Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  14.01.2024 15:45:09

Bitcoin hlásí velké vítězství! První spotové ETF dostaly od SEC zelenou

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

První spotové ETF na bitcoin mají zelenou

To, o čem se od loňského léta spekulovalo, se ve středu (10.1.2024) stalo skutečností. Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) v nejzazším možném termínu vydala souhlasné stanovisko 11 žadatelům, kteří Komisi žádali o povolení zřídit vůbec první spotové ETF na bitcoin. I když schválení těchto žádostí ještě automaticky neznamená okamžité spuštění obchodování s tímto novým investičním produktem, tak se odborníci domnívali, že je to jen otázka pár dní, potažmo spíše hodin.

Že se nakonec jednalo jen o hodiny, potvrzuje čtvrteční dění na kryptografických trzích. Společnosti jako VanEck, ARK 21Shares, Fidelity, Grayscale a další se začaly v návaznosti na kroky svých konkurentů předhánět ve snížení poplatků, které plánují účtovat investorům. Takové kroky dotčených hráčů naznačily, že očekávají tvrdý boj o peníze investorů.

Nabízené investiční produkty

Samotná nabídka nových investičních produktů je pak od čtvrtka (11.1.2024) v nabídce zaštiťujících partnerských burz jako NYSE Arca, Inc, Nasdaq Stock Market a Cboe BZX Exchange. Díky tomu mohou investoři poptávat některý z produktů níže:

1. Grayscale Bitcoin Trust

2. Bitwise Bitcoin ETF

3. Hashdex Bitcoin ETF

4. iShares Bitcoin Trust

5. Valkyrie Bitcoin Fund

6. ARK 21Shares Bitcoin ETF

7. Invesco Galaxy Bitcoin ETF

8. VanEck Bitcoin Trust

9. WisdomTree Bitcoin Fund

10. Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund

11. Franklin Bitcoin ETF

Zelená od SEC následuje po mnoha letech odkladů a přímých zamítnutí četných pokusů o spuštění spotových ETF na bitcoin. Přichází několik měsíců poté, co Komise utrpěla u soudu drtivou prohru. Obvodní odvolací soud ve Washingtonu v srpnu loňského roku rozhodl, že SEC byla "svévolná a rozmarná" ve svém rozhodnutí zamítnout pokus společnosti Grayscale převést svůj zhruba 26 miliardový fond Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) na spotové ETF.

Prohlášení předsedy SEC

Předseda SEC, Gary Gensler, ve svém prohlášení poukázal na soudní prohru v roce 2023 jako na jeden z podnětů ke středečnímu schválení takřka tuctu podání. V prohlášení zveřejněném na webových stránkách SEC doslova uvedl, že:

„Odvolací soud USA pro okres Columbia rozhodl, že Komise dostatečně nevysvětlila své důvody pro neschválení kótování a obchodování navrhovaného ETP společnosti Grayscale (nařízení Grayscale). Soud proto zrušil nařízení Grayscale a vrátil věc Komisi. Na základě těchto okolností a okolností podrobněji rozebraných ve schvalovacím příkazu se domnívám, že nejudržitelnější cestou vpřed je schválit kótování a obchodování s těmito spotovými bitcoinovými akciemi ETP.“

SEC přistoupila k hromadnému schválení všech 11 žádostí proto, aby žádnému z aktérů neposkytla konkurenční výhodu spojenou s prvním hráčem na trhu. Všechny žádosti mají podobnou strukturu a odlišují je jen drobné nuance, jako jsou nižší poplatky nebo různé možnosti výkupu. Všechny však mají společný rys: možnost firem aktivně nakupovat a prodávat bitcoiny, což zajišťuje efektivní vyvážení prostředků a účinné sledování tržní hodnoty bitcoinu.

Nevýhody spotového ETF

Dlouholetí fanoušci kryptoměn by mohli namítnout, že kryptoměny jako bitcoin vznikly částečně kvůli nedůvěře v tradiční finanční systém. Spotové ETF jsou však produktem tradičních financí. Další nevýhodou ETF je, že si správci účtují poplatky, i když ve srovnání s celým finančním odvětvím bývají relativně nízké. Tyto poplatky se zobrazují prostřednictvím tzv. nákladového poměru, který udává, jakou část aktiv fondu ETF si každý rok vezme na pokrytí svých nákladů.

