Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)
Finanční rady  |  22.01.2024 08:17:00

Smlouva na energie - fixovat ano či ne? Klíčové rozhodnutí pro vaši peněženku


Ceny energií na burze pomalu, ale jistě klesají. Nabídky od dodavatelů energií na tento pokles začínají také reagovat. Přesto vidíme velké rozdíly v tom, za jakou cenu za 1 MWh elektřiny či plynu se dnes uzavírají nové smlouvy.

O to více platí, že před podpisem smlouvy je dobré srovnat si nabídky dodavatelů, podívat se na podmínky, poradit se s někým, kdo energetice opravdu rozumí a dokáže mi pomoct s výběrem, tak abych neměl příští zimu pocit, že jsem něco udělal špatně.

Všichni odborníci se shodují na tom, že cena elektřiny i plynu se už pravděpodobně nikdy nedostane na hodnoty, na které jsme byli zvyklí před ukončením činnosti skupiny Bohemia Energy a dalších asi 16ti dodavatelů v ČR. Čas ale plyne dál, ceny budou jiné, a tak má většina z nás v hlavě několik důležitých otázek: Jak si mám vybrat elektřinu a plyn? Od koho ji mám odebírat? Mám si cenu zafixovat a nebo mám počkat, co se bude dít dál? Co tím vším riskuji a stojí ten risk za to? Kam by mohla cena klesnout?

Pokusíme se postupně odpovědět na všechny tyto otázky. 

 Nejdříve je potřeba podívat se na aktuální situaci a zjistit, co dnes vlastně trh s energiemi nabízí, co to říká o cenách pro rok 2024 (a možná i částečně pro rok 2025) a jaká by mohla být predikce. Aktuální ceny, za které je možné podepsat smlouvu na elektřinu, se v průměru pohybují okolo 4.000 Kč za 1 MWh bez DPH. Ještě před pár měsíci to přitom bylo vysoko nad hranicí 5.000 Kč, kterou na konci roku 2022 vzala vláda jako maximální strop, který budou domácnosti platit. Ceníky ale byly vyšší, lidé podepisovali smlouvy, kde byly ceny v průměru kolem 6.000 Kč bez DPH a potřebovali tak vládní strop, díky kterému dodavatel účtoval maximálně právě zmíněných 5.000 Kč bez DPH.

 Dnes již tedy zákazník při podpisu smlouvy vládní strop nepotřebuje, což je dobře, protože jeho účinnost skončila posledním dnem minulého roku. I tak je ale nesmírně důležité podívat se pořádně na to, co mi dodavatel nabídl k podpisu, za jakou cenu a na jak dlouho podepisuji novou smlouvu. A to nemusí být pro většinu z nás jednoduché a proto vždy doporučujeme obrátit se na specialistu, který se v nabídkách vyzná, zná dodavatele, jejich výhody a zkušenosti zákazníků.

 Průměrná cena 4.000 Kč za 1 MWh bez DPH je nejvíce ovlivněna nabídkou největších dodavatelů, kteří se díky počtu zákazníků na průměru nejvíce podílejí a jejich nabídky se sobě dost podobají. Ale na trhu jsou i nabídky, které jsou cca o 20% výhodnější a určitě nemáme na mysli nějakého malého, “garážového” dodavatele. Jen je potřeba vědět, kde hledat.

Existují totiž nabídky s cenou elektřiny hluboko pod 3.500 Kč za 1 MWh bez DPH. Pokud má někdo průměrnou spotřebu, která je v ČR cca 3,5 MWh, může díky správné volbě ušetřit 3.000 Kč za rok oproti průměrné ceně. Pokud navíc ohřívá elektřinou vodu, pak je to 7.000 Kč a pokud s elektřinou i topí, pak může být úspora i 15.000 Kč a to už určitě stojí za to vybírat správně.

Ano, každá úspora je dobrá. Bezpochyby si rádi vybereme lepší cenu. Ale jak je to s fixací? Pokud máme dnes průměrnou cenu 4.000 Kč, dá se očekávat, že do konce tohoto roku tato průměrná cena klesne o přibližně 250 Kč na cca 3.750 Kč. Podepíšu-li nyní smlouvu s fixovanou cenou 4.000 Kč, budu mít na konci roku “drahou” elektřinu oproti tomu, za kolik se bude nabízet. V případě uzavřené smlouvy s cenou 3.500 Kč za MWh bez DPH, pak i na konci roku budu mít cenu stále pod průměrem a budu si moci říct, že jsem udělal správné rozhodnutí. Ještě lepší pocit budu mít, pokud se mi podaří dostat nabídku za 3.300 Kč za MWh bez DPH. Dá se totiž očekávat, že na tuto cenovou hladinu se nabídky dodavatelů v průměru dostanou až ke konci roku 2025. A to jen tehdy, pokud se ve světě nestane něco dramatického, co by ceny elektřiny a plynu opět vystřelilo tak, jako se to stalo po začátku konfliktu na Ukrajině. Díky fixované ceně tak budu mít velmi dobrou cenu jak v roce 2024, tak i v roce 2025 a nebudu se o nic muset starat 2 roky. Tedy cenu elektřiny kolem 3.300 Kč za MWh bez DPH doporučujeme fixovat na 2 roky. 

