mpo.cz (MPO)
Akcie ve světě  |  17.01.2024 10:33:02

Ministr Síkela se na Světovém ekonomickém fóru v Davosu zaměří na ekonomickou bezpečnost i energetickou tranzici

 
Publikováno:
17.1.2024
Autor:
Odbor komunikace

Mezinárodní spolupráce, energetika, ekonomická bezpečnost, digitalizace nebo umělá inteligence. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela se zúčastní Výročního zasedání Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu. Na programu má více než deset bilaterálních jednání a několik vystoupení v panelových diskuzích. Speciální projevy letos pronesou ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, generální tajemník OSN António Guterres, francouzský prezident Emmanuel Macron nebo předsedkyně Evropské komise Ursula Von der Leyen.


Ruská invaze na Ukrajině, covidová pandemie nebo válka na Blízkém východě nám ukazují, jak důležitá je ekonomická bezpečnost a diverzifikace dodavatelských řetězců. Musíme se ještě více zaměřit na dohody o volném obchodu, ochranu investic a ochranu našich špičkových technologií. K tomu nám pomůže spolupráce s důvěryhodnými partnery a diskuze o tom, jakým směrem se má globální ekonomika vydat,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Proto jsem i letos přijal pozvání na Světové ekonomické fórum, kde mě během dvou dní čeká přes deset schůzek a řada vystoupení na několika veřejných panelech. Mezi hlavní témata budou patřit energetika, automobilový průmysl, umělá inteligence, transformace průmyslu, obchodní spolupráce nebo věda a výzkum.“

Dnes ráno se ministr Síkela zapojí do panelové diskuze pořádané agenturou Bloomberg, která bude zaměřená na důsledky makroekonomického výhledu na tento rok ve třech klíčových oblastech: technologické inovace, geopolitika a vztahy s Čínou a energetická tranzice. Na druhém panelu ministr Síkela vystoupí ve čtvrtek dopoledne, kde bude hlavním tématem průmyslová transformace a příležitosti ve spolupráci soukromého a veřejného sektoru.

Ministr se aktivně zúčastní i dalších panelů, na kterých se budou účastníci věnovat zejména 4. průmyslové revoluci, která představuje zapojení pokročilých technologií do průmyslové výroby, transformaci průmyslu, které je klíčové pro přizpůsobení se současným změnám nebo digitalizaci a umělé inteligenci. Česká republika je jednou z nejvíce průmyslových zemí s otevřenou ekonomikou. Proto je jejím cílem zajistit rovné obchodní podmínky v kontextu globální spolupráce. K tomu pomůže zvýšení odolnosti ekonomiky založené na znalostech a inovacích. Na úrovni národní ekonomiky se proto Ministerstvo průmyslu a obchodu snaží o získání atraktivních investic, rozvoj inovací nebo o digitalizaci.

Česká republika je silně obchodně provázaná s celým světem, proto musíme pokračovat v rozsáhlé mezinárodní spolupráci a v rozšíření obchodních vztahů s dalšími zeměmi. Na ekonomické fórum jedu s jasným cílem – podpořit české firmy v tom, aby měly férové podmínky. V tomto ohledu se musíme vyhnout dotačním závodům, které jsou v konečném důsledku škodlivé pro všechny,“ říká ministr Síkela.

Světové ekonomické fórum je nezisková organizace založená v Ženevě, která mimo jiné pořádá každoroční Výroční zasedání ve švýcarském Davosu. Zde se setkávají špičkoví podnikatelé, světoví politici a obchodní lídři k diskusi o nejnalé­ha­věj­ších tématech. Více informací najdete na tomto odkazu.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688