Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Pojištění  |  23.01.2024 11:25:33

Na neopatrné lyžaře číhají v zahraničí „lovci nehod“

Jarní prázdniny využívá řada českých rodin k zimní dovolené na horách v zahraničí. I přes opatrnost může lyžovačka skončit zraněním. Stres, jazyková bariéra i neznalost práva pak nahrávají „lovcům nehod“, kteří zneužijí situace a českého turistu mohou připravit o nemalé peníze, přitom jeho zdravotní stav po úrazu ještě zhoršit. Podle České asociace asistenčních společností (ČAAS) se typicky jedná o zahraniční soukromé kliniky, které zraněnému provádí a účtují nadbytečné zdravotní úkony. Asistenční společnosti rovněž evidují případy, kdy čeští lyžaři nevědí, jak reagovat při kolizi s jiným lyžařem, čehož využívají zahraniční právní společnosti, které vymáhají odškodné za skutečnou i údajně způsobenou újmu při srážce lyžařů. Účinnou obranou v takových případech je podle ČAAS vždy co nejdříve kontaktovat asistenční společnost pojišťovny, u které má klient sjednané cestovní pojištění. V případě zranění může asistenční služba zajistit širokou škálu služeb od neodkladného ambulantního ošetření, přes hospitalizaci, až po repatriaci klienta zpět domů. Rovněž lyžaři poskytne právní pomoc, pokud při nehodě na sjezdovce způsobí škodu i někomu jinému. Během loňské zimní sezóny pomohli členové ČAAS téměř 4 tisícům českých turistů v zahraničí.

ČAAS varuje před fenoménem tzv. lovců nehod na sjezdovkách ve velkých lyžařských střediscích, zejména v Itálii a Rakousku. Mezi nejčastější praktiky, se kterými se setkávají operátoři členských asistenčních společností ČAAS, patří např. nadhodnocení cen úkonů klinik, u kterých náklady neodpovídají běžným nákladům v dané lokalitě, provádění nadbytečných zákroků a zbytečná hospitalizace. „Často se setkáváme s případy tzv. nepřiměřené péče, kterou zraněným ochotně nabízí soukromá zdravotnická zařízení umístěná v blízkosti sjezdovek. Rizikové jsou především operace vazů v koleni či v rameni, kde takto narychlo prováděná operace může klientovi způsobit trvalé následky. Oproti tomu vždy asistenční společnosti postupují výhradně s ohledem na zdravotní stav klienta, a na složitějších případech pracuje i celý tým lékařů a odborníků. Proto je nutné veřejnost varovat před unáhlenými operacemi a zákroky bez konzultace s dalším specializovaným lékařem. Tyto zahraniční kliniky navíc požadují za poskytnutou péči po pacientovi okamžitou úhradu, avšak po návratu zpět do ČR takové náklady pojišťovna nemusí ve všech případech refundovat, a postižený klient je hradí z vlastní kapsy,“ varuje Aleš Povr, tiskový mluvčí ČAAS.

Jistotu, že jim bude poskytnuta nejkvalitnější zdravotní péče, která bude současně hrazená z jejich cestovního pojištění, naopak mají lyžaři, pokud požádají o pomoc asistenční společnost své pojišťovny, která je situací provede. Na základě lékařské zprávy může klientovi poskytnout konzultaci, zda je schopný repatriace a operace může ve prospěch zraněného lyžaře proběhnout až po zvážení všech kritérií po návratu domů, případně zda je vhodné řešit v zahraničí převoz do státního specializovaného zdravotnického zařízení, kde by došlo k hospitalizaci. Asistenční společnosti mají v turisticky frekventovaných destinacích vytvořenou síť místních smluvních zdravotnických zařízení a lékařů, kde je poskytována špičková péče a pomoc je navíc plně kryta ze zdravotního a cestovního pojištění.

