Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  18.01.2024 07:53:36

Záznam z prosincového zasedání ECB potvrdí její obezřetnost (Ranní zpráva z finančního trhu)

Prezidentka ECB Lagardeová včera připustila, že první snížení úrokových sazeb by mohlo přijít již v létě. Současně se ale vymezila vůči agresivním tržním očekáváním ohledně míry uvolnění měnové politiky v letošním roce. Opatrnost bude podle nás patrná i v dnes zveřejněném záznamu z prosincového zasedání ECB, stejně jako v dalším vystoupení šéfky ECB na fóru v Davosu.

Sazby ECB půjdou dolů zřejmě pomaleji, než očekává trh

ECB dnes zveřejní záznam z prosincového zasedání. Na něm centrální banka rozhodla o ponechání úrokových sazeb beze změny a znovu zopakovala, že další kroky budou závislé na nových datech. Klíčovou informací z prosincové tiskové konference pro finanční trhy ovšem bylo, že o snižování úrokových sazeb se zatím vůbec nediskutovalo. Trhy aktuálně zaceňují pokles měnověpolitických sazeb v eurozóně do konce letošního roku o téměř 140 bb. Proti takto agresivnímu tempu snižování úrokových sazeb se v poslední době začali vymezovat členové výkonné rady ECB, včetně prezidentky Lagardeové. Ani od dnešních minutes se tedy podle nás nedá očekávat holubičí vyznění, spíše naopak.

Ekonomika USA zůstala v Q4 23 v dobré kondici

Prosincové maloobchodní tržby ve Spojených státech příjemně překvapily. Meziměsíčně vzrostly o 0,6 %, zatímco konsenzus trhu očekával 0,4 %. Ještě větší překvapení nastalo ve struktuře, kde o 0,8 % meziměsíčně vzrostla kontrolní skupina (oček. 0,2 % m/m), která je důležitým ukazatelem fundamentálních poptávkových tlaků. Celkově se tak zdá, že ekonomika Spojených států si po velmi silném třetím čtvrtletí zachovala solidní dynamiku i v Q4 23. Dolarové tržní úrokové sazby v reakci na data vzrostly na kratších splatnostech o více než 10 bb. O něco mírnější zvýšení včera zaznamenaly i eurové sazby. Ty patrně reagovaly na slova prezidentky ECB Lagardeové, která se připojila ke svým kolegům ve snaze tlumit očekávání blížícího se uvolnění měnové politiky. Připustila však, že ke snížení úrokových sazeb by ECB mohla dospět již v létě. Americký dolar včera nakonec zisk neudržel, když uzavřel beze změny na 1,087 USD/EUR.

Sentiment na trzích včera měnám rozvíjejících se ekonomik nepřál. Ztrácel nejen souhrnný index těchto měn (JPM-EM index), ale i samotný středoevropský region. Maďarský forint k euru oslabil o 0,3 %, polský zlotý o 0,1 %. Relativně nejlépe ze včerejšího obchodování vyšla česká koruna, která počáteční oslabení k 24,80 CZK/EUR dokázala odpoledne smazat a uzavřela beze změny na 24,73 CZK/EUR.

Viceguvernérka ČNB Zamrazilová zopakovala, že na nadcházejících zasedáních očekává pokračování snižování úrokových sazeb. Rozsah uvolnění měnové politiky bude záviset na tempu dezinflace. Pokud by pokles inflace byl rychlejší, je připravena podpořit snížení úrokových sazeb i o více než 25 bb. Pokud by naopak inflace ustupovala pomaleji, než ČNB předpokládá, může být cyklus snižování sazeb kdykoliv zastaven. Výraznější reakci na trzích toto prohlášení nevzbudilo. Tržní kontrakty nadále implikují pokles repo sazby zhruba na 3,25 % v ročním horizontu, zatímco my se obáváme, že jádrová inflace setrvávající nad 2 % bude důvodem k o něco pozvolnějšímu poklesu úrokových sazeb. Klíčová sazba by podle nás na konci roku měla dosáhnout 4 %.

Autor: Jaromír Gec

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688