Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)
Energie  |  12.01.2024 15:54:25

Ceny elektřiny v roce 2024. Jaké zdražení vás čeká?

Měřák energo

· Od ledna čelíme značnému nárůstu distribučních poplatků za elektřinu, každá megawatthodina nyní stojí o 1200 více

· Domácnosti s průměrnou spotřebou to bude stát jenom na poplatcích o 500 měsíčně navíc. Kdo ale elektřinou topí, připlatí si tisíce

· Zvětšují se rozdíly mezi distribucemi, tedy mezi regiony. Nejlevnější je Praha

· Celkově se nám distribuční poplatky zvedly průměrně o 68 %

Odborníci z Kalkulátor.cz připravili přehledné srovnání poplatků pro nejběžnější sazbu D02d. Domácnosti s touto sazbou používají elektřinu pro běžné domácí spotřebiče jako je televize nebo počítač, na vaření, osvětlení, ale i pro práci na zahradě či v garáži. Podrobně se zaměřili na jednotlivé složky poplatků včetně cen za odběr, systémových služeb, daně z elektřiny a poplatků za výkup elektřiny z obnovitelných zdrojů. Vysvětlují také, jak tyto změny ovlivňují celkové náklady na elektřinu a jaký dopad to má na domácnosti s různou spotřebou.

Cena za odběr ( / MWh)

Distributorovi platíme za to, že připraví a udržuje síť tak, abychom elektřinu mohli odebírat a stále jí pro nás bylo dostatek. Cena je za každou spotřebovanou MWh elektřiny. „Při porovnání dat je zřejmé, že obyvatelé hlavního města platili již v roce 2023 výrazně méně než zbytek republiky. A Pražanům se tento poplatek také nejméně zdražil, jen o 6 %. Naopak ten, kdo bydlí ve středních Čechách, na severu Čech nebo na severu Moravy, ten bude platit o 25 % více,“ říká Lukáš Kaňok, ředitel sekce energo společnosti Kalkulátor.cz a dodává: „Za každou spotřebovanou 1 MWh elektřiny si připlatí téměř 500 . Zákazníci, kteří mají odběrné místo v distribučním území EON, si připlatí o 21 % více. Cena se jim tedy zvedne o 439 za 1 MWh spotřebované elektřiny. Na území obhospodařovaném společností ČEZ pak o 21 % více, konkrétně 490 .“


 

Cena systémových služeb ( / MWh)

 Tento poplatek platí každý zákazník v ČR stejný, bez ohledu na to, v jakém je distribučním území. I zde platíme za každou spotřebovanou MWh elektřiny. V roce 2023 to bylo 137 , v roce 2024 to bude 258 . Rozdíl tedy činí 120 (87 %).

Daň z elektřiny ( / MWh)
Jediný poplatek, který se nezměnil. Pro všechna distribuční území a pro všechny distribuční sazby platí stejný poplatek jak pro rok 2023, tak i pro rok 2024 a to 34 / MWh.

Cena na podporu výkupu elektřiny ( / MWh)
Poplatek známý jako POZE, který nebyl v roce 2023 účtován. Nyní se vrací a pro všechna distribuční území je stejný ve výši 599 / MWh. Znovuobnovené účtování tohoto poplatku představuje největší podíl na aktuálním zdražení distribučních poplatků,“ hodnotí Lukáš Kaňok, ředitel sekce energo společnosti Kalkulátor.cz.

Cena za činnost operátora trhu ( / měsíc)
Bez ohledu na měsíční objem spotřebované elektřiny platíme poplatek za činnost operátora. Platíme tedy za to, že v síti není ani moc, ani málo proudu. Nebo například když má elektrárna výpadek, či naopak zahájí provoz továrna s velkou spotřebou, tak nám doma stále vše svítí a nepoznáme rozdíl. 21% zdražení je stejné pro všechna distribuční území. Je to dáno tím, že pro celou ČR je jen jeden operátor trhu. Naopak distributory máme v České republice 3 a ti své náklady, které platíme formou poplatků výše, mají různé. Celkové navýšení ceny je ale jen o 1 za měsíc, tedy o 12 za rok. Tento poplatek nehrál v roce 2023 téměř žádnou roli a ani po zdražení v tomto roce o 21 % se to nezměnilo.

