Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Okénko BIG EXPERT  |  18.01.2024 15:44:40

Čas na investice

Investorům poslední roky přidělaly vrásky na čele dlouhodobá inflace, rostoucí ceny energií a vysoké úrokové sazby na hypotéky. Začátek roku přináší mírný optimismus  do investičních strategií. Banky začínají snižovat úroky na spořících účtech, ale fondy kvalifikovaných investorů (dále jen FKI) mohou být vhodnou alternativou ke konzervativním investičním nástrojům v boji s inflací.

 

FKI tak rozšiřují okruh investičních příležitostí investorům, kteří hledají pro své volné finanční prostředky vhodné příležitosti a odpovídající zhodnocení. Investovat lze už od 1 milionu korun (min. částka daná zákonem). Jejich činnost upravuje zákon č. 240/2013 Sb. o investičních společnostech a investičních fondech. Úpisy investic do fondů je možné realizovat kdykoliv v průběhu roku a další úpis je možný už min. 100 000 korun.

Široké zaměření investic od cenných papírů, nemovitostí, obnovitelných zdrojů, energetiky, pohledávek a dalších komodit až po private equity je nespornou výhodou fondů. FKI jsou transparentní a regulované subjekty pod několikanásobnou kontrolou (obhospodařovatel – administrátor – depozitář – regulátor).

 

Kdo jsou investoři

V první řadě to jsou jejich zakladatelé, kteří dají hlavní investiční myšlenku fondu, vkládají vlastní business nebo projekty a také značné množství svého majetku nebo peněz. Založením fondu získají rovněž efektivní správu majetku a možnost přílivu externí kapitálu pro další růst. Často s nimi fondy zakládají jejich dlouhodobí spolupracovníci či okruh blízkých přátel nebo obchodních partnerů.

Druhou skupinou u tzv. otevřených (fundraisingových fondů) jsou externí investoři - lidé, kteří do fondů vkládají své finanční prostředky s cílem získat zhodnocení své investice. Investiční příležitost fondu je pro ně zajímavá, protože nemají dostatek vlastního kapitálu nebo by se jinak nedostali k atraktivním projektům a následně i profitu např. při dokončení developerského projektu a prodeje nemovitostí. 

 

ČSNF SICAV, a.s. – vybraný projekt fondu REZIDENCE U MLÝNA PRAHA - KRÁLOVICE 

 

Jaké mají FKI výnosy

Zhodnocení a výnosy fondů se pohybuji v posledních letech v rozpětí mezi 4-15 % p.a. podle zaměření fondu a struktury jeho aktiv a to při obvyklém investičním horizontu 3-6 let. V určitém období může dojít i poklesu hodnot investičních akcií, např. v případě investic       do projektů (příkladem může být nákup dalšího developerského projektu nebo společnosti), které jsou v počáteční fázi a čekají na zhodnocení. Část fondů nabízí svým externím investorům garanci výnosu do výše jejich fondového kapitálu alokovaného ve prospěch jiného typu cenného papíru. Příkladem je investiční a nemovitostní burzovně obchodovatelný fond ČSNF SICAV, a.s., který dává investorům garanci minimálního výnosu PIAC – Prioritní investiční akcie 7 % a u PRIA – Prémiové investiční akcie 7,7 %, a to i v případě nižšího zisku či dokonce ztráty fondu. 

 

Diverzifikace investic

Doporučenou strategií při investicích do FKI je diverzifikace. Investiční společnosti, které se specializují na zakládání, správu a administraci nabízí pestrou nabídku fondů. Například investiční společnost AVANT pomocí unikátního produktu AVANT FLEX nabízí investorům povinnou minimální investici rozdělit do více fondů jednoho obhospodařovatele a vytvořit si tak vlastní diverzifikované portfolio fondů podle jejich preferencí, zkušeností, investičních příběhů, výnosnosti, podkladových aktiv, investičního horizontu nebo rizikového profilu fondů. Zde je také nezastupitelná role investičních poradců a zprostředkovatelů, kteří mají aktuální informace o fondech, plánech o budoucích investich nebo připravovaných projektech a mohou poradit investorům s nastavením pro ně vhodného portfolia FKI.

