Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  18.01.2024 06:01:18

Akcie Porsche na historickém minimu. Automobilka v Číně loni zaznamenala v prodejích prudký zlom

Porsche Taycan

Po primární emisi v září 2022 se akcie automobilky Porsche zejména v první polovině loňského roku vezly na optimistické vlně a v květnu dosáhly historických maxim na hranici 120 EUR. O necelé 3 měsíce později se však dostaly do korekčního pásma, když začaly ztrácet od maxim o více než 10 %. V září pak již do tzv. medvědího trhu, když od maxim začaly oslabovat o více než 20 %. A nastolený pesimistický trend se nezastavil vlastně dosud. Zmínit možno, že německé akcie přitom loni na podzim zažily silnou vlnu optimismu. Index DAX, ve kterém jsou akcie Porsche zahrnuty, dokonce v prosinci vystoupal na historická maxima k hranici 17 tis. bodů. Po určitém oddychovém přešlapování v posledním měsíci se nicméně zdá, že v souhrnu německé akcie začínají zisky více odevzdávat. Zmiňovaný index DAX totiž ve středu prorazil významnou hranici u 16 500 bodů a technicky si tím tak otevřel cestu více níže.

Akcie Porsche nicméně podobně jako v posledních měsících, jako by se chtěly nadále chovat kontrariánsky. Zatímco index DAX ve středu oslabil o 0,84 %, akcie Porsche totiž posílily o více než procento na závěrečných 74,54 EUR. Navázaly tak na již úterní mírně zelená čísla poté, co v pondělí uzavřely na historických minimech 73,54 EUR. V úvodu týdne totiž negativně reagovaly na oznámené loňské prodeje.

Historický vývoj akcií Porsche (týdenní graf)

Připomenout lze, že v primární emisi se akcie Porsche prodaly za 82,50 EUR. Tedy vůči vstupu na burzu se v posledních dnech cenově dostaly již o více než desetinu níže. Doplnit lze, že automobilka Porsche je trhem aktuálně oceněna na 77 mld. EUR, oproti více než 109 mld. EUR při zmiňovaných loňských maximech…

Již v druhé polovině loňského roku přicházely zprávy o výrazném obratu v zájmu o vozy PorscheČíně. Tedy pro automobilku v předcházejících letech vlastně největším jednotlivém trhu. Po letech růstu již v roce 2022 zde došlo k meziročnímu 2,5% poklesu prodejů, roce loňském však nakonec o dalších mnohem výraznějších 12,5 %. V Číně si zkrátka loni vůz Porsche koupilo „jen“ 79 283 zájemců. Nejméně od roku 2017.

Porsche přitom celkově loni v prodejích dosáhlo dalšího nového historického rekordu. Dokonce meziročně došlo k vyššímu nárůstu prodejů o 3,3 % oproti 2,6 % o rok dříve. Vozů Porsche se zkrátka loni celosvětově prodalo již přes 320 tis. Z toho čistě bateriových 40 600, meziročně téměř o 6 tis. více resp. o 16,7 %. Všechny ostatní značky koncernu, v segmentu osobních vozů, v tomto ohledu však vykázaly silnější růst. Vlastně nejvíce, o více než 52 %, vzrostly prodeje elektromobilů domácí automobilce ŠKODA. Prodala jich 81 700. V absolutních číslech pak nejvíce prodal samozřejmě mateřský Volkswagen (393 700). V kontextu jeho celkových prodejů osobních vozů nicméně podíl elektromobilů jen 8 %, čímž tak zvládl naplnit cíl na spodní straně rozpětí svého plánu. Pro porovnání podíl elektromobilů u automobilky ŠKODA loni činil 9,4 %.

Porsche loni zachraňoval zájem na ostatních trzích. Ať už například o desetinu zvýšená poptávka v domovském Německu, tak především v absolutních číslech ostatní evropské trhy. Na těch se meziročně prodalo o více než 7,5 tis. vozů více, resp. celkem přes 70 tis. Podobně nárůstem o necelých 7 tis. vozů dopomohla Severní Amerika s celkovými rekordními prodeji 86 tis. vozů. Procentuálně nejvíce o 16 % vzrostly prodeje na ostatních zámořských trzích, potažmo Emerging Markets, kde se prodalo přes 52 tis. vozů Porsche.

U Porsche se teď čeká na odhalení bateriové verze vozu Macan. Má se tak stát za týden 25. ledna. Firma již například oznámila, že oproti spalovací verzi bude mít vůz menší odpor vzduchu, resp. daný koeficient 0,25 vs. 0,35. Investoři jistě ale budou bedlivě vyhlížet hlavně hospodářské výsledky. Porsche z koncernu Volkswagen prodává vlastně s největšími maržemi, nicméně na provozní úrovni (v zisku EBITDA) v absolutních číslech nejvíce přispívá Audi. Každopádně pro investory Porsche plánuje prezentaci výsledků za loňský rok na úterý 12. března. O den později pak obdobnou akci uskuteční mateřský Volkswagen. Koncern má již i stanoven termín pro letošní valnou hromadu, která bude tradičně rozhodovat také o výplatě dividend. Konat by se měla 29. května.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688