Poplatek za jistič ( / měsíc)
Poplatek za jistič platíme podle toho, jaké máme doma instalované spotřebiče a kolik proudu pro svůj chod potřebují. Celkem máme 15 různých sazeb za jističe, nejběžnějším poplatkem u sazby D02d je 3x16A, pro který platí tato srovnávací tabulka:


I u tohoto poplatku je zřejmé, že v “Praze je blaze” a nadále bude. Zdražení v distribučním území PRE je jen o 15 měsíčně, tedy 180 za rok. Naopak ti, kdo bydlí na adrese v distribučním území ČEZu, si budou muset u tohoto typu jističe (a této distribuční sazby) připlatit o 25 % více, tedy o 31 měsíčně, o 372 za rok více.

Pro úplnost: zdražení v % je téměř stejné bez ohledu na to, jaký jistič doma máte. Takže pokud máte distributora ČEZ, tak se vám poplatek za jistič zdraží o 25 %, i když máte typ 3x15 nebo 3x50A.

Celkově se nám distribuční poplatky zvedly průměrně o 68 %. 
„Z výše uvedeného je vidět, že zásadní podíl na tomto zdražení, má znovuobnovení poplatků za zelenou elektřinu. Každý budeme opět platit 599 za 1 MWh spotřebované elektřiny. Druhé nejvyšší zdražení představuje poplatek za distribuci (dopravu elektřiny jako takové). V Praze si připlatíme o 100 více, ale ve zbytku republiky to bude o 440 až 500 více,“ říká Lukáš Kaňok, ředitel sekce energo společnosti Kalkulátor.cz, a dodává: „Systémové služby se nám všem zdraží o 120 za MWh. Poplatky, které platíme měsíčně a nemá na ně vliv naše spotřeba elektřiny, jsou pro zákazníky s větší / velkou spotřebou, vlastně téměř nezajímavé, protože za každou 1 MWh si celkově připlatí cca 1.200 (příklad distribuce ČEZ). Pokud má někdo spotřebu 5 MWh ročně, pak si připlatí 6.000 . V tomto pohledu je zdražení měsíčních poplatků o 200 za celý rok opravdu nedůležité. Pokud má někdo byt s roční spotřebou jen kolem 0,5 MWh, zdraží se mu platba MWh o 600 . Ale měsíční poplatky se mu také zdraží o 200 , takže celkové zdražení zvedají o třetinu.“

Rada na závěr: Buďte proaktivní a zajistěte si co nejnižší cenu elektřiny. Regulovanou část ceny elektřiny sice nemáte možnost ovlivnit, ale tu druhou - obchodní ano. Současná doba umožňuje srovnat si aktuální nabídky dodavatelů energií na trhu a ušetřit nemalé peníze díky správně vybranému dodavateli a jeho tarifu pro vaši domácnost.

 


Lukáš Kaňok

Lukáš Kaňok je zkušený obchodník, jehož profesní kariéra začala v oboru TELCO, kde působil 14 let a nyní již 8 let pokračuje ve světě online srovnávačů cen energií, pojištění a financí. Jeho vášeň a odbornost v oblasti startupů, zejména v sektorech energetiky a financí, ho řadí mezi přední odborníky. Jeho zájem o nové technologie mu pomohl rozvíjet inovativní řešení a strategie pro energetický a finanční obor. V obchodním světě se vyznačuje nejen bohatými zkušenostmi, ale také nadšením a odhodláním k dosažení pozitivních změn v oblasti energetiky a financí. Lukáš je v necelých 50 letech již dědečkem a k tomu navíc vášnivým motorkářem.


Kalkulátor.cz

my počítáme, vy šetříte

Kalkulátor.cz, je srovnávač, který se rozhodl změnit svět. Pomáhá lidem šetřit peníze a orientovat se v turbulentním světě energií, pojištění a financí. Zákazník je pro nás partner, kterému se snažíme ušetřit čas i peníze. Možnosti řešení prezentujeme lidsky a srozumitelně. Naše doporučení v čase hlídáme a v případě lepších možností, zákazníka informujeme o nových možnostech. Našim cílem je dlouhodobý spokojený vztah se zákazníkem. Nic nám neudělá radost víc, než zákazníci, kteří se vracejí a využívají našich služeb ve všech oblastech.

Více informací na https://www.kalkulator.cz/.

17.01. 16:24  Bez komentáře (Putin)
17.01. 16:18  Bez komentáře (BendaSK)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

08.01.2024Cena elektřiny 2024 přehledně Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)
04.01.2024Co čeká spotřebitele v roce 2024? (dTest) Město Prostějov (prostejov.eu)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688