Naopak cenu průměrnou, tedy kolem 4.000 Kč za 1 MWh bez DPH, doporučujeme podepsat jen na dobu neurčitou. V případě poklesu ceny pak budete mít možnost reagovat tím, že změníte dodavatele. Avšak jak píšeme výše, pravděpodobnost, že tímto ušetříte víc, než dobrou cenou u smlouvy na 2 roky, je minimální.

 Je potřeba si ale uvědomit, že existuje určitá míra pravděpodobnosti, kdy by ceny mohly klesat rychleji. Například pokud by se vlády v EU domluvily a uznaly jádro jako zelenou energii, Německo obnoví jaderné elektrárny, nebo že se posune termín, kdy se musí uzavřít uhelné elektrárny, případně by padlo rozhodnutí, že GREEN DEAL bude dramaticky posunut do budoucna a nebo se výrazně omezily jeho dopady, pak by se mohl trh skokově dostat na nižší ceny. 

To je ale velmi málo pravděpodobná varianta. Naše doporučení, jak se nyní zachovat, je fixovat aktuálně výrazně podprůměrné ceny. Jestli se zákazník rozhodne pro smlouvu roční, dvouletou a nebo třeba na 1,5 roku, to už je vlastně skoro jedno. I když je tu ještě jeden aspekt, na který je dobré nezapomenout - kdy mi taková smlouva skončí? Pokud nyní podepíšu novou smlouvu, protože mi například dodavatel změnil cenu, nebo mi končí stávající smlouva, pak nová začne platit pravděpodobně v březnu. Uzavřu-li smlouvu na 1 nebo 2 roky, čeká mne řešení nové smlouvy opět v době topné sezony, kde se dá očekávat, že nabídky budou mírně dražší. Zvolím-li smlouvu na 1,5 roku, pak mi bude končit v září a já budu nového dodavatele řešit v průběhu letních prázdnin, v době kdy je elektřina nejlevnější, protože jí je hodně z fotovoltaických panelů a zároveň je obecně výrazně nižší spotřeba. 

Co říct závěrem? Vypadá to, že bude lépe. Ceny, které jsme museli minulý rok akceptovat, jsou minulostí. Dotace od státu, které nám pomáhaly ustát tyto extrémy, již nebudou potřeba a situace se pomalu, ale jistě bude stabilizovat. I tak je nutné dobře vybírat, protože rozdíly jsou velké a je opravdu zbytečné platit někomu výrazně více. A dnes jsou na trhu nabídky, u kterých se dá předpokládat, že i po dvou letech budou pořád zajímavější, než bude průměrná cena. A naopak vidíme, že zákazníci dostávají od stávajícího dodavatele nabídku na prodloužení smlouvy s cenou, která je o téměř polovinu vyšší, než jakou nabízí jiní dodavatelé.  Braňte se tomu, třeba na kalkulator.cz je změna dodavatele opravdu jednoduchá.



Lukáš Kaňok

Lukáš Kaňok je zkušený obchodník, jehož profesní kariéra začala v oboru TELCO, kde působil 14 let a nyní již 8 let pokračuje ve světě online srovnávačů cen energií, pojištění a financí. Jeho vášeň a odbornost v oblasti startupů, zejména v sektorech energetiky a financí, ho řadí mezi přední odborníky. Jeho zájem o nové technologie mu pomohl rozvíjet inovativní řešení a strategie pro energetický a finanční obor. V obchodním světě se vyznačuje nejen bohatými zkušenostmi, ale také nadšením a odhodláním k dosažení pozitivních změn v oblasti energetiky a financí. Lukáš je v necelých 50 letech již dědečkem a k tomu navíc vášnivým motorkářem.


Kalkulátor.cz

my počítáme, vy šetříte

Kalkulátor.cz, je srovnávač, který se rozhodl změnit svět. Pomáhá lidem šetřit peníze a orientovat se v turbulentním světě energií, pojištění a financí. Zákazník je pro nás partner, kterému se snažíme ušetřit čas i peníze. Možnosti řešení prezentujeme lidsky a srozumitelně. Naše doporučení v čase hlídáme a v případě lepších možností, zákazníka informujeme o nových možnostech. Našim cílem je dlouhodobý spokojený vztah se zákazníkem. Nic nám neudělá radost víc, než zákazníci, kteří se vracejí a využívají našich služeb ve všech oblastech.

Více informací na https://www.kalkulator.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)

Přečtěte si také:

22.08.2023Poplatek za předčasné splacení ano či ne? Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
25.10.2022Fixace cen energií 2023: Má smysl fixovat se stropem? Jan Béreš (Ušetřeno.cz)
25.12.2020Diverzifikace ano, beton ne aneb Jak bychom se (ne)měli připravovat na rok 2021 Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688