olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  16.01.2024 11:57:00

Olomouc vypsala krajinářskou soutěž na severní část protipovodňové ochrany města

Olomouc vypsala krajinářskou soutěž na severní část protipovodňové ochrany města

Třetí etapa protipovodňových opatření v Olomouci má změnit obávaný vodní živel v přírodní fenomén. Radnice vypsala krajinářskou soutěž na poslední část protipovodňových opatření řeky Moravy. Bezprostředně má ochránit Letnou, Lazce, část Hejčína, Černovír a okolí Klášterního Hradiska.

Otevřená krajinářská soutěž, která má termín podání návrhů do prvního kola 26. dubna letošního roku, řeší podobu řeky Moravy v severní části města. "Soutěž je vyhlášená dvoufázově. Týká se protipovodňových opatření a začlenění řeky do města v kontextu Letné, Lazců, Černovíra a zejména barokní dominanty Klášterního Hradiska. Řeší i severní spoj s novým mostem," objasnil náměstek primátora pro rozvoj a strategie Tomáš Pejpek.

Třetí etapa je tak logickým pokračováním všech předcházejících protipovodňových staveb níže po toku řeky Moravy. Pokračuje z centra města proti jejímu proudu od mostu v ulici Komenského severním směrem až k výběžku Chráněné krajinné oblasti Litovelského Pomoraví. Zahrnuje nejen vlastní tok, ale soutok s Trusovickým potokem a uzavírací hráz. S tou návrh počítá mezi Černovírem a Hejčínem. „První fáze soutěže by měla přinést koncepční řešení, ve druhé fázi bude prostor pro jeho konkrétnější vypracování,“ doplnil náměstek Pejpek.

Od roku 1997, kdy byla Olomouc zasažena katastrofální povodní, město a Povodí Moravy postupně budují protipovodňovou ochranu. Třetí etapa na severu Olomouce, která skýtá i velký rekreační potenciál, tak logicky naváže na už vybudovaná protipovodňová opatření v centru města. „Teprve dokončením třetí etapy dojde k uzavření systému protipovodňové ochrany, který skutečně ochrání většinu Olomouce z hlediska zastavěného území,“ potvrdil primátor Miroslav Žbánek. První a druhá etapa v centru zastavěného území jsou už dokončeny, čtvrtá A etapa pod Olomoucí nedávno získala financování a začne se stavět.

Zadání krajinářské soutěže bylo v loňském roce debatováno v odborných i veřejných kruzích a rada města na konci roku 2023 města schválila soutěžní podmínky. „Díky krajinářské soutěži získáme spektrum návrhů, ze kterých porota vybere ty nejvhodnější a ze soutěže vzejde nová podoba veřejných prostranství. Svou filozofií a rozsahem jde o zcela unikátní řešení v oblasti protipovodňové ochrany města s důrazem na její městotvornou funkci, přírodní hodnoty i dlouhodobou udržitelnost ekosystémů,“ zdůrazňuje primátor Miroslav Žbánek.

Vyhlášení soutěže je zveřejněno ve Věstníku veřejných zakázek a rovněž profilu zadavatele, kde byla uveřejněna kompletní zadávací dokumentace.

Fotografie:

| Poslední úprava: 16. ledna 2024 (út)

A.I.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688