praha.eu (Praha)
Z regionů  |  23.01.2024 15:51:00

Pololetní prázdniny v Praze: Starý mobil jako dětská vstupenka do zoo pomůže i gorilám

Akce starý mobil za vstupenku kromě odměny dětem za pololetní vysvědčení podporuje také projekt „Pomáháme jim přežít“ zaměřený na gorily nížinné. Z každého odevzdaného přístroje se na konto projektu přičte 20 .

Starý mobil za vstupenku do zoo mohou děti do 15 let v doprovodu dospělé osoby vyměnit v pátek 2. února, v den pololetních prázdnin.

„Dle odhadů mají Češi doma více než 10 milionů nepoužívaných či již nepoužitelných mobilních telefonů. Ty se ale dají samozřejmě recyklovat, děje se to ovšem jen zcela minimálně. Když mobil skončí na skládce, dochází k uvolňování toxických látek. Recyklací mobilů se získávají zpět vzácné kovy důležité pro jejich výrobu a těžící se právě v domovině goril nížinných, v Africe,“ vysvětluje Jana Komrsková, náměstkyně primátora pro životní prostředí a klimatický plán.

O ekologickou recyklaci starých mobilů ze zoo se postará neziskový spolek Remobil a společnost Asekol, společně z každého přístroje přispějí 20 na projekt „Pomáháme jim přežít“.

„Pražané samozřejmě mají kam svá stará zařízení bezpečně odkládat. Buď u prodejců elektroniky nebo do červených kontejnerů Asekol, nejbližší si najdou jednoduše na stránce cervenekontejnery.cz. Bohužel této možnosti lidé příliš nevyužívají a mobily zbytečně leží doma v šuplíku. Akce zaměřená na děti, a hlavně oblíbené chovance zoo gorily nížinné, je skvělou příležitostí, jak důležitost recyklace starých mobilů připomenout,“ doplňuje Jana Komrsková.

Dnes kriticky ohrožené gorily nížinné začala pražská zoo chovat již v roce 1963 a od té doby zde byly chovány dvě desítky těchto fascinujících zvířat. Některé z nich se zde i narodily. Nejnovějším přírůstkem je mládě samice Duni a samce Kisumu, které se narodilo 2. ledna. Ve volné přírodě se za posledních 20 let snížil počet goril nížinných o 60 %. Příčinou je především odlesňování deštných pralesů v Africe, které jsou jejich domovem. Děje se tak z velké části kvůli těžbě dřeva a dalších surovin, jako jsou vzácné kovy niob a tantal používané právě pro výrobu mobilních telefonů.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688