Martin Daneš (Srovnejto)
Finanční rady  |  23.01.2024 09:35:06

Pravidla platí i pro elektrokoloběžky. Jak se vyhnout nehodám i pokutám?

Elektrokola už na českých silnicích zdomácněla a ve městech se k nim stále častěji připojují elektrokoloběžky. Zatímco cyklisté většinou s dodržováním pravidel silničního provozu počítají, u koloběžek lidé mnohdy tápou. Jak se tedy nevystavovat zbytečnému riziku pokut, nebo dokonce nehody?

Řídit se pravidly provozu je potřeba ještě před vyjetím – pro elektrokoloběžky, stejně jako pro kola a elektrokola, platí povinná výbava.

Do ní spadají nezávislé brzdy, odrazová skla a osvětlení. Za snížené viditelnosti musí mít koloběžka, stejně jako kolo, bílé světlo vpředu a červené vzadu.

Přestože věk řidiče elektrokoloběžky u nás není nijak omezen, děti do osmnácti let nesmějí vyjet bez ochranné přilby. Na elektrokoloběžce, elektrokole i běžném jízdním kole je také zakázáno jezdit pod vlivem alkoholu, a to bez jakékoli tolerance.

 

Pojištění podle váhy a rychlosti

Pro jízdu na kole a koloběžce včetně jejich elektrických variant v Česku doposud neplatila pojišťovací povinnost. To se ale od letoška změní. Podle nového zákona, který má vstoupit v platnost během prvních měsíců tohoto roku, budou muset mít povinné ručení i některé stroje s elektrickým motorem.

Většiny uživatelů elektrokoloběžek se však tento zákon nedotkne. Nutnost sjednat povinné ručení bude totiž platit pro stroje s konstrukční rychlostí překračující 25 km/h a stroje s konstrukční rychlostí překračující 14 km/h, pokud současně váží přes 25 kg.

Elektrokoloběžky s vyšší konstrukční rychlostí, než je 25 kilometrů v hodině, se považují za motocykl. I dnes na ně musíte mít řidičské oprávnění a také povinné ručení. Nejoblíbenější elektrokoloběžky pak ani zdaleka neváží 25 kilogramů, obvyklá hmotnost se pohybuje mezi 12 až ⁠17 kilogramy.

Elektrokola jsou pak z této povinnosti vyjmuta z důvodu, že motor plní pouze doplňkovou funkci.

 

S elektrokoloběžkou na chodník?

Z pohledu zákona se na uživatele elektrokoloběžek a elektrokol pohlíží stejně jako na cyklisty. Nejvíce se chybuje v tom, že elektrokoloběžky jezdí po chodníku, což je zakázáno.

Pro elektrokoloběžky jsou určeny stezky a jízdní pruhy pro cyklisty, silnice, koridory a taktéž přejezdy po silnici. Zakázáno je naopak vjíždět na chodník, stezky pro chodce, pěší zóny a přechody pro chodce.

Ale pozor, stejně jako u pojištění i tady hraje roli konstrukční rychlost či váha. Elektrokoloběžky klasifikované jako motocykl už na cyklostezky nepatří a jejich řidiči se musejí přesunout na silnici.

Co se týče dosavadní praxe, pravidla provozu pro elektrokoloběžky si ve městech doposud určovala města sama. Například Praha letos přistoupila k jejich zpřísnění a omezila odstavná místa. Za parkování mimo ně nyní v hlavním městě – ale také například v Brně – budou provozovatelům hrozit pokuty.

Martin Daneš

Zkušený odborník na oblast pojištění, který téměř deset let působil ve slovenské Union pojišťovně, kde vykonával i pozici ředitele pro český trh. Od května 2021 se stal součástí týmu Skupiny Srovnejto. Zde vede všechny produkty pojištění a zastává funkci ředitele divize pojištění. Díky svým bohatým zkušenostem je klíčovým členem výkonného týmu největšího českého srovnávače osobních financí a vyhledávaným odborníkem na pojišťovacím trhu.



Skupina Srovnejto

Skupina Srovnejto se zaměřuje na poradenství a kompletní sjednávání produktů pro oblast rodinných financí, ať už je to pojištění od povinného ručení až po pojištění domácnosti, energie nebo mobilní tarify. Její služby doposud využily na slovenském i českém trhu více než 3 miliony uživatelů, kteří si prostřednictvím webů Srovnejto.cz, ePojisteni.cz, Tarifomat.cz, Pujcky.cz, Porovnajto.sk a  Superpoistenie.sk snadno a rychle snížili své životní náklady.

Více informací na https://www.srovnejto.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688