Saxo Bank (Saxo)
Investice  |  19.01.2024 16:26:22

Akcie: Nové extrémy, problémy a příležitosti - je třeba snížit expozice v megakorporacích

Klíčovou otázkou pro akciové trhy v roce 2024 je, zda nepřijde recese. Investoři by se měli soustředit na firmy podnikající v obranném průmyslu, kybernetické bezpečnosti a komoditách a na britské a evropské akcie. Měli by také snížit expozice v amerických megakorporacích.

Všechno je to o recesi
Pokud jde o akcie, byla v loňském roce hlavním faktorem odolnost ekonomiky. Došlo k nejstrmějšímu nárůstu základních sazeb za celá desetiletí a už to vypadalo, že je recese nevyhnutelná. Ale díky bezprecedentní americké fiskální politice a davovému šílenství kolem fascinujících schopností ChatGPT se americká ekonomika dokázala recesi vyhnout a technologické akcie vystřelily do nových absolutních výšin. Vzhledem k druhé nejdelší prodlevě americké ekonomiky od roku 1978, měřeno délkou období od prvního vrcholu indexu bez recese, nám bude v roce 2024 dělat starosti právě možnost recese.

Ekonomové predikují ve Spojených státech 50% pravděpodobnost recese, což jen ukazuje, že vývoj v roce 2024 není jasně daný a investory čekají značné výzvy. Velkou neznámou je i další směřování čínské politiky. V minulosti si vedly akciové trhy v měsících kolem prvního snížení sazeb zpravidla dobře, takže prozatím není to, jak trh pokles zohledňuje, nijak znepokojující.

Klíčová témata pro rok 2024
Loňský rok byl pro čínské akcie znovu plný zklamání, zejména ve srovnání se zeměmi, které na fragmentační hře zatím vydělávají, protože se dodavatelské řetězce Říši středu čím dál častěji vyhýbají. Sem patří zejména Indie, Mexiko, Brazílie a Vietnam a my očekáváme, že je budou akciové trhy před Čínou i nadále upřednostňovat. Zajímavé je, že se čínské akcie od počátku roku 2018 na ostatních klíčových rozvojových trzích při přepočtu na USD propadly téměř o 44 %.

Pokud jde o tematický výběr akcií, zvyšujeme expozice v komoditním sektoru, protože dál pokračuje supercyklus vyvolaný silným celosvětovým urbanizačním trendem, investicemi do zelené transformace a omezenou nabídkou. Geopolitické napětí ve světě navíc patrně prospěje akciím firem podnikajícím v kybernetické bezpečnosti a v obraně. 

Pokud trhy vsadí na další pokles základních sazeb v roce 2024, mohou se krátkodobě vzpamatovat utrápené akcie firem podnikajících v oblasti zelené transformace, ať už se jedná o větrnou či solární energii, elektromobily, energetická úložiště, nebo vodík.

Přichází nový extrém, je třeba snížit expozice v megakorporacích
Loňský rok vejde nepochybně do dějin jako rok tržních extrémů. Rozruch kolem generativní AI dostoupil vrcholu a takzvaných „7 statečných“ (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta a Tesla) posílilo za rok k 15. prosinci 2023 o 104 %. Index Nasdaq 100 posílil jen o 53 %, S&P 500 o 25 % a S&P 500 Equal Weight o 12 %. Index Russell 2000 dokonce koncem října zaznamenal oproti počátku roku pokles, pak ale na trhu došlo k agresivnímu přecenění, jež mělo zohlednit základní úrokové sazby pro rok 2024.
V důsledku toho je americký akciový trh nejkoncentrovanější za posledních 100 let, nebo má k tomu přinejmenším hodně blízko. Za touto skutečností se skrývá děsivá pravda. Tak dobré výsledky nemohou vydržet, pokud si tato skupinka amerických technologických firem nepodmaní celou ekonomiku a nedokáže i nadále překonávat už tak značná růstová očekávání pro rok 2024. Kvůli vysoké koncentraci indexu je americký akciový trh rizikovější, protože návratnost čím dál víc závisí na omezené množině rizikových faktorů a jedním z nich je postoj k technologickým akciím. V roce 2024 je pro nás nejdůležitější snižovat expozici v amerických megakorporacích.

Hodnota se skrývá v britských a evropských akciích 
Na britských a evropských akciových trzích najdeme pravý opak „7 statečných“. Ve srovnání s americkými mají zdejší akcie tržní hodnotu jen 56 % a 28% diskont. My si však nemyslíme, že by byly výnosy z amerických akcií dlouhodobě o tolik vyšší než ty z evropských, a jsme naopak přesvědčeni, že bude očekávaná návratnost vyšší u britských a evropských akcií. Pokud se změní nálady na trzích nebo utlumí ekonomická aktivita, nabízejí tyto dva akciové trhy navíc i vyšší expozici v obranných sektorech.

Dánská banka pro investory a tradery

Saxo Bank je důvěryhodná dánská banka pro investory a tradery, kterým poskytuje již více než 30 let prvotřídní obchodní platformu se všemi třídami aktiv a více než 71 000 instrumenty. Kromě investičních nástrojů můžete využít službu půjčování cenných papírů nebo úročení volné hotovosti v 18 různých světových měnách.

Více informací na:www.saxobank.cz/cs-cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688