valasskemezirici.cz (Valašské Meziříčí)
Z regionů  |  23.01.2024 15:57:00

Valašské Meziříčí - Centrum redukce hmotnosti řeší extrémní obezitu i prevenci nadváhy

Počet Čechů, kteří mají problémy s kily navíc, je stále vyšší. Každý třetí trpí nadváhou, každý pátý je podle odborných zdrojů obézní. Obezita zásadně ohrožuje fyzické zdraví a způsobuje i nemalé psychické problémy. Nemocnice proto již v roce 2012 otevřela Centrum redukce hmotnosti a preventivní medicíny, které navázalo na činnost obezitologické ambulance. Již přes dvanáct let tak v nemocnici poskytují komplexní terapii pacientům s vyšším až extrémním stupněm obezity, včetně operační léčby.
 

 
 
Valašskomeziříčská nemocnice je jedním z center léčby obezity a také nadregionálním centrem chirurgické léčby extrémní až morbidní obezity v rámci Zlínského kraje. Klienty centra nejsou pouze pacienti s morbidní obezitou, ale i lidé s mírnou nadváhou, nebo i lidé bez nadváhy, kteří se chtějí do budoucna vyhnout možným zdravotním komplikacím souvisejícím s nezdravým životním stylem. „Stále více lidí si uvědomuje souvislost životního stylu a možného vzniku civilizačních onemocnění, jakými jsou cukrovka, hypertenze, srdeční nebo mozkový infarkt, nebo zvýšené riziko některých onkologických onemocnění. Navíc mnozí jsou ochotni se k riziku postavit čelem a sami ze své vůle udělat něco pro své zdraví. Za poslední 4 roky jsme pomohli a poradili více než 500 klientům a každý měsíc se přihlásí průměrně 20 nových zájemců,“ říká lékařka centra Lucia Holubová.

Každý člověk redukuje hmotnost jinak. Paradoxně nejrychleji ti, kteří dosud svoji nadváhu vůbec neřešili, přejídali se, nesportovali, nebo jim chyběl i základní pohyb. Těmto lidem stačí častokrát jen lehce upravit skladbu jídelníčku, vyměnit tučnější potraviny za méně tučné, přidat zeleninu, vyřadit slazené minerálky a začít chodit pěšky. Nejhůře jsou na tom podle lékařky „chroničtí dietáři“, tedy nejčastěji ženy středního věku, které mají za sebou množství hubnoucích pokusů. Právě předchozí nesmyslné diety a hladovění jsou příčinou zpomaleného metabolismu, kvůli kterému se jim nedaří udržet optimální hmotnost.

Součástí první návštěvy centra je vstupní pohovor, při kterém se zjišťují stravovací návyky, pohybové aktivity a absolvované diety, vývoj hmotnosti v čase, a také okolnosti, které vedly k nárůstu hmotnosti. Nutné jsou i informace ohledně onemocnění, se kterými se pacient dlouhodobě léčí, jaké užívá léky, na co je alergický. Hodnotí se také rodová dispozice k závažným onemocněním. Následně jsou těmto lidem doporučeny změny v jídelníčku a vhodná pohybová aktivita. Následujících šest týdnů se pokouší klienti v domácím prostředí postupně uplatňovat změny, které jim byly doporučeny během první návštěvy. Mnozí si vedou deníček, do kterého zapisují svoje úspěchy a neúspěchy s novým režimem.
Poté absolvují v centru krevní odběry s podrobnými laboratorními testy. Lékař provede klinické vyšetření včetně změření krevního tlaku a EKG, zhodnotí stav kardiovaskulárního systému, metabolismus cukrů a tuků, funkci ledvin, jater, funkci štítné žlázy, hospodaření s vodou a ionty, krevní obraz, nebo možnost přítomnosti zánětu. „Pokud na základě těchto vyšetření najdeme patologii ve smyslu zhoršení chronického onemocnění, upravíme jeho léčbu. Pokud je nalezeno dosud neléčené onemocnění, s jeho léčbou neprodleně začneme. Podle potřeby je také upraven jídelníček a pohybová aktivita,“ vysvětluje Holubová.
 
Zaslala:
Gabriela Lefenda
skupina Agel
 
Zodpovídá: Mgr. Veronika Macková
Vytvořeno / změněno: 18.1.2024 / 18.1.2024
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688