Správci spotových ETF na bitcoiny nevloží na účty investorů skutečnou kryptoměnu, což znamená, že ji nemohou používat. Navíc spotové ETF neposkytují investorům stejnou anonymitu jako trh decentralizovaných financí, což je pro mnoho investorů do kryptoměn jedním z velkých lákadel.

Největší nevýhodou pro investora do některého ze spotových ETF na bitcoin je notoricky známá volatilita ceny této kryptoměny. Přestože se bitcoin jako náhrada fiat neboli papírových měn nedokázal uchytit, v listopadu 2021 se jeho hodnota vyšplhala téměř na 68000 dolarů. O rok později se propadl pod 20000 dolarů, protože investoři se vyhýbali rizikovějším aktivům a řada výbuchů společností a skandálů otřásla důvěrou v kryptografický průmysl. Investoři by tak měli případnou volatilitu zohlednit ve výši své investice.

Výhody spotového ETF

Půvab spotového ETF na bitcoiny spočívá v jeho odlišné funkčnosti ve srovnání se stávajícími investičními nástroji. Před jejich schválením mohli investoři získat expozici vůči bitcoinu pouze nepřímo prostřednictvím futures ETF nebo trustů. Tyto alternativy však měly svá omezení. Futures ETF sice byly funkční, ale nedokázaly přesně odrážet výkonnost bitcoinu, protože se spoléhaly na derivátové smlouvy, které předpovídaly jeho budoucí pohyby. Podobně se s problémy potýkaly trusty, protože jejich správci se nemohli zapojit do přímého nákupu nebo prodeje skutečných Bitcoinů, aby obnovili rovnováhu fondů.

Burzovně obchodovaný fond neboli ETF je jednoduchý způsob, jak investovat do něčeho nebo skupiny věcí, jako je zlato nebo nevyžádané dluhopisy, aniž byste museli tato aktiva vlastnit. Schválené spotové ETF dává investorům možnost přímo obchodovat s bitcoiny, což zajišťuje přímý soulad mezi cenou ETF a skutečnou tržní hodnotou bitcoinu.

Na rozdíl od tradičních podílových fondů se ETF obchodují jako akcie, což znamená, že je lze nakupovat a prodávat v průběhu dne. Každé ETF má svůj vlastní jedinečný ticker a obchoduje se na burze jako jakýkoli jiný akciový titul. Dříve bylo jediným způsobem, jak získat přímou expozici vůči bitcoinu, jeho zakoupení na kryptoměnové burze. To vyžadovalo značné technické schopnosti, což pravděpodobně bránilo širokému přijetí bitcoinu.

Co je však ještě důležitější, je to, že nyní mohou investoři a správci investic snadno přidávat bitcoin do penzijních fondů. A právě zde se skrývá mnohamiliardová příležitost, o které hovoří mnozí zastánci bitcoinu.

S jídlem roste chuť

Aktiva spravovaná registrovanými investičními skupinami dosahují téměř 48 bilionů dolarů. Pokud by do bitcoinu přitekl jen zlomek tohoto kapitálu, mohlo by to poslat jeho cenu na nová maxima. Odhady se liší, ale někteří analytici předpokládají, že jen do konce roku by tyto ETF mohly přilákat kapitál ve výši až 155 miliard dolarů.

Celkově je schválení těchto ETF pro bitcoin a celý trh s digitálními aktivy nepochybně pozitivním vývojem. V nadcházejících letech bude popularita spotových ETF na bitcoin nejspíš růst, protože investoři budou vyhledávat výhody, které bitcoin nabízí. Tento zájem však s největší pravděpodobností nezpůsobí skokový nárůst hodnoty bitcoinu, ale nejspíš půjde o postupný proces.

Nicméně s rostoucím optimismem ohledně spotových ETF cena bitcoinu rostla z úrovně kolem 27000 dolarů 1.10.2024 na více než 45000 USD na začátku roku 2024. Schválení spotových ETF na bitcoiny pak podporují další růst. Než došlo ke korekci, tak se bitcoin obchodoval za necelých 48500 dolarů. Aktuálně (18:00 CET; 11.1.2024)se obchoduje o zhruba 2000 dolarů níže na úrovni 46500 dolarů.

Rostoucí hodnota BTC po schválení ETF | zdroj: CoinBank Trader https://trader.coinbank.cz/mena/Bitcoin


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688