Martin Thienel (Kalkulátor.cz)
Finanční rady  |  19.01.2024 11:04:42

Proč platíme stále vyšší cenu za povinné ručení?


Povinné ručení je nezbytnou položkou ve výdajích každého motoristy. Jelikož se jedná o nevyhnutelný poplatek, jeho výše je často diskutovaným tématem. Cena povinného ručení se tendenčně zvyšuje, což je způsobeno převážně vlivem inflace. Jaké faktory ovlivňují cenu pojistného a kde lze najít nejvýhodnější nabídku?

Cenu zvedá nejen výše škod, ale i inflace

Mluvíme-li o růstu cen, často máme na mysli inflaci, což je klíčový faktor ovlivňující náklady, včetně těch spojených s opravami havarovaných vozidel. Jak uvádí Česká kancelář pojistitelů (ČKP), ke konci minulého září došlo k meziročnímu nárůstu průměrné majetkové škody o 13 %. Tento růst je důsledkem zvyšujících se cen náhradních dílů, práce i celkové hodnoty vozového parku. Toto zvyšování cen je jedním z důvodů, proč se letos minimální limit pojistného zvedá z 35 na 50 milionů korun. Vyšší limit pojistného ovlivňuje celkovou cenu povinného ručení, a mnozí motoristé proto volí nejlevnější možnost. Avšak v poslední době se ukázalo, že stávající limit 35 milionů ne vždy stačí na pokrytí všech škod. Zvýšení limitu by mělo pomoci předcházet takovým situacím. Motoristé se nemusí obávat výrazného dopadu této změny, protože mnohé velké pojišťovny již s vyššími limity pracují. V případech, kde je limit stále pod zákonnou hranicí, došlo k automatické úpravě smluv.

Jaké bude zdražení?

Ačkoliv některé pojišťovny potvrdily, že zvýšení pojistného limitu nevede k dramatickému nárůstu cen, ceny povinného ručení stále mírně rostou. Minulý rok vzrostly ceny v průměru o téměř tři procenta, což je v kontextu vysoké inflace stále relativně umírněné. Očekává se, že i letos dojde k růstu v rozmezí jednotek procent. Výše pojistného, kterou zaplatíte za povinné ručení, je však závislá na mnoha faktorech. Ty zahrnují specifikace a využití vozidla, ale také vaše bydliště. Motoristé v Praze a jiných velkých městech platí více, zatímco nejnižší ceny povinného ručení mají řidiči z Vysočiny. To je způsobeno vyšším rizikem nehod ve velkých městech kvůli hustotě provozu. Dalším významným faktorem je věk řidiče. Mladí řidiči do 25 let obvykle platí více, jelikož jsou z pohledu pojišťoven považováni za vyšší riziko. S narůstajícím počtem let bez nehod se zvyšují bonusy a cena povinného ručení se snižuje. Důležitým aspektem je také rozsah pojištění, roční ujetá vzdálenost a způsob platby, přičemž platba pojistného na celý rok obvykle vychází nejvýhodněji.

Porovnávejte a hledejte nejlepší poměr ceny a výkonu

Ceny povinného ručení se liší mezi jednotlivými pojišťovnami, přičemž rozdíly mohou dosahovat stovek až tisíců korun. V konkurenčním prostředí se často objevují lákavé akce, proto se každoroční porovnávání nabídek od různých společností skutečně vyplatí. Tímto způsobem nejen zjistíte, zda nepřeplácíte, ale také zda za současnou cenu získáváte optimální služby. Nejlevnější pojištění nemusí být vždy to nejvýhodnější, jelikož důležitou roli hraje kvalita služeb pojišťovny a rozsah krytí škod. Proto je klíčové porovnávat nejen cenu, ale i podmínky pojištění.

S využitím online kalkulačky pojištění na Kalkulátor.cz můžete během několika minut porovnat desítky nabídek. Stačí zadat základní údaje o vás a vašem vozidle a hned máte přehled o nejlepších možnostech. To vám umožní ověřit, zda vaše současné pojištění je nejvýhodnější, nebo zda existuje jiná, lepší nabídka u konkurence. Pokud se rozhodnete pro změnu, proces změny povinného ručení za vás mohou specialisté na Kalkulátor.cz zařídit, aby pro vás byla změna co nejsnazší a bez starostí. 

 


Martin Thienel

Martin Thienel je profesionál s desetiletou zkušeností v pojišťovnictví a financích. Za svou profesní kariéru působil v různých rolích ve velkých mezinárodních korporacích i v malých startupech. Aktuálně působí v Kalkulator.cz jako ředitel sekce Pojištění. Jeho práce zahrnuje vývoj inovativních řešení a strategií v pojistném a finančním sektoru. I díky Martinově přínosu se Kalkulator.cz stal důležitým subjektem na trhu nezávislých srovnávačů. Vedle profesního úspěchu je Martin otcem tří dětí, rád sportuje a cestuje.


Kalkulátor.cz

my počítáme, vy šetříte

Kalkulátor.cz, je srovnávač, který se rozhodl změnit svět. Pomáhá lidem šetřit peníze a orientovat se v turbulentním světě energií, pojištění a financí. Zákazník je pro nás partner, kterému se snažíme ušetřit čas i peníze. Možnosti řešení prezentujeme lidsky a srozumitelně. Naše doporučení v čase hlídáme a v případě lepších možností, zákazníka informujeme o nových možnostech. Našim cílem je dlouhodobý spokojený vztah se zákazníkem. Nic nám neudělá radost víc, než zákazníci, kteří se vracejí a využívají našich služeb ve všech oblastech.

Více informací na https://www.kalkulator.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)

Přečtěte si také:

20.11.2023Povinné ručení stále pod tlakem vysoké škodní inflace OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
31.05.2023Ceny povinného ručení v květnu stagnovaly Broker Consulting (Broker Consulting)
31.01.2023Ceny povinného ručení v lednu lehce vzrostly - BC POVIndex Broker Consulting (Broker Consulting)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688