europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  17.01.2024 12:43:00

Parlament vyjadřuje obavy o právní stát na Slovensku

Evropský parlament přijal 496 hlasy (70 bylo proti a 64 se zdrželo hlasování) usnesení, které zpochybňuje schopnost Slovenska bojovat proti korupci a chránit rozpočet EU v případě, že bude přijata novela trestního zákona navržená novou vládou Roberta Fica. Usnesení navazuje na plenární rozpravu ze dne 13. prosince 2023.

Nutnost chránit právní stát

Poslanci jsou znepokojeni zejména neodůvodněným využitím zkrácených postupů pro přijetí novely trestního zákona a zrušením Úřadu speciální prokuratury, který se zabývá případy korupce a závažnými trestnými činy. Tyto změny podle poslanců narušují integritu justičních procesů a ohrožují snahy EU zamezit podvodům. Vyzývají také slovenskou vládu, aby přehodnotila navrhované změny v legislativě týkající se oznamovatelů, neboť podle nových pravidel by oznamovatelé mohli být ochrany zbavováni rektroaktivně. Poslanci zdůrazňují, že při reformě trestního práva musí být zaručeno, že bude možné efektivně provádět stávající i nová trestní řízení.

Parlament dále důrazně žádá vládu, aby reagovala na dlouhodobé výzvy ke změně § 363 trestního řádu, který v současné době umožňuje nejvyššímu státnímu zástupci odmítnout trestní stíhání, a zabránila zneužívání tohoto ustanovení.

Obavy o občanskou společnost a svobodu médií

Poslanci odsuzují nevhodné a neuctivé výroky předsedy vlády, které byly namířeny proti studentovi účastnícímu se iniciativy na podporu akademické diskuse o stavu právního státu na Slovensku, a vybízí všechny politické představitele, aby s občany spolupracovali konstruktivně a s respektem. Parlament je velmi znepokojen oznámenými plány na přijetí právních předpisů, které by oslabily občanský prostor, omezily činnost nevládních organizací a stigmatizovali organizace, které dostávají finanční prostředky ze zahraničí.

Poslanci jsou také znepokojeni plánovanou restrukturalizací Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) a litují rozhodnutí premiéra Fica a několika vládních činitelů přestat komunikovat s hlavními mediálními organizacemi. Vyzývají ke zdržení se verbálních útoků vůči jednotlivcům a novinářům, které v minulosti přispěly k prostředí, v němž byly spáchány násilné trestné činy, jako byla vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové.

Souvislosti

Dne 6. prosince 2023 zahájila nová vláda Roberta Fica proces novelizace trestního zákona, s cílem snížit tresty za závažné trestné činy a rozpustit speciální prokuraturu. Vláda byla rovněž obviněna z cílených personálních změn ve slovenské policii a u vyšetřovatelů. Prezidentka Zuzana Čaputová uvedla, že bude novelu trestního zákona vetovat, a Úřad evropského veřejného žalobce varoval, že některé změny by mohly ohrozit účinnou ochranu finančních zájmů Evropské unie a její protikorupční rámec.

Kontakty:

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688