,“ dodal Marek Jirouš, ředitel mladoboleslavské PČR.


 
Zveřejnil: Šárka Charousková
Vytvořeno / změněno: 23.1.2024 / 23.1.2024

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688