 

Na co se zaměřit při výběru FKI

Nejprve by si zájemce měl vybrat vhodný typ fondu – podkladová aktiva a získat, co nejvíce informací o historii a současných výsledcích fondu. Pečlivě si projít statut, klíčové informace a podmínky správy fondu, jak se prezentuje a transparentnost na veřejnosti, jaké jsou vstupní a výstupní poplatky, investiční horizont, podmínky odkupu akcií a jejich vypořádání. Je dobré nezapomínat také na otázku zdanění výnosů a zda investor preferuje fond s průběžnou výplatou dividend nebo až na konci investičního horizontu. Na investice do FKI se vztahuje 3letá lhůta pro aplikaci daně z kapitálových výnosů, resp. 15 % srážková daň v případě dividendových titulů. Odpovědi na otázky poskytují zástupci fondů, investiční společnosti, banky nebo investiční poradci a zprostředkovatelé.

 

Zdroj graf: AKAT ČR - Vývoj FKI 3Q2023

 


 

Disclaimer: Fond je fondem kvalifikovaných investorů dle zákona č. 240/2013 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech, ve znění pozdějších předpisů, jeho akcionářem se může stát výhradně kvalifikovaný investor dle paragrafu 272 tohoto zákona. Správce upozorňuje investory, že hodnota investice do fondu může klesat i stoupat a návratnost původně investované částky není zaručena. Výkonnost fondu v předchozích obdobích nezaručuje stejnou nebo vyšší výkonnost v budoucnu. 

Sdělení klíčových informací fondu (KID) je k dispozici na http://www.avantfunds.cz/informacni-povinnost/.V listinné podobě lze uvedené informace získat v sídle společnosti AVANT investiční společnost, a.s., City Tower, Hvězdova 1716/2b, 140 00 Praha 4 – Nusle. Další důležité informace pro investory na: https: www.avantfunds.cz

Uvedené informace mají pouze informativní charakter a nepředstavují návrh na uzavření smlouvy nebo veřejnou nabídku podle ustanovení občanského zákoníku.  

Lukáš Hrma

Obchodní ředitel a člen dozorčí rady a investičního výboru fondu ČSNF SICAV, a.s.

Od roku 2019 působí ve skupině ČSNF Group a.s.. Aktuálně zodpovídá za správu investičních produktů fondu kvalifikovaných investorů (FKI) ČSNF SICAV, a.s. a za dluhopisový program tohoto fondu, jejich nastavení a umístění v rámci kapitálového trhu. Má na starosti komunikaci s institucionálními partnery, obchodními a distribučními sítěmi v rámci celého trhu a prezentaci aktivit skupiny na konferencích, kongresech a odborných akcích s tématikou investic a investování nejen do nemovitostí. Podílí se na založení Asociace Fondů kvalifikovaných investorů (AFKI), která má za úkol edukovat a budovat větší povědomí mezi odbornou i neodbornou veřejností o investování v rámci FKI.


ČSNF SICAV, a.s.

Investiční a nemovitostní fond kvalifikovaných investorů ČSNF SICAV, a.s. má od svého založení v roce 2017 jednoduchou filozofii se zaměřením na development. Burzovně obchodovatelný fond investuje tam, kde to dává smysl. Diverzifikuje své portfolio do menších projektů, jimiž zajišťuje stabilní chod společnosti, a také do větších, kde řeší celou urbanistickou koncepci lokality. Tato strategie fondu přináší investorům konzistentní výnos v jakékoli době.

Fond se zaměřuje na výstavbu rezidenčních nemovitostí – bytových a rodinných domů u developerských projektů jako jsou např. Rezidence U mlýna v Královicích, Rezidence Kolovraty nebo Královský statek na Karlštejně či Resort Slapy.

Více na https://csnf.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

18.04.2024  Puma, Nike a Adidas svedou na olympijských hrách vlastní bitvu David Matulay (InvestingFox)
11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)

Přečtěte si také:

03.02.2024Investice zhodnocená v čase Michal Brothánek (AVANT IS)
23.09.2020Je čas na investice do akcií menších firem? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688