rsd.cz (ŘSD)
Z regionů  |  23.01.2024 11:02:00

Výsuv lanového mostu přes Labe – SV obchvat Pardubic

V rámci stavby SV obchvatu Pardubic dnes zahajujeme výsuv prvního taktu nejdelšího lanového zavěšeného mostu v ČR. Jedná se o speciální technologii, při které bude nosná část mostu vyhotovena v bezprostřední blízkosti mostu a následně se pomocí hydraulických lisů tato celá konstrukce bude přesouvat přes řeku Labe. Samotný pohyb prvního taktu mostu byl zahájen dnes ráno, přičemž doba posuvu potrvá cca 5h. Během této doby urazí první takt dráhu dlouhou 32 m. Předpokládaná rychlost posuvu je 0,5 m/min.

Zavěšený most přes Labe

Základní údaje

  • Zavěšený most z předpjatého betonu s centrální rovinou závěsů v SDP.
  • Rozpětí 122 + 135 m
  • Příčný řez – komora se vzpěrami – šířka celková 4 m, šířka komory 8.1 m, výška komory 2.4 m
  • Betonový pylon rozkročený v podélném směru mostu, výška 48.8 m nad mostovkou, 60 m nad terénem. Průřez stojky 2.2 x 1.8 m.
  • Závěsy z pozinkovaných lan, typu monostrand, vedené přes pylon v sedlech. Lana vyměnitelná. Nízký počet závěsů – pouze 7 v jedné osnově. Vysoký počet lan v závěsech – až 169 lan/závěs.
  • Mostovka je vetknutá do podpory pod pylonem. Tím se omezují průhyby od nesymetrického zatížení dopravou a eliminuje se tak potřeba stojky v jednom poli (jak je u toho typu mostů obvyklé). Nad opěrami jsou mohutné příčníky, které mj. zajišťují tuhé podpory pro dilatační závěry. Na opěrách je mostovka uložena na ložiskách. Ložiska jsou permanentně tlačena (nikdy nevznikají tahy).
  • Předpětí – mostovka je podélně a příčně předepnutá. Množství předpínací výztuže potřebné ve stavebních stavech nepřekračuje potřebu v definitivním stavu. Podélné předpětí se stykuje v pracovních spárách (vždy 1 celkového množství). Příčné předpětí je uloženo v plochých kanálcích, aby optimálně působilo po výšce průřezu.

Technologie výstavby

Technologie vyžaduje výstavbu dočasných podpor, jsou navrženy betonové s vysokou tuhostí zejména v podélném směru mostu. Rozpětí dočasných podpor je max. 40 m. Na každé podpoře jsou 2 vysouvací ložiska s nerezovou deskou. Mezi ložiskovou desku a mostovku se vkládá teflonová deska s nízkým součinitelem tření.

Vpředu je osazen ocelový vysouvací nos, který bude demontován před dojezdem k opěře. Opěra bude již dokončena včetně závěrné zídky, tedy po výsuvu bude přístup na most, aby se mohla hned zahájit výstavba pylonu.

Hydraulické vysouvací jednotky jsou umístěny na opěře u výrobny. Užity jsou lanové vysouvací jednotky, lana jsou kotvena ve vysouvacích trnech protažených otvory v horní a dolní desce na konci vysouvaného taktu.

Výrobna za opěrou je rozdělena na 2 části – každá délky 32 m. V první výrobně (dále od opěry) se betonuje spodní deska a stěny komory (tvar U). Podepření je kontinuální na betonových prazích. Bednění je na ocelovém roštu, který se po zatvrdnutí betonu hydraulicky spouští. Druhá výrobna slouží pro osazení vzpěr, kotevních prvků pro závěsy a betonáž horní desky. Podepření je diskrétní na dvou dvojicích vysouvacích ložisek. Systémové bednění se spouští manuálně.

Celkový počet výsuvů je 8 + 1. Výsuv navíc (+1) zajišťuje přesun tvaru U z první do druhé výrobny – již proběhlo.

Estetické řešení

Přestože je zakázka zadána formou Design&Build, estetickému ztvárnění je věnována mimořádná pozornost.

Rozkročený pylon je velmi štíhlý – jedna stojka má průřez 1.8 x 2.2 m. Navazuje tak na ukloněné rovněž dvoulisté pilíře. Malý počet závěsů vede k transparentnosti, aby se minimalizovalo zastínění prostoru a výhledu na Kunětickou horu. Celá konstrukce je jednoduchých čistých tvarů.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688