Srážka na sjezdovce? Škodu za vás uhradí pojišťovna, má to ale svá pravidla

Také na sjezdovkách platí, že každý lyžař nese odpovědnost za škodu, kterou způsobí někomu jinému. V některých zemích navíc platí povinnost si sjednat pro tyto případy pojištění odpovědnosti. ČAAS doporučuje mít sjednané pojištění odpovědnosti i tam, kde to povinné není. V největších lyžařských střediscích operují firmy, které nabízí právní zastupování poškozeným za účelem vymáhání odškodnění za způsobenou újmu. V mnoha případech je však míra zavinění přinejmenším sporná a tito samozvaní právní zástupci poškozených často požadují odměnu, která jim nepřísluší a není možné ji z pojištění krýt. „Zahraniční účastnici nehod na sjezdovkách, často podpoření nějakým právním zástupcem, bývají v jednání zkušenější a rychle svalují vinu za nehodu na našeho klienta, kterého nutí vinu ihned uznat a zaplatit na místě odškodné,“ popisuje další nekalé praktiky Aleš Povr a doplňuje: „Doporučujeme zachovat chladnou hlavu, nepodepisovat hned na místě žádné dokumenty a přes nátlak těchto osob nepřiznávat vinu, protože viníkem být ve skutečnosti nemusí. Pokud se klient obrátí na svou asistenční společnost, operátor mu vždy zajistí právní pomoc a poradí, jak správně postupovat.“ Asistenční pomoc při řešení takových situací je kryta z pojištění odpovědnosti, které je součástí cestovního pojištění.

Rady před cestou na zimní dovolenou v zahraničí:

  • Před cestou sjednejte kvalitní cestovní pojištění s dostatečným limitem pojistného plnění.
  • Ověřte si dostatečný rozsah asistenčních služeb zahrnutých v cestovním pojištění a rozsah pojištěných rizik a výluk i s ohledem na aktivity, kterým se na dovolené plánujete věnovat.
  • Co nejdříve po zranění či jiné zdravotní komplikaci kontaktujte asistenční společnost své pojišťovny, u které máte sjednané cestovní pojištění. Koordinátor asistenční společnosti vás provede situací od začátku do konce, vyhledá nejbližší zdravotnické zařízení a pomůže s dalšími nutnými kroky ke zvládnutí situace. Současně klientovi poradí, jaké doklady bude potřebovat pro nárokování proplacení u pojišťovny.
  • V případě, že po vás někdo ihned po nehodě na sjezdovce v zahraničí bude chtít na místě zaplatit odškodnění, případně podepsat nějaké dokumenty o vině, nic neplaťte, ani nepodepisujte a obraťte se na právní pomoc vaší asistenční společnosti.
  • Česky hovořící operátoři asistenční služby jsou vám k dispozici 24 hodin denně 7 dní v týdnu.
  • Členové ČAAS disponují zdravotníky a lékaři, kteří v případě nejasností mohou klientovi poskytnout odbornou konzultaci.
  • V případě platby za ošetření v zahraničí, si vždy od lékaře vyžádejte lékařskou zprávu a účet na částku, kterou jste uhradili. Tyto doklady si pak pečlivě uschovejte pro nárokování úhrady nákladů u své pojišťovny.
  • Při lyžování nepřeceňujte své síly a lyžařské dovednosti.
  • Dbejte na kontrolu stavu a seřízení lyží a používejte lyžařské vybavení (helma, chrániče páteře).
  • Dbejte na upozornění na možnost laviny a nepohybujte se mimo vyznačené sjezdovky.
  • Vhodné je mít u sebe kontakt na záchrannou službu (horskou službu) a svou asistenční společnost.
  • Noste u sebe Evropský průkaz zdravotního pojištění a doklad totožnosti.
  • Nekonzumujte alkohol, když se pohybujete na sjezdovce.

Česká asociace asistenčních společností (ČAAS) je organizací zastupující nejvýznamnější asistenční společnosti působící v ČR. Mezi členy ČAAS patří Europ Assistance, Global Assistance, Allianz Partners a Euro-Center. Nejčastěji využívanými jsou asistenční služby pro motoristy, asistenční zdravotní služby pro cestovní pojištění, domácí technické asistence pro obytné domy a byty, a právní asistence. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688