OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  19.01.2024 12:00:00

Potíže s pojištěním Tesla. Muskův další přešlap?

Když společnost Tesla v roce 2019 uvedla na trh své pojištění vozidel, vzbudilo to velké nadšení. Kalifornská firma v čele se zakladatelem společnosti Elonem Muskem slibovala výhodnější ceny, lepší služby a kvalitnější likvidaci pojistných událostí než zavedená konkurence. Po čtyřech letech však zákazníci začínají být rozčarováni.

Podle zprávy agentury Reuters musel po nehodě jeden zákazník s pojišťovnou dlouho vyjednávat a na výplatu za totální škodu čekal 7 měsíců. Nakonec to nemělo pozitivní závěr a nedostal náhradu zhruba 50 000 USD za léčebné výlohy. Jiný popsal jako „utrpení“ například proces získání dokladu o pojištění. Aplikace Tesla v telefonu mu při pokusu o přístup k dokumentům neustále zamrzla. Zatímco někteří zákazníci si v on-line příspěvcích pochvalovali nízké pojistné pojišťovny, mnozí, kteří už uplatnili nárok na pojistné plnění, si stěžovali na čekání na výplatu a opravu v řádu týdnů či měsíců, a také na nedosažitelnost likvidátorů pojistných událostí.

Revoluce Tesly v pojištění vozidel byla realizována s velmi malým rozpočtem. V jednu chvíli měli v kalifornské Tesle k dispozici jen asi deset likvidátorů pojistných událostí, kteří byli rychle zahlceni stovkami škod.

Stížnosti na pojistný program podávají dnes už dokonce i státní regulační orgány a advokátní komora žalobců. Úřad pro pojišťovnictví státu Ohio letos nejméně dvakrát zjistil, že společnost Tesla při zpracování pojistných událostí porušila pojistné předpisy. Úřad údajně zvažoval zahájení formálního vyšetřování. Není však možné přesně vyčíslit, kolik stížností bylo na pojišťovnu Tesla skutečně podáno. Dozorové orgány ve státech, jako je Kalifornie, Utah, Illinois a Virginie, uchovávají podrobnosti o stížnostech v důvěrném režimu.

Elon Musk v minulosti popsal typickou zkušenost s pojištěním automobilů jako „noční můru" plnou sporů s pojišťovnami, znalci a opravnami. Se společností Tesla Insurance chtěl podle svých slov proměnit noční můru v sen. Skutečným spouštěčem tohoto nápadu však měly být vysoké náklady na pojištění, které ztěžovaly prodej vozů. Organizace Highway Loss Data Institute, která se zabývá výzkumem v oblasti pojišťovnictví, v letech 2015 a 2016 uvedla, že četnost kolizí a škod na majetku je u vozů značky Tesla výrazně vyšší než u běžných velkých luxusních vozidel. Mimo jiné na základě těchto údajů pojišťovna AAA-The Auto Club Group v roce 2017 zvýšila sazby pro vozidla Tesla až o 30 %. Muskův pokus o vlastní pojištění tak byl spíše nouzovým řešením, které se ovšem nedaří realizovat tak, aby byli klienti psokojeni.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688