mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  22.01.2024 18:30:00

Ministr Lipavský jednal na Radě FAC v Bruselu (22.1.2024)

Ministr Lipavský jednal na Radě FAC v Bruselu

22.01.2024 / 18:24 | Aktualizováno: 22.01.2024 / 18:30

Na prvním letošním zasedání Rady ministrů pro zahraniční věci (FAC) 22. ledna v Bruselu diskutovali ministři zahraničí členských států EU o ruské agresi vůči Ukrajině a situaci na Blízkém východu. Na okraj jednání Rady se ministr Lipavský bilaterálně sešel také s Generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem a izraelským ministrem zahraničí Izraelem Katzem.

Během diskuze unijních ministrů o ruské agresi vůči Ukrajině byla pozornost věnována důležitosti pokračující vojenské a finanční podpory Ukrajině a jednání o nové obálce Evropského mírového nástroje. Ministři se shodli, že bezpečnost Ukrajiny je úzce provázaná s bezpečností EU, a robustní podpora je proto klíčová. „Bezpečnost Ukrajiny je spjata i s naší bezpečností. Proto musíme i nadále pokračovat ve vojenské a finanční podpoře Ukrajiny v obraně před ruskou agresí,“ dodal šéf české diplomacie.

K jednání v rámci bodu o Ukrajině se již tradičně videokonferenčně připojil i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. V návaznosti na rozhodnutí o zahájení přístupových jednání EU s Ukrajinou a Moldavskem z prosince 2023 ministři uvítali rozhodnutí Evropské komise zahájit screening legislativy obou zemí a přípravu rámců pro vyjednávání o jejich vstupu do EU. Ministr Lipavský dále vyjádřil podporu přípravě dalšího balíčku sankcí EU proti Rusku a krokům proti jejich obcházení. „Česko v této souvislosti prosazuje omezení pohybu pracovníků ruských diplomatických misí a jejich rodinných příslušníků pouze na území státu, kde jsou akreditování. Není správné, aby ruští diplomaté využívali výhody Schenghenu. Uděláme maximum, aby se náš návrh dostal do 13. sankčního balíku,“ uvedl ministr Lipavský.

Dalším bodem na programu zasedání Rady FAC byla situace na Blízkém východě. Šéf české diplomacie opakovaně odsoudil teroristický útok ze strany Hamásu 7. října minulého roku a vyzval k propuštění izraelských rukojmí držených v Gaze. Během debaty ministr Lipavský ocenil přijetí sankčního režimu proti Hamásu a dalším teroristickým skupinám a v reakci na útoky Húthijů na námořní dopravu v Rudém moři podpořil vznik nové námořní operace EU. Ministři členských států EU se rovněž setkali s ministrem zahraničí Izraele, dále společně s ministry Saúdské Arábie, Egypta, Jordánska a generálním tajemníkem Ligy arabských států diskutovali situaci v regionu a samostatně proběhlo jednání s ministrem Palestinské národní správy. Během debaty ministři ocenili aktivity arabských partnerů cílených na prevenci rozšíření násilí po regionu.

Na závěr se ministři dotkli situace v Arménii a Ázerbájdžánu a diskutovali o dalším možném unijním angažmá.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Po   8:34  Najbliższy tydzień przyniesie dużo słońca i letnie temperatury Instytut Meteorologii (imgw.pl)
Ne 23:22  The 8-14 Day Outlook from the NWS Climate Prediction Center shows odds leaning... US National Weather Service (weather.gov)
Ne 20:58  SCIO press conference on China's imports, exports in Q1 2024 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 20:48  Clusters of severe storms and heavy rain are possible through early tonight from... US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688