Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  18.01.2024 10:00:43

Nový zákon budí značné rozpaky, Američané musí hlásit transakce ve výši 10000 dolarů a více

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

V roce 2021, kdy kryptografický trh zažil snad největší turbulence od svého vzniku, se napříč světem začalo nahlas hovořit o potřebě regulace tohoto trhu. V návalu všech událostí byl Kongresem USA schválen zákon (listopad 2023), na který poté bylo tak trochu zapomenuto. Tento zákon ukládá povinnost každému, kdo obdrží od začátku roku (2024) v rámci jedné transakce kryptoměny v ekvivalentní hodnotě 10000 dolarů a více, aby tuto transakci ohlásil tamnímu daňovému úřadu (IRS; Internal Revenue Service). Na splnění této povinnosti pak má 15denní lhůtu. Za nesplnění této nové povinnosti může hrozit trest odnětí svobody, protože zanedbání ohlašovací povinnosti může být žalobci posouzeno jako trestný čin.

Povinnost hlásit obdržené transakce v hodnotě 10000 dolarů a více sama o sobě kontroverze nepůsobí. Ty jsou zapříčiněny až tím, jaké všechny údaje musí hlášení obsahovat. Příjemce většího objemu kryptoměn nově musí do hlášení uvést jméno, adresu a rodné číslo osoby, která transakci zadala a z jejíž adresy částka došla, výši transakce a datum a povahu transakce.

Nedokonalý zákon

Ačkoliv sama myšlenka obsažená v tomto zákoně je do jisté míry chvályhodná, exekuce tohoto zákonného nařízení je doslova tristní. Chybí prováděcí předpisy, které by zpřesnily stanovenou povinnost, chybí nástroje, jak odhalit zanedbání ohlašovací povinnosti apod. Výkonný ředitel neziskového výzkumného a advokátního centra Coin Center, Jerry Brito, k platnosti zákona prostřednictvím sítě X uvedl:

„Povinnost se vztahuje na "fyzické osoby", pokud v rámci své živnosti nebo podnikání obdrží více než 10 tisíc dolarů, nikoli pouze na "podniky". Takže pokud jsem těžař (i jako fyzická osoba), povinnost se na mě vztahuje… Pokud jsem NFT (non-fungible token) umělec, i v tomto případě se na mě povinnost vztahuje, a to i v případě, že nemám registrovanou firmu atd. … Co se rozumí "obchodem nebo podnikáním"? Z dosavadních pokynů ministerstva financí to není úplně jasné. Žádné jasné pravidlo, které bych našel, neexistuje.“

Zároveň na blogu neziskové společnosti klade řečnickou otázku, co má dělat těžař nebo validátor, když za vytěžení potažmo ověření bloku získá odměnu přesahující 10000 dolarů. Takovým typickým těžařem je těžař bitcoinů, který za svou činnost aktuálně obdrží 6,25 bitcoinů (cca 265000 dolarů; 15.1.2024). Jak je známo, dodnes nikdo neví, kdo je Satoshi Nakamoto, natož pak, aby byla znát jeho adresa bydliště nebo snad číslo pojištění. Co pak mají nahlásit tací těžaři?

Jerry Brito jako příklad nesmyslného zákona uvádí i situaci, kdy nějaký dárce bude anonymně darovat své bitcoiny nebo jiné kryptoměny. Koho pak má obdarovaný člověk nebo organizace uvést? Navíc uvádí, že IRS ještě ani nevydal standart, kterým by stanovil, jak přepočítávat obdržené kryptoměny na dolary.

Ohlašovací povinnost pod palbou kritiky

Dalším problémem, který se v této souvislosti objevuje, je, že IRS požaduje, aby hlášení bylo podáváno prostřednictvím formuláře 8300. Stěžejní problém tkví v tom, že i když podle amerických zákonů jsou kryptoměny a transakce s nimi považovány za hotovost a hotovostní transakce, úřad FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network) nemá žádnou pravomoc shromažďovat informace ohledně transakcí s kryptoměnami. Přesto IRS požaduje, aby byl formulář 8300 zasílán také tomuto úřadu. Nehledě na fakt, že formulář je určen pro nahlášení hotovostních transakcí přesahující hodnotu 10000 dolarů a ne pro hlášení online kryptografických transakcí. Není tak ani jasné, jak má ohlašovatel takový formulář vyplnit.

I když nezisková společnost Coin Center napadla tento zákon již v červnu 2022 u soudu, soud o této žalobě zatím stále nerozhodnul. Zákon tak je stále platný a každý, kdo chce mít aktuálně nějaké dočinění s kryptoměnami, se mu musí podřídit. A to i přesto, že není úplně jasné, jak to má udělat.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688