Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  23.01.2024 11:14:48

Češi spoří nevýhodně, 50 tisíc korun nezvednou, když „leží na chodníku“

500 Kč měsíčně. To je maximální tempo spoření pro asi šestinu Čechů. Polovina těch, kdo spoří, si neodkládá víc než 2 000 Kč za každý měsíc. Co dalšího zjistil průzkum zadaný Bankou Creditas? 

Třeba jeden dost nepříznivý fakt: Majitelé úspor s nimi často nezacházejí správně, a připravují se tím o výnosy. Průzkum se realizoval mezi tisícem respondentů a zajímal se o to, jak se domácnosti podílejí na celkovém asi 3,5 bilionu korun, které máme na depozitech jako Češi uloženo. 

Polovina dotázaných nemá našetřeno ani 100 000 korun

I když se zdá, že jsou Češi spořivý národ, celkové úspory poloviny z nich nepřekročí hranici 100 tisíc korun. To platí dokonce i ve skupině lidí v předdůchodovém věku. Téměř polovina lidí v našem průzkumu přiznala, že by jejich úspory nepokryly ani tříměsíční výpadek příjmů,“ komentovala průzkum Ivana Pícková, ředitelka úseku retailového bankovnictví a členka představenstva Creditas.

Třetina respondentů si naspořila do 500 000 korun 

Do intervalu mezi stem tisíc a pěti sty tisíci korun se podle výsledků průzkumu „vejde“ asi třetina Čechů. Zhruba 10 procent z nás má na úsporách částku mezi půl milionem a milionem korun. Nad jeden milion si v současnosti dokázala uspořit další desetina národa. 

Zacházení s úsporami moc neumíme

Průzkum Banky Creditas ale ukázal ještě další důležitý fakt: správné zacházení s naspořenými prostředky nám moc nejde. Většina populace totiž drží vše v hotovosti nebo na běžném účtu, část z nich využívá účtů spořicích. Celkově drží své peníze pouze na účtech bank sedm z deseti dotázaných. 

Specifické nástroje pro dlouhodobou tvorbu rezerv, jako jsou podílové fondy nebo nebo jiné investiční prostředky, využívá jen necelých 30 procent účastníků průzkumu. Přitom, jak Banka Creditas konstatuje, konzervativní fondy jsou dostatečně bezpečnou variantou pro dlouhodobé a pravidelně odkládané úspory. „Pravidelné investování do konzervativnějších sektorů i po menších částkách je pro tento účel jedno z nejlepších,“ říká Pícková.

Období vysokých úroků na spořicích účtech nabízí desetitisíce korun ročně

Češi nejsou ochotni si vyzvednout tučné odměny z úroků na spořicích účtech. „Milion korun uložený na neúročeném běžném účtu nevynese za rok nic, stejná částka uložená na spořicím účtu přinese při dnešních průměrných sazbách roční úrok kolem 50 tisíc korun,“ vysvětluje myšlenku Pícková. 

Státem podporované produkty, jako je penzijní spoření, investiční životní pojištění a stavební spoření, využívá více než polovina dotázaných. Z toho se 64 procent vyjádřilo, že má penzijní spoření a 39 procent si založilo stavební spoření. 

Nejčastěji spoříme „pro strýčka příhodu“ a na důchod

S myšlenkou obecné tvorby finančních rezerv spoří 97 procent dotázaných. 62 procenta respondentů odpověděla, že si spoří i na penzi. Na vlastní bydlení si úspory shromažďuje zhruba 20 % Čechů (mladších ročníků). Většina z dotázaných je nespokojená s tempem, kterým dokáží spořit.

Víc možností spořit mají muži

Průzkum se zaměřil i na rozdíly v populaci. Více spořit dokáží muži. Pokud do výsledků zahrneme i města, tak nejvíce si spoří muži z Prahy. Na druhou stranu je Praha městem, kde se našlo nejvíce z těch, kdo si nenaspoří téměř nic (10 %). Překvapivě dvojaký výsledek. Nejlépe jde spoření lidem mezi 45 a 53 lety. Ti si měsíčně odkládají nejvíc, a také mají nejvíc naspořeno.

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)

Přečtěte si také:

16.08.2022Trh jako struna na kytaře aneb Když peníze nemohou jen tak ležet Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
09.03.2020Petr Koblic: Jak investovat 5, 50 nebo 500 tisíc korun? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688